
Consumul unui măr sau a unei banane are ca efect o alcoolemie de 0,07. Se recomandă să nu șofați după ce mâncați astfel de fructe.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a povestit, pe Facebook, întâmplarea prin care a trecut o amică de-a sa, la un pas să rămână fără permis.
„Alcoolemie de 0,07 după ce mănânci un măr SAU o banană.
Seară de primăvară pe străzile capitalei. Filtru de poliție după miezul nopții-control pentru consumul de alcool la toți șoferii. Femeia râde bucuroasă, are permisul de numai câteva luni și până acum nu a fost oprită niciodată de poliție. Cat despre alcool nici nu-i știe gustul, este de religie musulmană și pentru ea alcoolul nu există! Schimbă câteva replici ironice cu polițistul de genul “pe mine nu m-ați nimerit…” Se dezinfectează metodic cu soluție alcoolică, scoate muștiuc-ul din punga sigilată și se pune amuzată pe suflat.
Mai întâi i se pare că n-a auzit bine sau că este o glumă proastă când polițistul o informează că trebuie să-i suspende permisul pe motiv de consum de alcool. Privește înmărmurită fiola și cifrele halucinante îi joacă în fața ochilor: 0,03 la mie, nivelul de alcool în aerul expirat! Râsul se transformă brusc în disperare, situația e absurdă, ea nu a consumat alcool niciodată, cu atât mai puțin în seara asta?!?! (...) Înainte de a-i recolta sânge, doamna doctor o supune unor întrebări neașteptate: când a mâncat ultima oară și ce a mâncat, ce gesturi a făcut înainte de a sufla în fiolă? I se explică că există o multitudine de factori care pot duce la un rezultat pozitiv și cel mai banal dintre ei este consumul de fructe.
Este suficient să mănânci un măr sau o banană și după o oră vei constata că ai o alcoolemie de 0,07 în aerul expirat! Ce s-a întâmplat? Fructoza a fermentat în ficat și s-a transformat în alcool. Deci cum o dai, cum o sucești, din fructe tot alcool rezultă, indiferent dacă le mănânci proaspete sau le pui la fermentat în butoi. Iar în cazul ei explicația a fost și mai simplă, dezinfectarea mâinilor cu soluție alcoolică de 70% a dus indirect la pozitivarea probei. E adevărat, povestea pare a fi cu happy-end, însă toată suferința și zbuciumul prin care a trecut prietena mea au fost răvășitoare”, notează nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Facebook, potrivit DC News.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-