Dieta care crește durata de viață și micșorează talia. Contribuie la scăderea riscului de sindrom metabolic

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
dieta Foto: Freepik @jcomp
dieta Foto: Freepik @jcomp

Descoperă dieta adoptată de comunitățile de coastă din întreaga lume, renumită pentru controlul greutății și promovarea sănătății.

Dieta atlantică, denumită uneori dieta atlantică sud-europeană, este un model alimentar tradițional practicat în regiunea de nord-vest a Spaniei și în regiunea de nord a Portugaliei.

Dieta atlantică este comparabilă cu dieta mediteraneană, despre care se știe că este benefică pentru sistemul cardiovascular; cu toate acestea, ea încorporează elemente distinctive care derivă din obiceiurile alimentare istorice ale oamenilor din anumite regiuni din Portugalia și Spania.

"Aceste tipuri de modele alimentare (dietele atlantice și mediteraneene) au potențialul de a reduce riscul de boli de inimă, diabet, cancer, accident vascular cerebral și chiar declin cognitiv, cum ar fi demența și boala Alzheimer, și de a îmbunătăți funcția gastrointestinală și microbiomul intestinal" a explicat Tracy Crane, co-lider al Programului de cercetare pentru controlul cancerului din cadrul Sylvester Comprehensive Cancer Center.

Vezi și: Uleiul de cocos: tratament natural pentru riduri. Efectele sunt vizibile după o săptămână

Un studiu realizat în perioada 2014-2015 a implicat peste 200 de familii dintr-un oraș rural din nord-vestul Spaniei, care au fost repartizate aleatoriu să urmeze fie Dieta Atlantică, fie dieta lor obișnuită.

Participanții, cu o vârstă medie de 47 de ani, iar 60% dintre ei erau de sex feminin. Aceștia au participat la trei sesiuni de educație nutrițională și au primit sprijin suplimentar, cum ar fi un curs de gătit, o carte de rețete și coșuri alimentare gratuite.

Cercetătorii au colectat informații despre dieta participanților, activitatea fizică, utilizarea medicamentelor și alți factori, folosind un jurnal alimentar de 3 zile. Ei au măsurat, de asemenea, variabile metabolice la centrul de asistență medicală primară.

Foto: Freepik @EyeEm

Respectarea dietei atlantice a contribuit la scăderea riscului de sindrom metabolic

Un studiu a constatat că dieta atlantică poate îmbunătăți diverși factori de risc asociați cu bolile cardiovasculare și sindromul metabolic. Peste 450 de participanți nu aveau sindrom metabolic la începutul studiului, dar 3% au dezvoltat sindrom metabolic după 6 luni, comparativ cu 7% dintre cei care au urmat dieta obișnuită.

Persoanele care au urmat dieta au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește circumferința taliei, obezitatea din jurul mijlocului și colesterolul HDL, dar nu și în ceea ce privește tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor sau nivelul glucozei la post. Accentul pus de dietă pe alimentele dense în nutrienți poate contribui la o mai bună gestionare a greutății și la reducerea circumferinței taliei, reducând și mai mult riscul de probleme cardiovasculare.

Cu toate acestea, este posibil ca 6 luni să nu fie suficiente pentru a evalua modificările metabolice. Un studiu pe termen mai lung publicat în 2021 a constatat că adulții în vârstă din Spania care au urmat mai îndeaproape dieta atlantică au fost mai puțin predispuși să moară din orice cauză pe o perioadă medie de 11 ani.

Vezi și: 9 motive să bei ceai de iasomie. O infuzie florală plină de beneficii pentru sănătate

Cum să începi dieta atlantică

Dieta atlantică pune accentul pe alimentele de sezon, locale, care variază în funcție de regiune. Această dietă poate ghida persoanele spre o alimentație sănătoasă prin promovarea unei varietăți de alimente proaspete și de sezon, inclusiv legume, fructe, cereale integrale, fasole, nuci, pește, fructe de mare și carne.

De asemenea, dieta pune accentul pe alimentele minim procesate, care pot fi încorporate în obiceiurile noastre alimentare.

O dietă bazată pe plante, bogată în legume, fructe, grăsimi sănătoase, leguminoase și proteine, poate îmbunătăți factorii de risc pentru bolile cronice. Studiul evidențiază beneficiile acestui tip de model alimentar. Introducerea ei în familii, dând prioritate meselor comune și obiceiurilor alimentare în cadrul unității familiale.

Această abordare centrată pe familie promovează alimentele dense în nutrienți și încurajează interacțiunile sociale pozitive în jurul mesei. Acest studiu se înscrie într-un lung șir de studii care demonstrează beneficiile acestui model alimentar.

Un studiu a constatat că persoanele care urmează dieta atlantică, o dietă tradițională portugheză și spaniolă care se concentrează pe alimente de sezon, locale, proaspete și puțin procesate, au avut mai puține șanse de a dezvolta sindromul metabolic, un factor de risc pentru diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Aceștia au observat, de asemenea, îmbunătățiri în ceea ce privește circumferința taliei, obezitatea și colesterolul HDL, dar nu și în ceea ce privește tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor sau nivelul glucozei la post.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel