Diagnosticul lui Rareș Pop, fotbalistul de numai 17 ani, prăbușit în timpul unui meci. Mircea Rednic: Trebuie să avem grijă de el, trebuie protejat

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
diagnostic lui Rares Pop. FOTO: Captura video
diagnostic lui Rares Pop. FOTO: Captura video

Medicii i-au dat verdictul tânărului fotbalist Rareș Pop, căzut pe gazon în timpul meciului dintre UTA Arad și FC Hermannstadt.

Medicii au dat verdictul în cazul tânărului fotbalist al echipei UTA Arad, Rareș Pop, care în minutul 71 al meciului dintre formația arădeană și FC Hermannstadt s-a prăbușit brusc pe gazon.

Pentru mulți momentul a fost o retrăire a episodului în care un alt fotbalist, de la Dinamo, Patrick Ekerg s-a prăbușit, pe teren, în timpul unui meci, în 6 mai 2016, dar pentru care acela a fost finalul. Chiar dacă pe teren i s-a acordat primul ajutor, acesta a fost transportat la spital, unde s-a constatat că fotbalistul suferise un stop cardiorespirator, însă medicul de pe ambulanță a intervenit prea târziu pentru a îi mai salva viața.

Din fericire, în cazul tânărului fotbalist de numai 17 ani, verdictul medicilor a fost de oboseală cronică, notează Sport.ro.

Porivit sursei menționate, Rareș Pop a primit îngrijiri medicale chiar pe teren, din partea medicilor de pe ambulanță, prezenți la partida contând pentruu etapa a șasea din play-out-ul Ligii 1.

În acest sezon, Rareș Pop a jucat în 27 de meciuri pentru UTA Arad, în toate competițiile, a marcat 4 goluri și a dat 3 pase decisive.

”Da, m-am speriat. Are 17 ani și l-am aruncat prea repede în luptă, ținând cont de regula care e și bună și nu-i bună. 

Eu sunt pățit, am prins și pe Vrăbioru (n.r. decedat în iulie 1999) atunci și asta și am prins și Ekeng... Trebuie făcute investigații.

Trebuie să avem grijă de el, trebuie protejat. Trebuie treptat, să se obișnuiască inima, organismul”, a declarat antrenorul Mircea Rednic după meci, mai arată Sport.ro.

Oboseala cronică, factori de risc și cauze

Cauzele oboselii cronice nu sunt foarte bine definite, însă cercetătorii speculează contribuția mai multor factori, inclusiv:

- virusurile

- sistemul imunitar slăbit

- stresul

- dezechilibru hormonal, arată Healthline.

Unele infecții virale care au fost studiate în legătură cu oboseala cronică sunt cele cauzate de:

- virusul Epstein-Barr

- virusul herpetic uman 6

- virusul Ross River

- virusul rubeolei.

Alți factori are pot crește riscul de oboseală cronică includ:

- predispoziția genetică

- alergiile

- factorii de mediu.

Vezi și: Leucemia: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Alina Tănase: Considerăm un pacient vindecat după 5 ani de stabilitate

Sindromul oboselii cronice, simptome

Sindromul oboselii cronice este o tulburare caracterizată prin oboseală sau o oboseală extremă care nu dispare prin odihnă și care nu poate fi explicată printr-o afecțiune medicală de bază, mai arată Healthline.

Sindromul oboselii cronice poate afecta pe oricine, însă mai comun se regăsește la femeile de 40-50 de ani.

Sindromul oboselii cronice se resimte ca o oboseală extremă după activități fizice sau mintale, stare de rău post-efort, și poate dura mai mult de 24 de ore de la eveniment.

De asemenea, au fost menționate probleme de somn, cum ar fi:

- senzație de lipsă de odihnă după o noapte de somn

- insomnie cronică

- alte tulburări de somn. 

Pe lângă acestea, persoanele care au acuzat sindromul de oboseală cronică au avut și alte simptome, care au inclus:

- pierderi de memorie

- concentrare redusă

- intoleranță ortostatică (trecerea din poziția culcat sau așezat în picioare vă face să vă simțiți amețit, amețit sau să leșinați).

Din punct de vedere fizic, sindromul oboselii cronice include și:

- dureri musculare

- dureri de cap frecvente

- dureri la mai multe articulații fără roșeață sau umflături

- dureri frecvente de gât

- ganglioni limfatici sensibili și umflați la nivelul gâtului și axilelor.

Sindromul oboselii cronice, diagnostic și tratament

Oboseala cronică este foarte provocatoare în privința diagnosticării, având în vedere faptul că are simptome des întâlnite și la alte patologii.

Potrivit Institutului de Medicină, din 2015, CFS apare la aproximativ 836.000 până la 2,5 milioane de americani. De altfel, se estimează că între 84 și 91% dintre aceștia nu au primit încă un diagnostic.

Astfel, eliminarea altor cauze potențioale ale oboselii cronice este parte esențială din ceea ce înseamnă diagnosticarea acestei condiții medicale. Unele afecțiuni cu simptome care seamănă cu cele ale sindromului oboselii cronice includ:

- mononucleoza

- boala Lyme

- scleroza multiplă

- lupus

-hipotiroidismul

- fibromialgia

- tulburarea severă de depresie

- obezitatea severă

- tulburările de somn.

De asemenea, consumul unor anumite medicamente, precum cele antihistaminice, sau a alcoolului pot duce la simptome similare cu cele ale oboselii cronice.

În ceea ce privește tratamentul oboseliicronice, nu existpă un remediu standard. Astfel, tratamentul se aplică fiecărei persoane, în funcție de simptome.

Tratamentul poate include:

- terapie medicamentoasă (anxiolitice, antidepresive)

- terapie cognitiv-comportamentală.

Vezi și: Tratamentul Ana Aslan, adevărul despre efectele pe care le are: Serotonina, fals numită "hormonul fericirii", produce agitație, delir, chiar deces. Prea multă fericire nu e bună

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel