Dieta lichidă: cum slăbești cel puțin 10 kilograme și nu te mai îngrași la loc. Exemple de meniu! STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Shake pentru metabolism și tiroidă. Foto: Pixabay
Shake pentru metabolism și tiroidă. Foto: Pixabay

Pacienții obezi care au urmat - sub supravegherea medicului - o dietă lichidă, de circa 800 de calorii pe zi, cu supe și shake-uri, au slăbit mai mult de 10% din greutatea lor (10 kilograme și chiar mai mult) în doar patru luni și 69% dintre ei și-au menținut noua siluetă și trei ani mai târziu, arată un studiu. Iată ce presupune dieta și ce meniu poți alege: 

Un studiu danez a relevat faptul că pacienții obezi care au urmat o dietă de 800 de calorii pe zi, pe bază de supe și shake-uri, sub supraveghere medicală, au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală - peste 10 kilograme - în patru luni.

Și, pentru că au continuat să folosească lichidele ca înlocuitori pentru mâncare, fie zilnic, fie intermitent, la fiecare câteva luni, 69% dintre ei și-au menținut greutatea.

De asemenea, la subiecți s-au observat și alte beneficii pentru sănătate: s-a redus „vârsta" inimii (un calcul bazat pe factori de risc, cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul și fumatul) cu cinci ani – scăzând astfel și riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Cercetări anterioare au arătat deja că aproape jumătate dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care au trecut la dieta lichidă au fost în remisiune în decurs de un an.

Cu toate acestea, mult timp s-a crezut că la revenirea la o alimentație solidă după o dietă lichidă, pacienții se vor îngrășa inevitabil. Un studiu arată însă că nu e adevărat!

Face bine la articulații!

Studiul a implicat 153 de pacienți cu osteoartrită la genunchi din Danemarca, care și-au pierdut în jur de 13% din greutatea corporală prin dieta lichidă cu consum redus de calorii ținută timp de 16 săptămâni.

Ei au fost următiți, apoi, tip de un an, și s-a constatat că au reușit să se mențină la greutatea obținută după dietă. Cheia succesului post dietă a fost aceea că cei mai mulți dintre ei au înlocuit o masă pe zi cu o supă sau un shake iar alții, o dată la patru luni, au făcut câte cinci săptămâni de dietă lichidă.

Mai mult, studiul, care a fost publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, a constatat că, după trei ani, 106 pacienți – adică 69% dintre cei care fost incluși în cercetare – au reușit să nu s emai îngrașe, iar scăderea în greutate le-a ameliorat durerile articulare și a condus la o scădere medie de 10 puncte a tensiunii arteriale sistolice.

„Aceste rezultate contestă ipoteza că, pe termen lung, după dieta lichidă e inevitabil să te îngrași", a declarat cercetătorul principal, prof.dr. Henning Bliddal, director al Institutul de Artrită Parker de la Spitalul Frederiksberg, Copenhaga.

„Aceste rezultate ar trebui să dea peste cap tratamentul osteoartritei. Ar trebui să începem cu pierderea în greutate dacă pacientul cu osteoartrită la genunchi este obez", a spus el, potrivit DailyMail Online.

Avantajul dietei lichide „comerciale”, care include și lactate și carne, este că îți va micșora stomacul.

Idei de meniu

Iată câteva variante de ce poți mânca într-o zi (Atenție, fiecare trebuie separat, nu toate împreună!) 

- Sucuri și smoothie de fructe și legume, fără niciun fel de adaos de zahăr sau alți îndulcitori;
- Smoothie din lapte cu cereale de ovăz;
- Supă de pui sau vită (doar lichidul sau făcută cremă zemoasă dacă o băgați în blender)
- Apă după poftă,
- Ceai neîndulcit, de preferință ceai verde
- Iaurt cu bifidus și kefir, dar degresate. 

Cum le mănânci:

Ziua 1-3: Doar sucurile (fără prea multă pulpă) și supa chioară. La prânz ai voie un bol mic de supă-cremă, dacă îți este prea foame și nu reziști fără.

Ziua 4-7: Sucuri de fructe, cât poți. În fiecare zi ai voi să adaugi un smoothie (dimineața) și o supă-cremă (din legume și un pic de carne de pui sau vită, la prânz)

Ziua 8-11: Sucuri de fructe, cât poți; smoothie, iaurt sau kefir dimineața, iar la prânz, la supra-cremă poți mânca și o felie de pâine integral.

Ziua 12-13: Revii la un stil relativ normal de viață: dimineața iei un mic dejun cu proteine, apoi restul zilei doar lichide (fără supă-cremă).

Ziua 14: Ai voie două mese normale pe zi (dimineața și la prânz/seara), fiecare cu maximum o felie de pâine, iar seara e de preferat să te rezumi la ceaiuri (nu verde), iaurt, kefir sau sucuri de legume.

Ideal e ca, după dieta lichidă, cel puțin o masă pe zi să fie supă sau smoothie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel