Diabet tip 2: de ce e importantă ordinea în care mâncăm alimentele

Tipul de alimente pe care le mâncăm și ordinea în care le consumăm afectează șansele de a dezvolta în timp diabet de tip 2, susțin trei studii recente.
Diabet, ordine. Cercetări noi sugerează că trecerea la o dietă bazată în cea mai mare parte pe plante, dar care ar putea include și carne și produse lactate, ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu până la 60%.
O altă descoperire a fost că mâncarea de alimente bogate în cantități mai mari de vitamine B2 si B6 a fost legat de un risc mai mic de diabet de tip 2, în timp ce obținerea de mai mult B12 în dieta pare să fie asociată cu un risc mai mare de diabet de tip 2.
Și, susțin cercetătorii, ordinea în care vă mâncați alimentele pare să conteze: legume înainte de a avea carne sau orez duce la niveluri scăzute de zahăr din sânge, împreună cu schimbări pozitive în hormonii lor de foame, se arată pe medicinenet.com.
Diabet, ordine. Cercetătorii: "jumătate din farfurie ar trebui să fie verde"
Medicul Rekha Kumar, endocrinolog la Centrul Medical Weill Cornell din New York, susține, potrivit sursei citate, că "jumătate din farfurie ar trebui să fie verde, chiar și la micul dejun, când ai putea să ai o omletă de ou cu spanac, de exemplu".
Iar legat de ordinea în care mâncăm alimentele, Kumar a spus că legumele, alimentele bogate în fibre și chiar proteinele necesită mai mult timp pentru a părăsi stomacul, ceea ce încetinește creșterea nivelului zahărului din sânge. Prin urmare, ordinea ar avea implicații asupra controlului greutății și a apetitului.
Diabet, ordine. Ce presupune primul studiu
Primul studiu a inclus mai mult de 2.700 de persoane recrutate la o vârstă medie de 25 de ani: 40% erau de culoare, aproape 60% erau femei, a căror sănătate și dietă au fost monitorizate de peste 30 de ani.
Principalul autor al studiului, Yuni Choi, candidat la doctorat la Universitatea din Minnesota-Twin City din St. Paul, susține că o dietă centrată pe plante este indicată. Prin urmare, sunt recomandate legumele, fructele și boabele integrale, nu și pâinea albă și orezul alb. Choi consideră că acest tip de dietă poate include unele carne slabă și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Autorii studiului apreciază că diversele substanțe nutritive găsite în alimentele din plante ajută la prevenirea diabetului.
Diabet, ordine. Ce presupune al doilea studiu
A doua cercetare a analizat datele dietetice de la aproximativ 200.000 de adulți americani de peste 15 ani. Cei care au avut cele mai multe vitamine B2 și B6 au avut o reducere de aproximativ 10% a riscului de diabet zaharat. B2 îl găsim în ouă, carne slabă, legume verzi și produse din cereale fortificate ca pâinea și cerealele. B6 - în pești, carne slabă, fructe (altele decât citrice) și cartofi și alte legume neagresive.
Astfel, consumul total de vitamina B12 – adesea din produse de origine animală - nu a fost asociat cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2. Șansele au crescut cu 11% atunci când cercetătorii s-au uitat numai la B12 din surse alimentare. Ei nu au descoperit o creștere similară a riscului de diabet zaharat de la B12 în suplimentele de dietă.
Diabet, ordine. Ce presupune al treilea studiu
A treia cercetare a analizat ordinea în care sunt consumate alimentele. Cercetătorii au sesizat că aceasta poate afecta nivelul zahărului din sânge. În cadrul studiului, oamenii de știință au cerut la 16 adulți chinezi, majoritatea bărbați, să mănânce cinci mese experimentale într-o ordine stabilită. Mâncarea conținea legume, carne și orez, iar dimensiunile porțiilor au rămas aceleași.
Cel mai mic vârf al nivelului zahărului din sânge s-a înregistrat când legumele sau carnea au fost consumate mai întâi. Masa cu legume, carne și orez mâncat separat, în această ordine, a dus la o creștere mai mică a zahărului din sânge și la un răspuns favorabil în hormonii de apetit.
Christiani Henry, director al Centrului de Cercetare pentru Nutriție Clinică de la Singapore, Institutul de Științe Clinice, unul dintre autorii celui de-al treilea studiu, a afirmat că modul în care mâncăm alimentele poate avea efecte fiziologice semnificative. Acesta a sesizat că fibrele și alți nutrienți din legume par să încetinească timpul de transport al alimentelor, ceea ce poate, de asemenea, să încetinească creșterea nivelului zahărului din sânge după mâncare.
Henry a mai precizat că sunt necesare mai multe cercetări ca să testeze dacă se înregistrează modificări similare în controlul vârfurilor de zahăr din sânge pentru alimentele consumate în locuri precum Statele Unite.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.