Dieta nordică, ce mănânci și cât de bună e pentru sănătate

Dieta nordică se bazează pe modalitățile tradiționale de a mânca din țările nordice, care includ Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia și Groenlanda. La fel ca dieta mediteraneană, mai faimoasă,...
Dieta nordică este un stil de alimentație care se bazează pe următoarele reguli generale:
- Mai multe fructe, legume, alimente sezoniere și organice atunci când este posibil;
- Mai multe cereale integrale;
- Mai multe alimente din mări, lacuri și râuri sau păduri;
- Carne de calitate superioară, dar în cantitate mai mică;
- Alimente mai puțin procesate și mai slabe;
- Mese gătite acasă mai mult;
- Risipa alimentară redusă la minimum.
Gândiți-vă la biscuiții din cereale integrale din Suedia sau la pâinea densă și dulceagă de secară din Danemarca numită rugbrod. Sau puteți alege și alți carbohidrați de înaltă calitate, bogați în fibre. Ei iau mai mult timp pentru a fi digerați decat carbohidrații simpli găsiți în multe alimente procesate, cum ar fi pâinea albă, produsele de patiserie și bomboanele. Ei au, de asemenea, o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți, care vă ajută să vă protejați celulele.
Fructe de padure
Sunt o mare parte a modului nordic de a mânca. Acesta este un lucru bun, deoarece atunci când mâncați o mulțime de fructe de pădure, aveți un risc mai mic să vă îngrășați. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți numiți antociani, care par să vă mențină venele și arterele sănătoase și flexibile și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Ulei de rapiță
S-ar putea să știți că dietele mediteraneene și DASH includ ulei de măsline. Dieta nordică utilizează, în general, ulei de rapiță (canola). Ca și uleiul de măsline, acesta are un conținut scăzut de grăsimi saturate și mai mare în grăsimile sănătoase mononesaturate. De asemenea, are acid alfa-linolenic, o omega-3 care vă poate ajuta să vă protejați creierul, inclusiv de accident vascular cerebral, arată medicii nutriționiști de la WebMD.com.
Peștii grași
Ei conțin anumiți acizi grași omega-3 pe care corpul nu îi poate produce. Asta ar putea să vă diminueze riscul de a avea probleme cu ritmul inimii, să diminuați acumularea plăcilor de colesterol în artere și să reduceți cantitatea de grăsimi din sânge (trigliceride). S-ar putea să știți despre somonul, sardinele și tonul albastru. Dieta nordică include însă și hering și macrou, pe care nordicii le gătesc, dar și usucă, pun a marinat și la fermentat. Două până la trei porții pe săptămână.
Fasole și mazăre
Dieta nordică le recomandă ca una dintre principalele surse de carbohidrați și fibre complexe în dieta zilnică, împreună cu cereale integrale, fructe de pădure și legume. Sunt o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru a înlocui unele dintre caloriile pe care le obțineți din carnea roșie. Și au o mulțime de nutrienți, cum ar fi riboflavina, B6, calciu, zinc și fier.
Rădăcini de legume și tulpini
Morcovi, păstrăv, sfecla și cartofi, sunt alimente tipice. Deși pot fi bogate în calorii, ele vă dau și fibre, a căror digerare durează mai mult și care ajută la menținerea stabilității glicemiei. În plus, sunt încărcate cu substanțe nutritive care ajută la protejarea celulelor, la scăderea colesterolului și la combaterea infecțiilor.
Nuci și semințe
Sunt o sursă de carbohidrați și fibre complexe, precum boabele întregi, fructele de pădure și legumele. Sunt bogate în zinc, cupru, potasiu, vitamina E, niacin, antioxidanți și grăsimi mono- și polinesaturate.
Colesterol
Acest mod de a mânca poate ajuta la scăderea colesterolului „rău" (LDL) la persoanele care încep cu niveluri mai mari decât cele normale ale LDL. Și poate funcționa chiar și pentru persoanele care slăbesc prea mult cu dieta. Ar trebui să faceți un test de sânge de colesterol la fiecare 4-6 ani - și mai des, dacă aveți probleme de sănătate a inimii.
Obezitatea
Când oamenii trec la acest mod de a mânca, au tendința de a pierde în greutate, în special din grăsimea din jurul taliei. E mai bine decât să pierdeți grăsime din altă parte a corpului. Și dacă urmați acest plan alimentar, vă poate ajuta să vă păstrați kilogramele pierdute.
Bolile de inimă
Nivelul de colesterol nesănătos, tensiunea arterială, glucoza și nivelurile de insulină sunt, toți, factori de risc pentru bolile de inimă - adică vă cresc riscul de a face aceste afecțiuni. Deoarece dieta nordică pare să îmbunătățească aceste probleme la mulți oameni, cercetătorii cred că acest mod de a mânca poate ajuta și la sănătatea inimii.
Diabetul de tip 2
Ca și în cazul bolilor de inimă, această abordare ameliorează unele aspecte legate de diabetul de tip 2, cum ar fi inflamația și obezitatea. Acesta este motivul pentru care mulți cercetători cred că ajută la prevenirea bolii pe termen lung. Totuși, trebuie făcute mult mai multe cercetări.
Inflamaţia
Aceasta înseamnă umflarea țesuturilor peste tot în corp și este legată de boli cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiace și hipertensiunea arterială, care pot diminua calitatea și durata vieții tale. O dietă sănătoasă în stil nordic pare a fi o modalitate bună de a o ține departe. Desigur, dieta nu este singura cauză. Este important să faceți exerciții în od regulat și să dormiți bine.
Este ecologică, de asemenea!
Unul dintre principalele obiective ale dietei nordice este ca alimentele să fie ecologice. Deci, deși este bine pentru sănătatea ta să mănânci o dietă mai mult bazată pe plante decât pe produse animale, este bine și pentru planetă. Asta pentru că alimentele pe bază de plante sunt mai puțin nocive pentru pământ, climat și atmosferă. Deci, te însănătoșești și faci ceva pentru Planetă, în același timp.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Cum scap de pofta de dulce
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!