De ce să consumi zilnic cacao sau ciocolată neagră: beneficiile FABULOASE pentru sănătate. STUDII

Consumul de cacao, mai ales sub formă de în ciocolată neagră sau pudră de cacao, este benefic pentru sănătate, arată zeci de studii. Cercetătorii au identificat și în prevenția căror boli sunt...
Dacă vreți să vă reduceți riscul de boli de inimă, de accident vascular cerebral și de prediabet, o cacao caldă sau 2-3 bucăți de ciocolată neagră (peste 75% cacao) consumate zilnic sunt perfecte! La fel și dacă vreți să aveți o dispoziție bună, să vă funcționeze memoria perfect și să nu cădeți în depresie!
Cum afectează inima
De „vină”sunt polifenolii din cacao, în special flavanolii săi, care acționează în numeroase moduri pentru a influența sănătatea inimii și a vaselor de sânge, scăzând tensiunea arterială și îmbunătățind nivelul de colesterol.
Din studiile observaționale ample, este clar că aportul de cacao, sub formă de pudră de cacao și/sau ciocolată neagră, este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta sau de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. De exemplu, cu cât oamenii mănâncă mai multă ciocolată neagră, arată studiile, cu atât este mai scăzută tensiunea arterială și riscul de accident vascular cerebral. (link direct studiu 1, link direct studiu 2)
La persoanele care au suferit un atac de cord anterior, consumul de ciocolată neagră de două ori pe săptămână, în comparație cu a nu mânca deloc ciocolată, s-a demonstrat că scade riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 66%. (link direct studiu 3, link direct studiu 4)
Aceste asocieri între consumul mai mare de cacao și riscul mai mic de boli cardiovasculare au fost confirmate în studii randomizate, controlate, pe oameni. O echipa de cercetători, inclusiv de la de la Harvard Medical School, a efectuat, în 2012, o analiză care a inclus 42 de studii legate de cacao și ciocolată și care au fost realizate pe oameni (link direct analiză). Analiza care a fost publicată în The American Journal of Clinical Nutrition, arată că ciocolata neagră și cacaoa au 8 efecte semnificative statistic asupra următorilor factori de risc pentru boli cardiovasculare:
1) îmbunătățirea funcționării vaselor de sânge (funcția endotelială),
2) reduce rezistența la insulină,
3) reduce tensiunea arterială,
4) reduce trigliceridele,
5) reduce colesterolul LDL,
7) crește colesterolul HDL,
8) Acționează ca un prebiotic.
Autorii analizei au fost în mod special impresionați de efectele benefice pe care cacaoa le are asupra rezistenței la insulină și a disfuncției vaselor de sânge. Acești doi factori de risc, care sunt foarte des întâlniți la milioane de oameni cu prediabet, sunt de importanță vitală pentru determinarea riscului general al unei persoane pentru boli cardiovasculare, inclusiv boala coronariană, accident vascular cerebral și atacuri de cord. Faptul că ciocolata și cacaoa îmbunătățesc în mod activ și semnificativ rezistența la insulină și disfuncția endotelială are consecințe importante pentru riscul cardiovascular, potrivit autorilor studiului, au arătat ei.
De fapt, ciocolata este acum considerată un „superaliment” anti-îmbătrânire și antiinflamator pentru creier și corp.
Ciocolata vă poate afecta starea de spirit
S-a demonstrat că ciocolata îmbunătățește simptomele depresiei și anxietății și ajută la creșterea sentimentelor de calm și mulțumire. Se crede că atât flavanolii, cât și metilxantinele pe care le conține cacaoa joacă un rol în efectul de îmbunătățire a dispoziției. Într-o analiză care a conținut date din 8 studii care au evaluat efectele ciocolatei, cinci au arătat o îmbunătățire a dispoziției. (link direct analiză)
Vă poate afecta funcția cognitivă
Flavanolii care se absorb atunci când consumi ciocolată neagră pătrund și se acumulează în regiunile creierului implicate în învățare și memorie, în special în hipocamp, potrivit cercetătorilor (link direct studiu). Acești flavanoli cresc fluxul de sânge către creier, promovează formarea de noi neuroni, îmbunătățesc funcționarea neuronilor, îmbunătățesc conexiunile dintre neuroni și protejează neuronii de moartea cauzată de radicalii liberi.(link direct studiu 5, link direct studiu 6)
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
-
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.