Dietă: Testul de sânge care indică nivelul de grăsime din alimentele consumate
Un test de sânge va putea fi folosit în stabilirea dietei sau a politicilor de sănătate publică. Testul indică nivelul de grăsime din alimentele consumate.
Un test de sânge fiabil și precis care să urmărească aportul de grăsime a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Universitatea McMaster. Acesta va fi un intrument pentru ghidurile de sănătate publică, deoarece, până acum, nutriționiștii se bazau pe înregistrările consumului propriu al participanților la studii, ceea ce putea fi supus erorilor sau raportărilor selective, în special la perosanele cu dietă bogată în grăsimi.
Pentru studiul (link direct) care a fost publicat în Journal of Lipid Research, chimiștii au dezvoltat un test, care detectează acizi grasi neesterificați (NEFA), un tip de acid gras liber circulant care poate fi măsurat folosind un volum mic de probă de sânge.
„Epidemiologii au nevoie de căi mai bune de a evalua în mod fiabil aportul dietetic atunci când elaborează recomandări nutriționale”, spune Philip Britz-McKibbin, profesor la Departamentul de Chimie și Biologie Chimică de la Universitatea McMaster și autor principal al studiului.
„Mâncarea pe care o consumăm este extrem de complexă și dificil de măsurat atunci când ne bazăm pe auto-raportare sau rememorare, în special în cazul grăsimilor dietetice. Există mii de substanțe chimice la care suntem expuși prin consumul alimentelor, atât procesate cât și naturale”, a spus el.
Dieta femeilor însărcinate, evaluată
Cercetătorii au evaluat pentru prima dată dieta obișnuită a femeilor însărcinate în al doilea trimestru, o etapă importantă de dezvoltare a fătului. Femeile, dintre care unele au luat suplimente de ulei de pește omega-3, au trebuit să raporteze despre consumului mediu de pește gras și lactate cu grăsimi complete și au fost apoi testate cu noua tehnologie. Studiul lor a monitorizat, de asemenea, modificările în NEFA-urile omega-3 la femei în urma suplimentării cu ulei de pește cu doze mari de omega-3, comparativ cu un placebo.
Cercetătorii au reușit să demonstreze că anumite NEFA-uri de sânge se potriveau îndeaproape cu dietele și / sau suplimentele pe care le raportaseră femeile, sugerând că biomarkerii dietetici pot servi ca instrument obiectiv pentru evaluarea aportului de grăsimi.
Studiul, aici.
-
-
-
-
Ilie Bolojan, avertisment dur despre finanțarea spitalelor21.11.2025, 19:24
-
Beneficiile stimulării electrice în recuperarea medicală21.11.2025, 19:04
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Cum scap de pofta de dulce
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
