Depresie, cum pot reduce riscul filmele și activitățile culturale

Filmele, teatrul, vizita muzeelor și alte evenimente culturale te pot ajuta să lupți cu depresia pe măsură ce îmbătrânești. Cu cât te duci mai mult la astfel de manifestări, cu atât vei fi mai puțin deprimat, sugerează noi cercetări.

Un studiu britanic a arătat că persoanele mai în vârstă își pot reduce riscul de depresie cu 32% pur și simplu, mergând la fiecare câteva luni la activități culturale. Dacă merg cel puțin o dată pe lună, riscul lor pare să scadă la 48%. Rezultatele se bazează pe o analiză care a urmărit timp de zece ani aproximativ 2.000 de bărbați și femei cu vârsta peste 50 de ani. Nici unul din participanți la începutul studiului nu a avut depresie.

Autorul principal al studiului, Daisy Fancourt cercetător senior în departamentul de științe comportamentale și de sănătate de la Institutul de Epidemiologie și de Îngrijire a sănătății de la University College din Londra, a sugerat că există probabil numeroase "efecte secundare" pozitive generate de participarea la manifestări culturale. Toate acestea par a ajuta la diminuarea riscului de depresie.

,,Mergând la concerte sau la teatrul, oamenii ies din casă, își reduc comportamentele sedentare și astfel se încurajează activitatea fizică blândă, care este o protecție împotriva depresiei".

 În opinia specialistei, artele reduc stresul, fiind asociate cu hormoni de stres mai mici, cum ar fi cortizol, și cu inflamație mai mică, care este asociată cu depresia.

,,Fiind activi din punct de vedere social sau cultural, acești oameni își pot reduce depresia și declinul cognitiv. Aceste activități stimulează gândirea, pot evoca sentimente plăcute și emoții și oferă adesea oportunități de interacțiune cu ceilalți - toate lucrurile care pot spori sănătatea mintală", a remarcat Keith Fargo, directorul programelor științifice și de informare ale Asociației Americane de Alzheimer.

Angajamentul cultural poate duce chiar la o creștere a eliberării neurotransmițătorului dopamina, rezultatul final fiind probabil nu numai un risc mai scăzut pentru depresie, dar și un risc mai mic pentru demență, durere cronică și chiar moarte prematură, susțin specialiștii, potrivit Medicalxpress.com.

 Autorii studiului recomandă consumul de fructe și legume de cinci ori pe zi, angajarea regulată în artă și în activitățile culturale. Studiul ELSA a folosit interviuri și sondaje pentru a măsura atât incidența depresiei, cât și frecvența cu care participanții la studiu au participat la teatru, concerte, operă, filme, galerii de artă și / sau muzee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel