Dieta mediteraneană: mai mult decât un regim alimentar. Este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Dieta mediteraneana Foto: Freepik @shijil619
Dieta mediteraneana Foto: Freepik @shijil619

Dieta mediteraneană și dieta DASH fac parte din dietele antiinflamatorii. Acestea nu sunt de obicei regimuri specifice, ci mai degrabă stiluri alimentare și conduc la scăaderea inflamației din corp atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Consumul în cantități reduse de alimente procesate, alcool și carne roșie alături de mai multe alimente pe bază de plante poate ajuta la gestionarea inflamației în unele cazuri. Dietele antiinflamatorii nu sunt de obicei regimuri specifice, ci mai degrabă stiluri alimentare. Dieta mediteraneană și dieta DASH sunt exemple de diete antiinflamatorii.

Modificările dietetice pot ajuta la gestionarea inflamației atât pe termen scurt, cât și pe termen lung în multe cazuri, deși eficacitatea sa ca instrument de gestionare va depinde de starea generală de sănătate a unei persoane și de cauzele inflamației, conform Medical News Today.

De exemplu, inflamația cronică poate apărea din cauza psoriazisului, a artritei reumatoide și a astmului. În timp ce schimbările de dietă pot ajuta la gestionarea unor simptome, este posibil să nu fie eficiente în cazurile mai severe.

Unele alimente conțin ingrediente care pot declanșa sau agrava inflamația. Între timp, alte alimente conțin compuși - cum ar fi antioxidanții - care pot, de fapt, să o reducă.

Rolul antioxidanților

O dietă antiinflamatorie se concentrează pe fructe și legume proaspete, care sunt adesea surse bune de antioxidanți.

Antioxidanții dietetici sunt molecule din alimente care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism.

Radicalii liberi sunt produse secundare naturale ale unor procese corporale, inclusiv ale metabolismului. Radicalii liberi pot duce la deteriorarea celulelor. Această deteriorare crește riscul de inflamație și poate contribui la diverse boli. O dietă antiinflamatorie favorizează alimentele bogate în antioxidanți în detrimentul celor care cresc producția de radicali liberi.

Acizii grași Omega-3, care sunt prezenți în peștele gras, pot ajuta la reducerea nivelului de proteine inflamatorii din organism. Fibrele pot avea, de asemenea, acest efect.

Tipuri de diete antiinflamatorii

Multe diete populare aderă deja la principiile antiinflamatorii. De exemplu, atât dieta mediteraneană, cât și dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) includ fructe și legume proaspete, pește, cereale integrale și grăsimi care sunt bune pentru inimă.

Cercetările sugerează că dieta mediteraneană, care se concentrează pe alimente pe bază de plante și uleiuri sănătoase, poate reduce efectele inflamației asupra sistemului cardiovascular.

De asemenea, cercetările arată că dieta DASH poate avea un impact pozitiv asupra reducerii indicatorilor de inflamație în comparație cu dietele obișnuite. Dieta DASH poate avea, de asemenea, beneficii suplimentare în cazul afecțiunilor inflamatorii ale artritei, cum ar fi scăderea nivelului de acid uric, care reprezintă un factor de risc pentru gută.

Pe cine poate ajuta?

O dietă antiinflamatorie poate servi ca terapie complementară pentru multe afecțiuni care se agravează în cazul inflamației cronice.

Următoarele afecțiuni implică inflamația:

- Artrită reumatoidă

- Psoriazis

- Astm

- Esofagită

- Boala Crohn

- Colită

- Boala inflamatorie intestinală

- Lupus

- Tiroidită Hashimoto

- Diabet de tip 2

- Obezitate

- Tensiune arterială ridicată

- Boli cardiovasculare.

Consumul unei diete bogate în antioxidanți poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Alimente recomandate

O dietă antiinflamatorie ar trebui să combine o varietate de alimente care:

- Sunt bogate în substanțe nutritive

- Oferă o serie de antioxidanți

- Conțin grăsimi sănătoase

Alimentele care pot ajuta la gestionarea inflamației includ:

- Pește gras, cum ar fi tonul și somonul

- Fructe, cum ar fi afinele, murele, căpșunile și cireșele

- Legume, inclusiv varză, spanac și broccoli

- Fasole

- Nuci și semințe

- Măsline și ulei de măsline

- Fibre

Autorii unui articol din 2017 au recomandat, de asemenea, următoarele:

- Legume crude sau fierte moderat

- Leguminoase, cum ar fi lintea

- Condimente, cum ar fi ghimbirul și turmericul

- Probiotice și prebiotice

- Ceai

Merită să ne amintim că niciun aliment nu va stimula în mod individual sănătatea unei persoane. Este important să includeți în dietă o varietate de ingrediente sănătoase.

