De ce nu te poți opri din mâncat? Alimentația care îți dereglează apetitul

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:


Din 1976 până în 1980, 15% dintre adulții americani erau obezi. Astăzi, aproximativ 40% dintre adulți sunt obezi. Alți 33% sunt supraponderali. Care este explicația?

 

Coincidența cu această creștere a greutății sunt ratele crescânde de boli de inimă, diabet, cancer și complicații de sănătate cauzate de obezitate, cum ar fi hipertensiunea. Chiar și boala Alzheimer poate fi parțial atribuibilă obezității și inactivității fizice, notează revista Phys.

"Dieta din SUA și alte țări s-a schimbat dramatic în ultimii 50 de ani, cu alimente extrem de procesate disponibile ușor și ieftin la orice oră din zi sau din noapte", a spus Ali Güler, profesor de biologie la Universitatea din Virginia , spus. "Multe dintre aceste alimente sunt bogate în zaharuri, carbohidrați și calorii, ceea ce face ca acest tip de dietă să devină nocivă atunci când este consumată în mod regulat pe parcursul mai multor ani."

Într-un studiu publicat joi în revista Current Biology, Güler și colegii săi demonstrează că centrul de plăcere al creierului care produce dopamina chimică și ceasul biologic separat al creierului care reglează ritmurile fiziologice zilnice sunt strâns legate și că alimentele bogate în calorii - care aduc plăcere - pot întrerupe programele normale de hrănire, ducând la un consum excesiv. Folosind șoarecii ca modele de studiu, cercetătorii au imitat disponibilitatea 24/7 a unei diete cu conținut ridicat de grăsimi și au arătat că gustările oricând duc la final obezitate și probleme de sănătate aferente.

Echipa lui Güler a descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă comparabilă cu o dietă slabă în calorii și grăsimi au menținut o alimentație normală și greutatea corespunzătoare. Dar șoarecii alimentați cu diete bogate în calorii, încărcați cu grăsimi și zaharuri, au început să mănânce la toate orele și au devenit obezi.

În plus, așa-numiții șoareci „knockout", care aveau semnalul de dopamină perturbat - ceea ce înseamnă că nu au căutat plăcerea plină de satisfacție a dietei cu conținut ridicat de grăsimi - au menținut un program normal de mâncare și nu au devenit obezi, chiar și atunci când au avut 24 / 7 disponibilitatea alimentelor bogate în calorii.

„Am arătat că semnalizarea dopaminei în creier guvernează biologia circadiană și duce la consumul de alimente bogate în energie între mese", a spus Güler.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel