Dieta care te ajută să scapi de grăsimea de pe burtă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
corp uman
corp uman

Vrei să-ți reduci talia? Reducerea grăsimii abdominale duce la scăderea riscurilor pentru sănătate - dar, în ciuda metodelor de slăbit și a zecilor de pastile și ceaiuri minune pe care le-ați văzut pe Internet, nicio „dietă miraculoasă” nu vă poate ajuta să eliminați în mod special și exclusiv grăsimea abdominală. Există, însă, două diete despre care s-a dovedit științific că funcționează! Iată care sunt acestea!

Să scapi de grădimea de pe burtă e extrem de benefic pentru sănătate, dar, în ciuda tuturor dietelor promovate pe Internet, nicio „rețetă" la modă nu vă poate ajuta să eliminați în mod special această grăsime care se depune în jurul buricului, potrivit unui articol din Health & Fitness Journal al ACSM.

Încă nu există o dietă miraculoasă, o un aliment, un nutrient sau o componentă bioactivă care să vizeze direct și exclusiv grăsimea abdominală", scrie dr. Kari D. Pilolla, deținătoarea unui doctorat în medicină, profesor asistent la Departamentul de Nutriție de la Universitatea Politehnică din California, San Luis Obispo. Dar o dietă sănătoasă pentru inimă, bogată în fibre și cu conținut scăzut de grăsimi saturate, este o modalitate foarte bună de a preveni și de a reduce obezitatea abdominală, conform articolului citat de sciencedaily.com.

Cât ar trebui să fie circumferința taliei

Pe fondul epidemiei de obezitate în plină desfășurare, peste tot în lume se acordă o atenție sporită riscurilor de sănătate asociate cu obezitatea abdominală – adică excesului de grăsime stocat în jurul abdomenului. Conform celor mai recente date, 54% dintre americani au obezitate abdominală, în timp ce circumferința medie a taliei este în creștere.

Deși definițiile variază, obezitatea abdominală a fost definită ca o circumferință a taliei de aproximativ 86,5 centimetri la femei și de 101,6 centimetri la bărbați. Măsurarea circumferinței taliei este cea mai comună și convenabilă metodă de evaluare a obezității abdominale și corespunde bine altor tehnici. Riscul de obezitate abdominală crește odată cu vârsta, în special la femei, și cu modificările nivelului de hormoni.

„Descoperirile miraculoase” de pe internet

„Independent de greutatea corporală, o circumferință mai mare a taliei crește riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului și a sindromului metabolic", scrie dr. Pilolla. Aceste riscuri sunt în principal legate de țesutul adipos visceral - grăsime stocată sub mușchii abdominali, care înconjoară organele interne majore. Țesutul adipos visceral pare a fi mai „activă metabolic" decât grăsimea subcutanată, stocată sub piele, dar deasupra mușchilor abdominali.

Poate o dietă să te scape de grăsimea abdominală? Zilele acestea, Internetul este plin de pretenții extravagante de „descoperiri noi" care te scapă ca prin minune de grăsimea din jurul taliei. Unele includ postul intermitent, altele sunt bogate în proteine, dieta „Paleo" și ceaiul verde sunt intens prromovate, printre multe altele. Dar există o lipsă de dovezi medicale cu privire la aceste diete „în trend", care arată că niciuna nu e mai eficace decât alte tipuri de diete cu consum redus de calorii.

Dietele care funcționează cu adevărat

Vestea bună este că anumite caracteristici ale unei diete par a fi eficiente în reducerea sau prevenirea obezității abdominale - în special a aportului scăzut de grăsimi trans și saturate și a consumului ridicat de fibre. „Aceste recomandări sunt în concordanță cu dietele pentru o inimă sănătoasă, cum ar fi cea pentru hipertensiune arterială (DASH) și dieta în stil mediteranean", dr. Pilolla scrie.

Ea recomandă ca profesioniștii în domeniul sănătății și în fitness să evalueze și să monitorizeze obezitatea abdominală la clienții lor și să evalueze riscurile cardiometabolice pentru sănătate. Clienții ar trebui să fie educați cu privire la diete bazate pe dovezi medicale certe, care s-a dovedit că sunt sănătoase în inimă; lucrul cu un nutriționist care e și medic poate ajuta la obținerea unei pierderi sănătoase în greutate, prin dietă adaptate persoanei respective și exerciții fizice.

Studiul integral îl puteți consulta AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel