De ce nu te poți opri din mâncat? Alimentația care îți dereglează apetitul

Din 1976 până în 1980, 15% dintre adulții americani erau obezi. Astăzi, aproximativ 40% dintre adulți sunt obezi. Alți 33% sunt supraponderali. Care este...
Coincidența cu această creștere a greutății sunt ratele crescânde de boli de inimă, diabet, cancer și complicații de sănătate cauzate de obezitate, cum ar fi hipertensiunea. Chiar și boala Alzheimer poate fi parțial atribuibilă obezității și inactivității fizice, notează revista Phys.
"Dieta din SUA și alte țări s-a schimbat dramatic în ultimii 50 de ani, cu alimente extrem de procesate disponibile ușor și ieftin la orice oră din zi sau din noapte", a spus Ali Güler, profesor de biologie la Universitatea din Virginia , spus. "Multe dintre aceste alimente sunt bogate în zaharuri, carbohidrați și calorii, ceea ce face ca acest tip de dietă să devină nocivă atunci când este consumată în mod regulat pe parcursul mai multor ani."
Într-un studiu publicat joi în revista Current Biology, Güler și colegii săi demonstrează că centrul de plăcere al creierului care produce dopamina chimică și ceasul biologic separat al creierului care reglează ritmurile fiziologice zilnice sunt strâns legate și că alimentele bogate în calorii - care aduc plăcere - pot întrerupe programele normale de hrănire, ducând la un consum excesiv. Folosind șoarecii ca modele de studiu, cercetătorii au imitat disponibilitatea 24/7 a unei diete cu conținut ridicat de grăsimi și au arătat că gustările oricând duc la final obezitate și probleme de sănătate aferente.
Echipa lui Güler a descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă comparabilă cu o dietă slabă în calorii și grăsimi au menținut o alimentație normală și greutatea corespunzătoare. Dar șoarecii alimentați cu diete bogate în calorii, încărcați cu grăsimi și zaharuri, au început să mănânce la toate orele și au devenit obezi.
În plus, așa-numiții șoareci „knockout", care aveau semnalul de dopamină perturbat - ceea ce înseamnă că nu au căutat plăcerea plină de satisfacție a dietei cu conținut ridicat de grăsimi - au menținut un program normal de mâncare și nu au devenit obezi, chiar și atunci când au avut 24 / 7 disponibilitatea alimentelor bogate în calorii.
„Am arătat că semnalizarea dopaminei în creier guvernează biologia circadiană și duce la consumul de alimente bogate în energie între mese", a spus Güler.
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
-
-
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Cum scap de pofta de dulce
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.