Depresie și stres de sărbători, 10 lucruri care le declanșează

Dana Lascu |
Data publicării:
Din goana după cadourile perfecte, ne alegem cu stres și epuizare
Din goana după cadourile perfecte, ne alegem cu stres și epuizare

Sărbătorile nu sunt pentru toți motiv de bucurie. Sunt lucruri care pot declanșa depresie, stres, anxietate, pornind de la cumpărături, cadouri, gătit, până la angajamente sociale și călătorii. Iată cum să le gestionați:

Reuniunile de familie pot fi sursă de depresie, stres și anxietate. Dacă în familie sunt certuri sau dacă întoarcerea acasă declanșează amintiri proaste, le puteți face față. În primul rând, ar fi benefic să nu vă gândiți din start la ce e mai rău. Concentrați-vă pe ideea că vă reîntâlniți și cu persoane care vă plac sau că vă veți bucura de mâncarea preferată. Faceți un plan de „bătălie", în care cooptați o rudă de încredere gata să vă scape de conversațiile enervante. Setați o limită de timp pentru reuniunea de familie. Sau dacă nu puteți suporta să mergeți, mai bine nu vă duceți.

Supra-comercializarea

Renii din plastic și presiunea pentru a da cadouri mai frumoase ca anul trecut sunt doar deprimante, iată câteva modalități de a pune accentul pe orice este semnificativ pentru voi: Petreceți timp de calitate alături de cei dragi. Alegeți doar cadouri care vă plac, indiferent de ce a fost în anii trecuți. Țineți-vă de tradițiile simple și faceți o donație în loc să faceți cadouri scumpe.

Supra-angajamentul

Învățați puterea cuvântului „Nu". Sună ciudat, dar puteți să faceți practică în fața oglinzii, cu voce tare. Simțiți-vă liber să renunțați la oricare invitației de Sărbători. Nu trebuie să dați un motiv. Puteți pur și simplu să vă faceți un angajament față de propria persoană că de aceste Sărbători vă odihniți și vă relaxați, pentru propria sănătate. Dacă sunteți gazdă și vă simțiți copleșit/compleșită, cereți ajutor. Musafirii pot aduce și ei bucate de consumat la masa de Crăciun. Dar ca să aveți totul sub control, e bine să fiți specific. Organizați cine și ce aduce, ca să nu vă treziți cu tone de salată.

Grijile financiare

Nu trebuie să cheltuiți mult sau să alergați ca la maraton de Sărbători pentru a vă arăta dragostea față de ceilalți. Încercați să cumpărați cărți, personalizați în funcție de cel/ea căruia i se adresează. Să scrieți o felicitare pare banal și depășit, dar poate fi extrem de plăcut. Când faceți cumpărăturile, stabiliți-vă un buget, bani și timp alocat cumpărăturilor, și nu-l depășiți.

Asteptari nerealiste

Viața este agitată pe tot parcursul anului. Adăugați presiunea pentru a avea o vacanță perfectă, în același timp cu a fi vesel și relaxat, și este ușor să fiți luat de val și să dați în depresie, anxietate, adică orice numai festiv și binedispus nu.

Uitați de perfecționism! Nu veți timp să faceți toate prăjiturile și cozonacii pe care doriți să-i puneți pe masă? Foarte bine, sunt cofetării care gătesc ca la mama acasă! Ați uitat să împodobiți coroana de pus deasupra ușii? Se găsesc de-a gata! Familia  va ierta, mai ales dacă sunteți odihnit și voios, nu obosit și morocănos.

Oboseala

Să stați până noaptea târziu ca să ambalați cadouri, după ce toată ziua ați găit ca nebunul și ați alergat după cumpărături e epuizant și vă va extenua. Respirați adânc și amintiți-vă că nu vă puteți bucura de sărbători dacă vă plimbați prin ele într-o ceață londoneză ca un zombie. Faceți-vă timp pentru a vă odihni și revitaliza. Noaptea nu se gătește și nu se împachetează cadouri. Mergeți devreme la culcare și dimineață recuperați.

Stres

Rude. Cumpărături. Călătorie. Planificarea petrecerilor. Găsirea persoanelor care să aibă grijă de copii. Sau faptul că faceți bagaje ca să-i luați cu voi. Sărbătorile se pot adăuga stresului sau tristeții/depresiei pe care le simțiți în cursul anului obișnuit.

Pentru a supraviețui, planificați zilnic „timpul meu". Doar stați liniștit, deoparte, 15 minute, fie că e simplă plimbare, că vă întindeți pe canapea în liniște sau c ă faceți altceva ve vă place personal, o să vă ajute să depășiți momentele tensionate. Dacă nu faceți față gândurilor negre, apelați la un psiholog sau psihiatru. Depresie este curabilă, atrag atenția experții de la MedicineNet.

Nu exagerați de sărbători

Vinul și țuica fierte sunt o delicatesă, nu se beau cu sticla. La fel și mâncărurile „grele" la stomac de la masa de Crăciun. Nu derapați total de la obiceiurile sănătoase pe care le aveți tot anul - cum ar fi să mâncați bine și sănătos, să vă odihniți suficient și să vă luați medicamentele exact așa cum v-au fost recomandate de doctor. Adăugați legume sau fructe proaspete ca o gustare pre-petrecere pentru a reduce nevoia de a îndopa cu mâncăruri grase. Evitați alcoolul sau cunoașteți-vă limita. Păstrați un program de antrenament și o rutină de masă.

Dacă sunteți departe de familie și prieteni

Dacă nu puteți petrece Sărbătorile acasă sau dacă prietenii au alte planuri, încearcați:

- O diversificare. Sărbătoriți cu oameni care vor fi în oraș și începeți o nouă tradiție.

- Priviți înainte. Adică planificați ce veți face de Anul Nou sau în ce amai apropiată vacanță. Vă va ține mintea ocupată și nu așa concentrată pe prezent.

- Faceți voluntariat. Asta vă plasează în jurul oamenilor și pune accentul pe dăruire. Studiile arată că atunci când ajuți oameni care au nevoie se îmbunătățește starea de spirit și bunăstarea sufletească.

Zile mai scurte, lumină mai puțină

Întunericul afectează într-adevăr stările de spirit ale unora. Tristețea, anxietatea, pierderea interesului pentru activități sau dormitul mai mult în fiecare iarnă pot fi un semn al unei forme de depresie numită tulburare afectivă sezonieră (SAD în engleză). Se estimează că 10% - 20% dintre persoanele din SUA au o formă ușoară de SAD pe timp de iarnă și se pare că este mai frecventă la femei. Dacă aveți simptome, consultați medicul. Se poate trata!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel