Dieta nordică, ce mănânci și cât de bună e pentru sănătate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Dieta nordică se bazează pe modalitățile tradiționale de a mânca din țările nordice, care includ Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia și Groenlanda. La fel ca dieta mediteraneană, mai faimoasă, nu este vorba neapărat despre pierdere în greutate. În schimb, este o modalitate delicioasă de a fi sănătoși. Deci, ce alimente include aceasta?

Dieta nordică este un stil de alimentație care se bazează pe următoarele reguli generale:

- Mai multe fructe, legume, alimente sezoniere și organice atunci când este posibil;

- Mai multe cereale integrale;

- Mai multe alimente din mări, lacuri și râuri sau păduri;

- Carne de calitate superioară, dar în cantitate mai mică;

- Alimente mai puțin procesate și mai slabe;

- Mese gătite acasă mai mult;

- Risipa alimentară redusă la minimum.

Gândiți-vă la biscuiții din cereale integrale din Suedia sau la pâinea densă și dulceagă de secară din Danemarca numită rugbrod. Sau puteți alege și alți carbohidrați de înaltă calitate, bogați în fibre. Ei iau mai mult timp pentru a fi digerați decat carbohidrații simpli găsiți în multe alimente procesate, cum ar fi pâinea albă, produsele de patiserie și bomboanele. Ei au, de asemenea, o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți, care vă ajută să vă protejați celulele.

Fructe de padure

Sunt o mare parte a modului nordic de a mânca. Acesta este un lucru bun, deoarece atunci când mâncați o mulțime de fructe de pădure, aveți un risc mai mic să vă îngrășați. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți numiți antociani, care par să vă mențină venele și arterele sănătoase și flexibile și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Ulei de rapiță

S-ar putea să știți că dietele mediteraneene și DASH includ ulei de măsline. Dieta nordică utilizează, în general, ulei de rapiță (canola). Ca și uleiul de măsline, acesta are un conținut scăzut de grăsimi saturate și mai mare în grăsimile sănătoase mononesaturate. De asemenea, are acid alfa-linolenic, o omega-3 care vă poate ajuta să vă protejați creierul, inclusiv de accident vascular cerebral, arată medicii nutriționiști de la WebMD.com.

Peștii grași

Ei conțin anumiți acizi grași omega-3 pe care corpul nu îi poate produce. Asta ar putea să vă diminueze riscul de a avea probleme cu ritmul inimii, să diminuați acumularea plăcilor de colesterol în artere și să reduceți cantitatea de grăsimi din sânge (trigliceride). S-ar putea să știți despre somonul, sardinele și tonul albastru. Dieta nordică include însă și hering și macrou, pe care nordicii le gătesc, dar și usucă, pun a marinat și la fermentat. Două până la trei porții pe săptămână.

Fasole și mazăre

Dieta nordică le recomandă ca una dintre principalele surse de carbohidrați și fibre complexe în dieta zilnică, împreună cu cereale integrale, fructe de pădure și legume. Sunt o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru a înlocui unele dintre caloriile pe care le obțineți din carnea roșie. Și au o mulțime de nutrienți, cum ar fi riboflavina, B6, calciu, zinc și fier.

Rădăcini de legume și tulpini

Morcovi, păstrăv, sfecla și cartofi, sunt alimente tipice. Deși pot fi bogate în calorii, ele vă dau și fibre, a căror digerare durează mai mult și care ajută la menținerea stabilității glicemiei. În plus, sunt încărcate cu substanțe nutritive care ajută la protejarea celulelor, la scăderea colesterolului și la combaterea infecțiilor.

Nuci și semințe

Sunt o sursă de carbohidrați și fibre complexe, precum boabele întregi, fructele de pădure și legumele. Sunt bogate în zinc, cupru, potasiu, vitamina E, niacin, antioxidanți și grăsimi mono- și polinesaturate.

Colesterol

Acest mod de a mânca poate ajuta la scăderea colesterolului „rău" (LDL) la persoanele care încep cu niveluri mai mari decât cele normale ale LDL. Și poate funcționa chiar și pentru persoanele care slăbesc prea mult cu dieta. Ar trebui să faceți un test de sânge de colesterol la fiecare 4-6 ani - și mai des, dacă aveți probleme de sănătate a inimii.

Obezitatea

Când oamenii trec la acest mod de a mânca, au tendința de a pierde în greutate, în special din grăsimea din jurul taliei. E mai bine decât să pierdeți grăsime din altă parte a corpului. Și dacă urmați acest plan alimentar, vă poate ajuta să vă păstrați kilogramele pierdute.

Bolile de inimă

Nivelul de colesterol nesănătos, tensiunea arterială, glucoza și nivelurile de insulină sunt, toți, factori de risc pentru bolile de inimă - adică vă cresc riscul de a face aceste afecțiuni. Deoarece dieta nordică pare să îmbunătățească aceste probleme la mulți oameni, cercetătorii cred că acest mod de a mânca poate ajuta și la sănătatea inimii.

Diabetul de tip 2

Ca și în cazul bolilor de inimă, această abordare ameliorează unele aspecte legate de diabetul de tip 2, cum ar fi inflamația și obezitatea. Acesta este motivul pentru care mulți cercetători cred că ajută la prevenirea bolii pe termen lung. Totuși, trebuie făcute mult mai multe cercetări.

Inflamaţia

Aceasta înseamnă umflarea țesuturilor peste tot în corp și este legată de boli cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiace și hipertensiunea arterială, care pot diminua calitatea și durata vieții tale. O dietă sănătoasă în stil nordic pare a fi o modalitate bună de a o ține departe. Desigur, dieta nu este singura cauză. Este important să faceți exerciții în od regulat și să dormiți bine.

Este ecologică, de asemenea!

Unul dintre principalele obiective ale dietei nordice este ca alimentele să fie ecologice. Deci, deși este bine pentru sănătatea ta să mănânci o dietă mai mult bazată pe plante decât pe produse animale, este bine și pentru planetă. Asta pentru că alimentele pe bază de plante sunt mai puțin nocive pentru pământ, climat și atmosferă. Deci, te însănătoșești și faci ceva pentru Planetă, în același timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel