De ce ne ghiorăie stomacul când ne este foame. Cât de grav poate fi dacă îți ghiorăie stomacul când nu îți este foame

De ce ne ghiorăie stomacul când ne este foame. Cât de grav poate fi dacă îți ghiorăie stomacul când nu îți este foame. Lucrul îngrozitor pe care îl poți...
De ce ne ghiorăie stomacul când ne este foame. Atunci când devenim flămânzi, stomacul nostru începe să scoată anumite sunete, iar de multe ori acestea pot fi auzite chiar și de cei din jurul nostru.
Este o parte normală a vieții umane și ceva prin care am trecut cu toții, dar ce se întâmplă de fapt pentru care stomacul produce acele sunete ciudate? Motivul pentru care stomacul ghiorăie când suntem flămânzi se datorează răspunsului hormonal care ne spune că trebuie să mâncăm și, de asemenea, modului în care musculatura tractului nostru digestiv se contractă și se relaxează.
De ce ne ghiorăie stomacul când ne este foame.
Există patru explicații cheie privind motivele pentru care stomacul tău ghiorăie când ești flămând.
Vezi și: Cum se tratează cardiomiopatia. Cauzele care afectează mușchiul inimii
Mișcările musculare
Mușchii netezi acoperă cea mai mare parte a tractului gastrointestinal în fascicule care pot contracta și relaxa pentru a ajuta alimentele să se deplaseze în direcția corectă.
Dacă îți imaginezi că seria de tuburi pe care trebuie să treacă o masă este asemănătoare cu o învelitoare de cârnați, ai nevoie de o mișcare de stoarcere pentru a menține solidele în mișcare înainte, și asta fac mușchii tăi.
Cuvântul științific pentru acea mișcare de stoarcere este peristaltismul și se întâmplă ritmic pentru a menține totul în mișcare.
Pe lângă împingerea alimentelor, acele contracții musculare pot deplasa gazele și lichidele, deci îți poți imagina tipurile de sunete combinate pe care le creează. Sunetele de rumoare din contracțiile musculare nu se limitează doar la stomac și adesea zgomotele pe care le auzi provin de mai jos în intestine, potrivit IFL Science.
Vezi și: Cele 10 alimente sănătoase, bogate în carbohidrați. Cum să le incluzi în dieta ta
Stomacul gol
O parte din motivul pentru care ghiorăitul pare atât de puternic când suntem flămânzi este că în acest moment stomacul tău este gol. Mâncarea este un bun amortizor al sunetului, așa că atunci când tubul tău digestiv este gol, activitatea sa musculară devine mai zgomotoasă, chiar dacă nu face nimic diferit față de normal.
Răspuns hormonal
Hormonii ne ajută să ținem evidența nevoii noastre de nutriție sub formă de ghrelină și leptină. Ghrelina ne spune că suntem flămânzi, în timp ce leptina ne spune că suntem sătui.
Unele studii pe animale au arătat că ghrelinul poate crește motilitatea gastrică și golirea, iar un studiu pe oameni a descoperit că administrarea de ghrelin participanților a făcut ca sistemul lor digestiv să se miște mai repede în comparație cu soluția salină.
Este posibil, așadar, ca atunci când flămânzim, ghrelina să poată crește mișcările musculare care duc la ghiorăit, dar este o parte complexă a fiziologiei noastre, implicând mulți hormoni pe care specialiștii încă nu îl înțeleg în totalitate.
Stomacul nu ghiorăie când nu ne este foame
Există multe lucruri de eliminat din intestin, inclusiv mucus, gaze și lichide, așa că peristaltismul lucrează constant pentru a menține lucrurile în mișcare, astfel încât să nu experimentăm acumularea acestor lucruri.
Așa cum ar putea confirma oricine a avut probleme grave cu gazele, acumulările pot fi foarte dureroase și în cazul obstrucțiilor, oamenii pot avea nevoie de intervenții chirurgicale de urgență.
Acest lucru a fost demonstrat mai ales în cazul unei impacții fecale care a determinat un bărbat să își piardă capacitatea de a merge și să dezvolte sindromul abdominal cu compartimente periculoase când ”aproximativ 2 litri” de fecale s-au blocat.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.