Dieta, când și cum contează în tratamentul cancerului. Dovezi științifice

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Obiceiuri alimentare
Obiceiuri alimentare

Dieta joacă un rol important în gestionarea unor boli ca diabet și hipertensiune, iar studii recente susțin că ar contribui și în tratamentul cancerului.

Lipsa unui aminoacid din carnea roșie și ouă a îmbunătățit sănătatea șoarecilor bolnavi de cancer colorectal și sarcoame de țesuturi moi. Teste s-au făcut doar pe 6 oameni. Dieta contează în gestionarea unor afecțiuni ca hipertensiune și diabet.

„Ceea ce arată acest studiu este că există multe situații în care un medicament nu funcționează de la sine, dar dacă îl combini cu dieta funcționează sau dacă combini medicamentul cu radioterapia nu funcționează bine, dar dacă îl combini ... cu dieta funcționează bine", a spus cercetătorul principal Jason Locasale, profesor asociat la Școala de Medicină a Universității Duke, citat de medicalxpress.

Cercetarea a fost publicată în faimoasa revistă Nature.

Dieta, cancer: aminoacidul metionină

Studiul s-a concentrat pe restricționarea aportului de aminoacid metionină, care joacă un rol important într-un proces numit metabolism cu un singur carbon care ajută celulele canceroase să crească. Această restricție a fost deja asociată atât cu anti-îmbătrânirea, cât și cu pierderea în greutate, însă importanța sa pentru celulele canceroase a sugerat că ar putea fi și o modalitate promițătoare de îmbunătățire a tratamentului împotriva cancerului, arată sursa citată.

„Acestea sunt efecte foarte puternice și sunt ele sunt efecte atât de puternice pe cât am vrea să le vedem cu medicamentele care funcționează", a mai spus Jason Locasale.

Dieta, cancer: teste pe șoareci ...

Cercetătorii au testat mai întâi restricția de metionină la șoarecii sănătoși ca să vadă că are efectele dorite asupra metabolismului și apoi s-au mutat la testarea acesteia la șoareci cu cancer colorectal și cu sarcoame de țesuturi moi. Au observat că o doză mică de chimioterapie, care de la sine nu a avut efectul asupra cancerului colorectal, a dus la o „inhibare marcată a creșterii tumorii" atunci când este combinată cu restricția de metionină. La fel când s-a folosit radioterapia în cazul sarcoamelor de țesuturi moi.

"Înfometezi celulele canceroase de anumiți nutrienți, la un nivel foarte de bază. (...) Arată că există interacțiuni foarte interesante între alimentele pe care le mâncăm, cum schimbă metabolismul ... și apoi cum modificările metabolismului celular ar putea avea un efect asupra creșterii tumorii", a subliniat cercetătorul.

Dieta, cancer: ... și pe 6 oameni

Cercetătorii au extins cercetările testând o dietă restrânsă cu metionină la șase oameni sănătoși și au descoperit că efectul asupra metabolismului uman a apărut similar cu cel sesizat la șoareci. Aceasta, cred ei, sugerează că dieta ar putea avea un efect similar asupra anumitor tumori la oameni, deși teste considerabile pe oameni nu s-au făcut și nu se pot trage concluzii definitive. Însă, pentru asta are nevoie de bani.

"Este doar o zonă cu adevărat interesantă acum ... unde vedem că dieta are un efect imens asupra sănătății umane", zice el, pentru sursa citată. Își dorește ca în viitor medicii să poată sfătui pacienții cu cancer să urmeze diete specifice pentru a-și asista tratamentul, dar, consideră el, încă nu "suntem încă acolo".

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel