Dietă: Testul de sânge care indică nivelul de grăsime din alimentele consumate
Un test de sânge va putea fi folosit în stabilirea dietei sau a politicilor de sănătate publică. Testul indică nivelul de grăsime din alimentele consumate.
Un test de sânge fiabil și precis care să urmărească aportul de grăsime a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Universitatea McMaster. Acesta va fi un intrument pentru ghidurile de sănătate publică, deoarece, până acum, nutriționiștii se bazau pe înregistrările consumului propriu al participanților la studii, ceea ce putea fi supus erorilor sau raportărilor selective, în special la perosanele cu dietă bogată în grăsimi.
Pentru studiul (link direct) care a fost publicat în Journal of Lipid Research, chimiștii au dezvoltat un test, care detectează acizi grasi neesterificați (NEFA), un tip de acid gras liber circulant care poate fi măsurat folosind un volum mic de probă de sânge.
„Epidemiologii au nevoie de căi mai bune de a evalua în mod fiabil aportul dietetic atunci când elaborează recomandări nutriționale”, spune Philip Britz-McKibbin, profesor la Departamentul de Chimie și Biologie Chimică de la Universitatea McMaster și autor principal al studiului.
„Mâncarea pe care o consumăm este extrem de complexă și dificil de măsurat atunci când ne bazăm pe auto-raportare sau rememorare, în special în cazul grăsimilor dietetice. Există mii de substanțe chimice la care suntem expuși prin consumul alimentelor, atât procesate cât și naturale”, a spus el.
Dieta femeilor însărcinate, evaluată
Cercetătorii au evaluat pentru prima dată dieta obișnuită a femeilor însărcinate în al doilea trimestru, o etapă importantă de dezvoltare a fătului. Femeile, dintre care unele au luat suplimente de ulei de pește omega-3, au trebuit să raporteze despre consumului mediu de pește gras și lactate cu grăsimi complete și au fost apoi testate cu noua tehnologie. Studiul lor a monitorizat, de asemenea, modificările în NEFA-urile omega-3 la femei în urma suplimentării cu ulei de pește cu doze mari de omega-3, comparativ cu un placebo.
Cercetătorii au reușit să demonstreze că anumite NEFA-uri de sânge se potriveau îndeaproape cu dietele și / sau suplimentele pe care le raportaseră femeile, sugerând că biomarkerii dietetici pot servi ca instrument obiectiv pentru evaluarea aportului de grăsimi.
Studiul, aici.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cum scap de pofta de dulce
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
