De ce să nu urli la Lună: chiar poate astrul influența sănătatea oamenilor?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Luna, astru care încă trezește fascinația pământenilor  FOTO: pexels.com
Luna, astru care încă trezește fascinația pământenilor FOTO: pexels.com

Din mulțimea de credințe și obiceiuri puse pe seama Lunii s-au păstrat superstiții și în secolul tehnologiei. Unele sunt legate de calitatea somnului, graviditate și impulsuri ucigașe.

Sănătate, Luna. Fascinația pentru satelitul natural al Pământului nu a dispărut în secolul tehnologiei. Luna influențează viața și mintea oamenilor de ani buni. Mareele sunt doar un exemplu. Literatura romantică, calendarele din vechime, miturile, altele. "Oamenii cred că Luna poate afecta diverse aspecte ale sănătății fizice și mentale. Dar acest lucru este adevărat și în ce măsură? (...) Unele persoane se referă în continuare la ciclurile menstruale ca „cicluri de lună", iar mulți rămân convinși că există o formă de sincronicitate între fazele lunii și menstruație", se arată pe medicalnewstoday.

Iată câteva idei despre influența Lunii asupra sănătății umane:

Sănătate, Luna: graviditatea

"Unii își chiar sfătuiesc cititoarele cum să-și maximizeze șansele de a rămâne însărcinate, luând în considerare fazele lunii. Dar este adevărat că fazele lunii pot influența ferestrele fertilității?", se întreabă sursa citată.

În medie, un ciclu menstrual durează 28 de zile. Luna are nevoie de 27 de zile, 7 ore și 43 de minute pentru a înconjura Pământul. Unele studii de mică amploare din anii '70, '80 și '90 sugerează că fazele de ovulație ale femeilor au coincis cu faza „ușoară" (spre Luna plină). Cercetări ar fi găsit legături între fazele lunii și modificări ale nivelului de melatonină - un hormon care ajută la reglarea ciclurilor somnului-veghe - și ciclul menstrual.

Un studiu din 2005, efectuat pe câteva reprezentante ale sexului frumos din Nepal, susține că femeile a căror fază de ovulație coincidea cu luna plină și care au rămas însărcinate în timpul lunii pline, ar fi avut mai multe șanse să nască băieți. Cele care ar fi conceput înainte de Luna plină – fetițe.

Ciclurile menstruale pot dura oriunde între 21 și 35 de zile, iar lungimea lor se poate schimba și odată cu vârsta și din cauza factorilor hormonali. Un studiu retrospectiv recent pe 74 de femei a contrazis că Luna ar avea vreo influență în ce privește ciclurile menstruale și fertilitatea.

Sănătate, Luna: somnul

O credință larg răspândită se referă la "puterea" Lunii asupra somnului.

"Dovezile nu sunt abundente și se bazează în primul rând pe studii la scară mică, dar par să sugereze că Luna plină poate afecta calitatea somnului unei persoane. Un studiu publicat în Sleep Medicine în 2014 a evaluat calitatea somnului a 319 de participanți în diferite faze lunare. Acest studiu a descoperit că în timpul unei luni pline, participanții au avut o calitatea mai scăzută a somnului. Acest lucru înseamnă că au rămas treaz sau într-o stare de somn ușor pentru cea mai mare parte a timpului petrecut peste noapte peste noapte", potrivit medicalnewstoday.

Christian Cajochen de la Universitatea din Basel din Elveția și colegii acestuia au analizat, în 2013, date mai vechi. Cercetarea a implicat 17 voluntari sănătoși cu vârste între 20 și 31 de ani și 16 voluntari sănătoși cu vârste între 57 și 74 de ani. Voluntarii au convenit să doarmă în camere fără ferestre, întunecate, pe o perioadă de studiu de 3,5 zile. În acest interval, cercetătorii au măsurat schimbările în structura somnului, activitatea creierului în timpul somnului, precum și în nivelul de melatonină și cortizol.

"Analiza efectuată de anchetatori a sugerat că imediat înainte și după o lună plină, participanții au avut nevoie de aproximativ 5 minute mai mult, în medie, pentru a adormi, iar durata somnului a scăzut cu aproximativ 20 de minute. Somnul lor a fost și mai ușor decât de obicei, iar nivelurile de melatonină au scăzut și ele aproape de luna plină", susțin cercetătorii.

Aceștia nu au putut explica aceste modificări prin expunerea la lumina lunară deoarece participanții dormeau în camere întunecate. De aici, Cajochen a concluzionat că somnul uman pare să fie influențat de ciclul lunar chiar și când oamenii dorm în încăperi fără ferestre, complet întunecate.

Sănătate, Luna: crimele

O altă idee din folclor, exploatată în literatură, filme și seriale, este că Luna i-ar face pe oameni mai agresivi.

Un studiu din 1984 susținea că rata criminalității era probabil să crească în nopțile cu o lună plină. Un studiu publicat în revista Psychiatry în 1998 a descoperit „nicio relație semnificativă" între nicio fază a Lunii și o creștere a comportamentului violent. Cercetări din 2009 au demonstrat că în spitalele psihiatrice au fost internate mai multe persoane în timpul lunii pline decât de obicei. Anul acesta, cercetătorii din Elveția și Statele Unite au analizat datele a 17.966 de persoane tratate la 15 diferite secții psihiatrice peste 10 ani: nicio dovadă a creșterii agresivității în timpul Lunii pline.

Cercetătorii elvețieni și americani consideră că, pe viitor, ar fi mai util pentru toată lumea să ne "uităm la propria noastră biologie și contextul uman, mai degrabă decât la corpurile cerești, pentru răspunsuri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel