De ce să-i faci rău când îl poți proteja. INAMICUL nr. 1 al câinilor de Revelion

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Câini  FOTO: DC Medical
Câini FOTO: DC Medical

Această perioadă a anului cu multe petarde și artificii este una stresantă pentru câini. Medicii veterinari și dresori de câini vă sfătuiesc cum să avem grijă de cei mai buni prieteni patrupezi.

Petardele și artificiile din aceste zile, nu doar din noaptea de Revelion, produc ”zgomote infernale” pentru câini, iar reacțiile lor pot fi de la atacuri de panică până la infarct, în cazul celor care au probleme cardiace.

”Această perioadă este una foarte stresantă pentru multe animale inclusiv pentru unii oameni. Tot mai des auzim pocnitori și petarde iar în noaptea de Revelion zgomotul produs de acestea va fi unul extrem de puternic”, scriu, pe Facebook, cei de la cabinetul veterinar Topvet din județul Cluj. Aceștia vă sfătuiesc să duceți câinele într-o încăpere retrasă dacă patrupedul se sperie foarte ușor.

”În cabinete și farmacii se găsesc tablete sau capsule care ajută în astfel de situații de stres pentru animale. Se poate folosi uleiul esențial de levănțică (1-2 picături pe păturica patrupedului) sau pur și simplu ia cățelul sau pisica ta în brațe, poate într-o păturică și stați îmbrățișați până se liniștește. O altă metodă este cea a wrapului fiind similară cu îmbrățișarea”, mai recomandă specialiștii veterinari.

De teamă, mulți câini se pierd deoarece fug speriați de acasă sau din lesă și pot fi loviți de mașini. Veterinarii spune că în această perioadă primesc numeroase telefoane legat de schimbarea bruscă a comportamentului câinelui.

”Unii ne spun că aceștia se ascund, sapă gropi în pământ, vor cu tot dinadinsul să intre în casă, nu mănâncă, tremură sau fug de acasă. Toate aceste lucruri se întâmplă din cauza petardelor și a artificiilor. Pentru ei aceste zgomote sunt infernale! Sunt cazuri în care pur și simplu cățeii fac infarct! Așadar vă rugăm din suflet, atunci când doriți să achiziționați așa ceva și să le folosiți, să vă gândiți și la bietele suflete care au impresia că vine războiul! Pentru proprietari un sfat: încercați cu blândețe să vă liniștiți animăluțul, iar în noaptea de Revelion când zgomotele se vor intensifica puteți avea în vedere adăpostirea lor în interior pentru a nu le pierde! Vă dorim un călduros "La mulți ani!" Fără evenimente!”, recomandă pe Facebook cei de la cabinetul Veterinar Cremvet.

Dresorul de câini în Baia Mare, Maramureș, Tic Angheluță spune, pentru DC Medical, că patrupezii care sunt ținuți afară trebuie băgați într-un spațiu, într-o boxă, într-o încăpere de unde să nu poată fugi. Dacă animăluțele se sperie, adaugă dresorul, ele pot face un atac de panică și fug încotro văd cu ochii, fără vreo logică sau vrei direcție. ”Fug să-și salveze viața și dacă nu se duc la distanță mare de locul unde stau, de casă, atunci se știu întoarce înapoi, dar dacă sunt multe zgomote și fug mult, departe, atunci nu se mai știu întoarce”, afirmă Tic Angheluță. În schimb, cu câinii care stau în casă este mult mai simplu: se dă drumul la televizor și nu se mai aude zgomotul de la artificii/petarde și se aprinde lumina astfel încât nu se văd atât de bine luminile intermitente de la artificii. 

 

 

 

ei când s epanichează o să încerce să intre într-un spațiu câât mai închis ca să se simtă în siguranță. dacă sunt băgați într-o cameră, poți să pui cve acaresă facă zgomot și nu mai aud

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel