Dieta endomorfă. Alimente benefice și cele care trebuie evitate

Persoanele cu un tip de corp endomorf au de obicei corpuri mai rotunde, cu talie groasă și oase, articulații și șolduri mai mari, indiferent de înălțimea...
În 1940, psihologul William Sheldon a descris trei tipuri principale de corpuri sau somatotipuri: ectomorfe, mezomorfe și endomorfe.
Dintre acestea, persoanele endomorfe tind să aibă un metabolism mai lent, posibil datorită acumulării mai substanțiale. Un metabolism mai lent poate însemna că organismul este mai probabil să transforme excesul de calorii în grăsimi.
Prin urmare, persoanele cu corpuri endomorfe au nevoie să controleze mai atent ceea ce mănâncă, când mănâncă și cât de mult mănâncă.
Potrivit studiului lui Sheldon, oamenii corpurilor endomorfe pot avea, de asemenea, trăsături care fac urmărirea dietei și a planurilor de exerciții fizice mai dificile. De exemplu, pot avea o dorință generală de a mânca, de confort și de relaxare.
De asemenea, aceșta au, de obicei, o construcție mai solidă și greutate în exces, deci pot fi mai predispuși la sedentarism.
Mai mult, pentru aceștia ar putea fi dificil să câștige masa musculară, deoarece excesul de grăsime declanșează eliberarea hormonului estrogen. Creșterile nivelurilor de estrogen tind să scadă nivelul hormonilor care promovează creșterea mușchilor, cum ar fi testosteronul.
Potrivit Consiliului American pentru Exerciții Fizice (ACE), persoanele cu un tip de corp endomorf tind să fie mai sensibile la carbohidrați și insulină. Insulina este un hormon care permite zaharurilor din sânge să intre în celule.
Alimente benefice
În general, persoanele cu corpuri endomorfe pot beneficia de un plan de nutriție care echilibrează grăsimile sănătoase, proteinele și carbohidrații din fructe, legume și alimente nerefinate, bogate în fibre.
Alimente bogate în proteine sau grăsimi neinsaturate și polinesaturate sănătoase:
produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele cu conținut scăzut de grăsimi, iaurtul și brânzeturile
păsări de curte, cum ar fi pui și curcan
majoritatea tipurilor de pești, în special peștele gras
cele mai multe uleiuri vegetale nontropicale, în special ulei de măsline și avocado
ouă și albușuri
cele mai multe nuci tropicale, inclusiv migdale, alune și nuci
Carbohidrați potriviți pentru o dietă endomorfe:
fasole uscată și leguminoase, cum ar fi boabele de linte și năut
fructe, cu excepția pepenilor și ananasului
legume fără amidon, precum broccoli, conopidă și țelină
produse din grâu integral
unele legume amidonice, cum ar fi cartofii dulci, porumbul și morcovii
unele legume amidon nerefinate, cum ar fi quinoa
Alimente care ar trebui evitate
Persoanele care urmează o dietă endomorfă trebuie să limiteze sau să evite alimentele dense în carbohidrați, în special carbohidrații rafinați, cum ar fi făina albă și zahărul.
pâine albă, orez alb, paste tradiționale
bomboane de ciocolată și alte dulciuri
produse de patiserie și prăjituri
băuturi răcoritoare, băuturi energizante și băuturi sportive
cereale rafinate, cum ar fi fulgii de tărâțe, fulgi de ovăz instant
alimente puternic procesate sau prăjite
produse lactate bogate, cum ar fi smântână, frișcă și înghețată
carnea roșie
alimente bogate în sodiu
alcool
uleiuri de gătit cu multă grăsime saturată, cum ar fi uleiul de palmier sau de cocos
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.