Dietă: Testul de sânge care indică nivelul de grăsime din alimentele consumate

Un test de sânge va putea fi folosit în stabilirea dietei sau a politicilor de sănătate publică. Testul indică nivelul de grăsime din alimentele consumate.
Un test de sânge fiabil și precis care să urmărească aportul de grăsime a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Universitatea McMaster. Acesta va fi un intrument pentru ghidurile de sănătate publică, deoarece, până acum, nutriționiștii se bazau pe înregistrările consumului propriu al participanților la studii, ceea ce putea fi supus erorilor sau raportărilor selective, în special la perosanele cu dietă bogată în grăsimi.
Pentru studiul (link direct) care a fost publicat în Journal of Lipid Research, chimiștii au dezvoltat un test, care detectează acizi grasi neesterificați (NEFA), un tip de acid gras liber circulant care poate fi măsurat folosind un volum mic de probă de sânge.
„Epidemiologii au nevoie de căi mai bune de a evalua în mod fiabil aportul dietetic atunci când elaborează recomandări nutriționale”, spune Philip Britz-McKibbin, profesor la Departamentul de Chimie și Biologie Chimică de la Universitatea McMaster și autor principal al studiului.
„Mâncarea pe care o consumăm este extrem de complexă și dificil de măsurat atunci când ne bazăm pe auto-raportare sau rememorare, în special în cazul grăsimilor dietetice. Există mii de substanțe chimice la care suntem expuși prin consumul alimentelor, atât procesate cât și naturale”, a spus el.
Dieta femeilor însărcinate, evaluată
Cercetătorii au evaluat pentru prima dată dieta obișnuită a femeilor însărcinate în al doilea trimestru, o etapă importantă de dezvoltare a fătului. Femeile, dintre care unele au luat suplimente de ulei de pește omega-3, au trebuit să raporteze despre consumului mediu de pește gras și lactate cu grăsimi complete și au fost apoi testate cu noua tehnologie. Studiul lor a monitorizat, de asemenea, modificările în NEFA-urile omega-3 la femei în urma suplimentării cu ulei de pește cu doze mari de omega-3, comparativ cu un placebo.
Cercetătorii au reușit să demonstreze că anumite NEFA-uri de sânge se potriveau îndeaproape cu dietele și / sau suplimentele pe care le raportaseră femeile, sugerând că biomarkerii dietetici pot servi ca instrument obiectiv pentru evaluarea aportului de grăsimi.
Studiul, aici.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.