Dieta bogată în grăsimi, efecte de durată asupra ficatului

Dieta bogată în grăsimi, cu un conținut ridicat de zahăr, provoacă o acumulare de grăsimi în ficat care nu poate dispărea chiar și după trecerea la o dietă mai sănătoasă. Oamenii de știință...
Cercetătorii au folosit senzorul pentru a evalua efectele unei diete bogate în grăsimi și cu conținut mare de zahăr asupra ficatului la șoareci. Apoi au evaluat rezultatele atunci când șoarecii au revenit la o dietă sănătoasă. În mod neașteptat, cercetătorii au descoperit că, în timp ce acumularea de grăsimi scade după revenirea la o dietă sănătoasă, unele grăsimi reziduale rămân în anumite celule hepatice mult timp după aceea.
Boala de ficat gras nonalcoolic (NAFLD) afectează până la 30% dintre persoanele din Statele Unite, unde dieta bogată în grăsimi, cu un conținut ridicat de zahăr este comună. Pacienții cu NAFLD dezvoltă o acumulare de grăsime în exces în ficat, lucru care poate progresa până la o boală mai gravă care implică inflamație, cicatrizare și chiar cancer la ficat (numită steatohepatită nonalcoolică sau NASH). Persoanele care acumulează grăsimi în interiorul celulelor hepatice, numite celule Kupffer, par a fi mai susceptibile să progreseze până la o boală hepatică gravă.
,,Boala ficatului gras este o preocupare crescândă în clinică, pentru că a devenit rapid una dintre principalele cauze ale bolii hepatice în Statele Unite și Europa. În prezent, nu avem terapii medicale pentru boala de ficat gras. Spunem pacienților noștri să mănânce mai bine și să facă exerciții mai multe, ceea ce, după cum vă imaginați, nu este foarte eficient", a afirmat prof.dr. Robert Schwartz, de la Școala de Medicină Weill Cornell, hepatolog.
Acesta a mai precizat că în prezent, unele instrumente de imagistică, cum ar fi imagistica prin ultrasunete sau prin rezonanță magnetică, pot ajuta la identificarea persoanelor cu ficat gras, dar aceste tehnici oferă adesea informații mai puțin detaliate.
,,Aparatul cu nanosenzor al dr. Daniel Heller este primul care detectează neinvaziv grăsimea în lizozomii celulelor Kupffer, identificându-i pe cei care sunt mai expuși riscului".
Senzorul este de aproximativ 1000 de ori mai mic decât lățimea părului uman și este fabricat din ADN monocatenar înfășurat în jurul unor nanotuburi de carbon cu un singur perete. Acumularea de grăsime în lizozomi schimbă culoarea luminii emise de nanosenzor și a fost observată pentru prima dată în celulele vii din laboratorul dr. Heller, după cum informează Medicalxpress.com.
,,Un biosenzor care ar putea detecta acest tip de acumulare de grăsime ar putea accelera cercetarea pentru tratamente în boala de ficat gras și ar putea conduce la îmbunătățirea diagnosticului", a declarat dr. Heller.
Rezumatul studiului îl găsiți aici
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.