Alimente care trebuie limitate

Persoanele care urmează o dietă antiinflamatorie ar trebui să evite sau să limiteze consumul de:

- Alimente procesate

- Alimente cu adaos de zahăr sau sare

- Uleiuri nesănătoase

- Carbohidrați procesați, care sunt prezenți în pâinea albă, pastele albe și multe produse de patiserie

- Alimente procesate sub formă de gustări, cum ar fi chipsurile și biscuiții

- Deserturi prefabricate, cum ar fi prăjiturile, bomboanele și înghețata

- Excesul de alcool

Unele persoane pot avea, de asemenea, intoleranțe la anumite alimente, ceea ce înseamnă că consumul acestora poate provoca inflamații și alte efecte adverse. Intoleranțele comune includ:

- Glutenul

- Lactatele

- Legumele din categoria nightshade

- Legumele crucifere

Poate o dietă vegetariană să reducă inflamația?

O dietă vegetariană sau vegană poate fi o opțiune pentru persoanele care doresc să reducă inflamația, deoarece aceste diete privilegiază de obicei alimentele naturale și integrale, reducând în același timp consumul de grăsimi saturate.

De exemplu, o analiză din 2017 a constatat că persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană timp de 2 ani sau mai mult au, de obicei, biomarkeri inflamatori mai mici decât cei care mănâncă carne.

Cu toate acestea, lipsesc studiile mari, controlate asupra mecanismelor antiinflamatorii ale dietelor vegane și vegetariene și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora pe deplin efectele lor pozitive.

Sfaturi pentru dieta antiinflamatorie

Poate fi o provocare să treci la un nou mod de alimentație, dar următoarele sfaturi te pot ajuta:

- Consumă săptămânal o varietate de fructe, legume și gustări sănătoase

- Înlocuiește treptat mesele de tip fast-food cu prânzuri sănătoase, preparate în casă.

- Înlocuiește sucurile și alte băuturi zaharoase cu apă minerală plată sau minerală carbogazoasă.

Alte sfaturi includ:

- Discutați cu un profesionist din domeniul sănătății despre suplimente, cum ar fi uleiul din ficat de cod sau o multivitamină.

- Încorporarea a 30 de minute de exerciții fizice moderate în rutina zilnică.

- Disciplina în ceea ce privește somnul, deoarece un somn deficitar poate agrava inflamația.

Dietele antiinflamatorii dau prioritate, de obicei, fructelor, legumelor și cerealelor integrale, limitând în același timp alimentele procesate, alcoolul și carnea roșie.

Care este cel mai rapid mod de a reduce inflamația în organism?

Niciun aliment nu va reduce imediat inflamația din organism atunci când cineva îl mănâncă. Cu toate acestea, s-a dovedit că o dietă echilibrată, largă, cu alimente integrale și cereale, reduce markerii inflamatori ca parte a unui stil de viață echilibrat.

Care sunt cele mai rele alimente pentru inflamație?

Cele mai "rele" alimente pentru inflamație vor depinde de toleranțele specifice ale unei persoane, de obiceiurile alimentare și de starea generală de sănătate. Cu toate acestea, produsele alimentare foarte procesate, cu un conținut ridicat de zahăr, grăsimi saturate și sare, precum și alcoolul sunt cauze comune de inflamație prin intermediul dietei.

O dietă antiinflamatorie poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni comune de sănătate, cum ar fi artrita reumatoidă.Nu există o singură dietă antiinflamatorie, dar o dietă care include multe fructe și legume proaspete, cereale integrale și grăsimi sănătoase poate ajuta la gestionarea inflamației. 

Orice persoană care are o afecțiune cronică de sănătate care implică inflamație ar trebui să întrebe un profesionist din domeniul sănătății despre cele mai bune opțiuni dietetice pentru ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel