Dieta nesănătoasă, asociată cu bolile de inimă: carbohidrații simpli sunt vinovații principali

Noi dovezi arată că dietele care conțin carbohidrați mai simpli și de calitate scăzută duc la un risc mai mare de boli de inimă.
Categoriile de carbohidrați ne pot face puțin confuzi. Experții în nutriție se referă la carbohidrați ca fiind simpli sau complecși, de calitate scăzută sau de înaltă calitate, sau chiar doar „rău” sau „bun”. Alimentele bogate în carbohidrați pot fi, de asemenea, clasificate în funcție de cât de repede zahărul pe care îl conțin este absorbit în fluxul sanguin, utilizând o scală cunoscută sub numele de indicele glicemic sau GI.
Dezvoltat pentru prima dată în urmă cu 40 de ani, indicele glicemic a fost din nou în atenție, recent. New England Journal of Medicine a publicat un amplu studiu internațional care sugerează că dietele cu un indice glicemic și o încărcătură mai mari sunt asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și deces. Legătura a fost cea mai puternică în rândul persoanelor supraponderale sau obeze.
„Indicele glicemic este o modalitate de a te gândi la calitatea carbohidraților, dar nu este singura modalitate”, spune dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan. De asemenea, puteți clasifica carbohidrații ca zaharuri, amidon și fibre.
Indicele glicemic și încărcarea glicemică, explicate
Alimentele care conțin carbohidrați au proprietăți care afectează viteza cu care sunt digerate și cât de repede glucoza rezultată (zahărul) intră în sânge. Acest lucru este cuantificat printr-o măsură cunoscută sub numele de indicele glicemic (IG). Alimentele sunt clasificate pe o scară de la 0 la 100; glucoza pură are o valoare de 100.
Cu toate acestea, valoarea IG nu ține cont de cantitatea de alimente specifice pe care o persoană le consumă de obicei. O măsură separată, încărcarea glicemică, indică schimbarea nivelului de glucoză din sânge atunci când cineva consumă o porție tipică a alimentelor. Se calculează înmulțind IG-ul alimentelor cu cantitatea de carbohidrați pe care o conține.
Pentru aportul de carbohidrați de cea mai bună calitate, alegeți alimentele care au o încărcătură glicemică mică sau medie și limitați-le pe cele cu o încărcătură glicemică mare.
Sarcină glicemică redusă: cereale din tărâțe, mere, portocale, fasole, fasole neagră, linte, caju, arahide, morcovi.
Zaharuri. Alimentele zaharoase ușor de digerat (sucuri, bomboane și deserturi) au un IG ridicat. Consumul lor provoacă creșteri și scăderi ale zahărului din sânge, care în timp pot face corpul mai puțin sensibil la insulină, hormonul care reglează zahărul din sânge. Rezistența la insulină rezultată declanșează creșterea în greutate, inflamația și alți factori care contribuie la formarea plăcii arteriale care este responsabilă pentru majoritatea bolilor de inimă.
Fibră. Alimentele cu conținut mare de fibre sunt digerate mult mai încet și tind să aibă un GI mai scăzut. Alimentele cu conținut scăzut de IG includ cereale integrale, leguminoasele (fasole și mazăre), nucile, legumele și fructele. Iată partea ușoară: acești carbohidrați sunt, de asemenea, clasificați ca și carbohidrați complecși, de înaltă calitate sau buni.
Amidonuri. Amidonul este o altă poveste. Cea mai frecvent consumată formă de carbohidrați, amidonul, include boabe de cereale precum orezul, grâul și porumbul și legumele rădăcinoase precum cartofii. Americanii tind să mănânce în mare parte cereale foarte prelucrate, cum ar fi orezul alb și alimente făcute cu făină albă. Aceste amidonuri rafinate sunt transformate rapid în zahăr, motiv pentru care au valori GI mai mari.
-
Astenia de toamnă, de ce apare și cum o poți ține sub control23.10.2025, 13:00
-
Vaccinul anti-COVID, legătură cu cancerul23.10.2025, 11:37
-
Testul de sânge care arată cine are nevoie cu adevărat de chimioterapie23.10.2025, 10:10
-
Alexandru Rogobete, avertisment: Mor oameni23.10.2025, 08:41
-
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?