Dietă: Testul de sânge care indică nivelul de grăsime din alimentele consumate

Angela Sabău |
Data publicării:
Dietă            FOTO: pexels.com
Dietă FOTO: pexels.com

Un test de sânge va putea fi folosit în stabilirea dietei sau a politicilor de sănătate publică. Testul indică nivelul de grăsime din alimentele consumate. 

Un test de sânge fiabil și precis care să urmărească aportul de grăsime a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Universitatea McMaster. Acesta va fi un intrument pentru ghidurile de sănătate publică, deoarece, până acum, nutriționiștii se bazau pe înregistrările consumului propriu al participanților la studii, ceea ce putea fi supus erorilor sau raportărilor selective, în special la perosanele cu dietă bogată în grăsimi.

Pentru studiul (link direct) care a fost publicat în Journal of Lipid Research, chimiștii au dezvoltat un test, care detectează acizi grasi neesterificați (NEFA), un tip de acid gras liber circulant care poate fi măsurat folosind un volum mic de probă de sânge.

„Epidemiologii au nevoie de căi mai bune de a evalua în mod fiabil aportul dietetic atunci când elaborează recomandări nutriționale”, spune Philip Britz-McKibbin, profesor la Departamentul de Chimie și Biologie Chimică de la Universitatea McMaster și autor principal al studiului.

„Mâncarea pe care o consumăm este extrem de complexă și dificil de măsurat atunci când ne bazăm pe auto-raportare sau rememorare, în special în cazul grăsimilor dietetice. Există mii de substanțe chimice la care suntem expuși prin consumul alimentelor, atât procesate cât și naturale”, a spus el.

Dieta femeilor însărcinate, evaluată

Cercetătorii au evaluat pentru prima dată dieta obișnuită a femeilor însărcinate în al doilea trimestru, o etapă importantă de dezvoltare a fătului. Femeile, dintre care unele au luat suplimente de ulei de pește omega-3, au trebuit să raporteze despre consumului mediu de pește gras și lactate cu grăsimi complete și au fost apoi testate cu noua tehnologie. Studiul lor a monitorizat, de asemenea, modificările în NEFA-urile omega-3 la femei în urma suplimentării cu ulei de pește cu doze mari de omega-3, comparativ cu un placebo.

Cercetătorii au reușit să demonstreze că anumite NEFA-uri de sânge se potriveau îndeaproape cu dietele și / sau suplimentele pe care le raportaseră femeile, sugerând că biomarkerii dietetici pot servi ca instrument obiectiv pentru evaluarea aportului de grăsimi.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel