Dieta MIND, impact asupra creierului. Poate încetini declinul cognitiv

Aceste alimente fac scut în jurul creierului și încetinesc declinul cognitiv.
Vezi și: Vitamina D, cheia pentru sănătatea cardiometabolică. Reglează tensiunea, glicemia și colesterolul
Un studiu recent publicat în Neurology, revista Academiei Americane de Neurologie, a descoperit că respectarea dietei MIND este asociată cu un risc redus de afectare cognitivă.
Dieta MIND, o combinație a două diete bine cunoscute
Dieta MIND este un hibrid între dietele mediteraneană și DASH, recunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății inimii. Aceasta pune accent pe alimente precum legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, cerealele integrale, uleiul de măsline, peștele, carnea de pasăre, nucile și fructele de pădure, în special afinele.
Dieta limitează consumul de carne roșie, dulciuri, produse de patiserie și alimente prăjite sau de tip fast food, și încurajează un pahar de vin pe zi, potrivit WebMD.
Potrivit autorului principal al studiului, Dr. Russell P. Sawyer de la Universitatea din Cincinnati, rutina noastră alimentară poate avea un impact asupra creierului.
"Având în vedere că numărul persoanelor cu demență crește odată cu îmbătrânirea populației, este esențial să găsim schimbări pe care le putem face pentru a întârzia sau încetini dezvoltarea problemelor cognitive", a spus dr. Russel P. Sawyer, potrivit SciTechDaily.
Dieta MIND - FOTO: Freepik@Ayan-Design-works
Studiu amplu
Studiul a urmărit 14.145 de participanți pe o perioadă medie de 10 ani, vârsta medie a acestora fiind de 64 de ani. 70% dintre participanți erau albi, iar 30% erau de culoare. Pentru a măsura respectarea dietei MIND, participanții au completat un chestionar alimentar, iar cercetătorii au punctat răspunsurile acestora în funcție de cât de mult se aliniau obiceiurile lor alimentare cu dieta.
Participanții au fost împărțiți în trei grupuri, în funcție de scorurile lor alimentare. Grupul cu aderență scăzută a avut un scor mediu de cinci, grupul mediu a avut un scor de șapte, iar grupul cu aderență ridicată a avut un scor mediu de nouă.
Abilitățile cognitive au fost evaluate atât la începutul, cât și la sfârșitul studiului. În cursul studiului, 12% dintre cei din grupul cu aderență scăzută, 11% dintre cei din grupul mediu și 10% dintre cei din grupul cu aderență ridicată au dezvoltat afectare cognitivă.
După ajustarea pentru variabile precum vârsta, tensiunea arterială și diabetul, cercetătorii au descoperit că cei din grupul cu aderență ridicată aveau un risc cu 4% mai mic de afectare cognitivă în comparație cu cei din grupul cu aderență scăzută.
Beneficiile au fost mai semnificative pentru femei, care aveau un risc redus cu 6%, deși același lucru nu a fost observat la participanții bărbați.
Rezultate
Un alt rezultat notabil a fost impactul dietei asupra ritmului de declin cognitiv. Cei care au urmat mai îndeaproape dieta MIND au prezentat un declin mai lent al abilităților cognitive comparativ cu cei care nu au respectat dieta, iar acest efect a fost mai pronunțat la participanții de culoare decât la cei albi. Femeile care au urmat dieta cu strictețe au avut rezultate mai bune decât bărbații.
"Aceste descoperiri necesită studii suplimentare, în special pentru a examina acest impact variabil în rândul bărbaților și femeilor, precum și al persoanelor albe și de culoare, dar este încântător să ne gândim că oamenii ar putea face câteva schimbări simple în dietă și, astfel, ar putea reduce sau întârzia riscul de probleme cognitive", a mai explicat dr. Sawyer.
Limitări și necesitatea cercetărilor suplimentare
Deși studiul oferă perspective încurajatoare, are totuși unele limitări. Cercetarea a inclus doar adulți mai în vârstă de culoare și albi, ceea ce ridică întrebări cu privire la modul în care aceste descoperiri se pot aplica altor grupuri rasiale și etnice. În plus, studiul arată o asociere între dieta MIND și un risc redus de afectare cognitivă, dar nu dovedește că dieta previne direct declinul cognitiv.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a explora aceste asocieri în populații mai diverse și pentru a înțelege mai bine efectele diferite ale dietei asupra bărbaților, femeilor și persoanelor de diverse origini etnice. Cu toate acestea, această cercetare reprezintă un pas potențial înainte în identificarea schimbărilor de stil de viață care ar putea încetini apariția problemelor cognitive.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?