De ce ne ghiorăie stomacul când ne este foame. Cât de grav poate fi dacă îți ghiorăie stomacul când nu îți este foame

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce ne ghioraie stomacul cand ne este foame -FOTO: Freepik@wayhomestudio
de ce ne ghioraie stomacul cand ne este foame -FOTO: Freepik@wayhomestudio

De ce ne ghiorăie stomacul când ne este foame. Cât de grav poate fi dacă îți ghiorăie stomacul când nu îți este foame. Lucrul îngrozitor pe care îl poți păți.

De ce ne ghiorăie stomacul când ne este foame. Atunci când devenim flămânzi, stomacul nostru începe să scoată anumite sunete, iar de multe ori acestea pot fi auzite chiar și de cei din jurul nostru.

Este o parte normală a vieții umane și ceva prin care am trecut cu toții, dar ce se întâmplă de fapt pentru care stomacul produce acele sunete ciudate? Motivul pentru care stomacul ghiorăie când suntem flămânzi se datorează răspunsului hormonal care ne spune că trebuie să mâncăm și, de asemenea, modului în care musculatura tractului nostru digestiv se contractă și se relaxează.

De ce ne ghiorăie stomacul când ne este foame. 

Există patru explicații cheie privind motivele pentru care stomacul tău ghiorăie când ești flămând.

Vezi și: Cum se tratează cardiomiopatia. Cauzele care afectează mușchiul inimii

Mișcările musculare

Mușchii netezi acoperă cea mai mare parte a tractului gastrointestinal în fascicule care pot contracta și relaxa pentru a ajuta alimentele să se deplaseze în direcția corectă.

Dacă îți imaginezi că seria de tuburi pe care trebuie să treacă o masă este asemănătoare cu o învelitoare de cârnați, ai nevoie de o mișcare de stoarcere pentru a menține solidele în mișcare înainte, și asta fac mușchii tăi.

Cuvântul științific pentru acea mișcare de stoarcere este peristaltismul și se întâmplă ritmic pentru a menține totul în mișcare.

Pe lângă împingerea alimentelor, acele contracții musculare pot deplasa gazele și lichidele, deci îți poți imagina tipurile de sunete combinate pe care le creează. Sunetele de rumoare din contracțiile musculare nu se limitează doar la stomac și adesea zgomotele pe care le auzi provin de mai jos în intestine, potrivit IFL Science.

Vezi și: Cele 10 alimente sănătoase, bogate în carbohidrați. Cum să le incluzi în dieta ta

Stomacul gol

O parte din motivul pentru care ghiorăitul pare atât de puternic când suntem flămânzi este că în acest moment stomacul tău este gol. Mâncarea este un bun amortizor al sunetului, așa că atunci când tubul tău digestiv este gol, activitatea sa musculară devine mai zgomotoasă, chiar dacă nu face nimic diferit față de normal.

Răspuns hormonal

Hormonii ne ajută să ținem evidența nevoii noastre de nutriție sub formă de ghrelină și leptină. Ghrelina ne spune că suntem flămânzi, în timp ce leptina ne spune că suntem sătui.

Unele studii pe animale au arătat că ghrelinul poate crește motilitatea gastrică și golirea, iar un studiu pe oameni a descoperit că administrarea de ghrelin participanților a făcut ca sistemul lor digestiv să se miște mai repede în comparație cu soluția salină.

Este posibil, așadar, ca atunci când flămânzim, ghrelina să poată crește mișcările musculare care duc la ghiorăit, dar este o parte complexă a fiziologiei noastre, implicând mulți hormoni pe care specialiștii încă nu îl înțeleg în totalitate.

Vezi și: Studii clinice în România, 2 beneficii uriașe. Rafila: Ne-am împiedicat de un fleac. Acces la molecule care salvează vieți

Stomacul nu ghiorăie când nu ne este foame

Există multe lucruri de eliminat din intestin, inclusiv mucus, gaze și lichide, așa că peristaltismul lucrează constant pentru a menține lucrurile în mișcare, astfel încât să nu experimentăm acumularea acestor lucruri.

Așa cum ar putea confirma oricine a avut probleme grave cu gazele, acumulările pot fi foarte dureroase și în cazul obstrucțiilor, oamenii pot avea nevoie de intervenții chirurgicale de urgență.

Acest lucru a fost demonstrat mai ales în cazul unei impacții fecale care a determinat un bărbat să își piardă capacitatea de a merge și să dezvolte sindromul abdominal cu compartimente periculoase când ”aproximativ 2 litri” de fecale s-au blocat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel