Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Această dietă este asociată cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer (prostată, stomac, sânge) și afecțiuni gastro-intestinale, însă poate duce și la deficiențe nutriționale dacă...
Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, precum şi anumite tipuri de cancer şi boli gastro-intestinale, însă pot întâmpina dificultăţi în acoperirea necesarului de omega-3 şi de vitamina D, estimează autorităţile franceze din domeniul sănătăţii, informează AFP, potrivit Agerpres.
Ce spun studiile despre alimentația vegetariană?
După analiza studiilor ştiinţifice pe această temă, Agenţia naţională pentru siguranţă sanitară (Anses) a evaluat "beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene" într-un aviz publicat joi, însoţit de recomandări alimentare pentru persoanele care adoptă acest regim.
Acestea sunt primele recomandări oficiale dedicate vegetarienilor publicate de agenţie, menite să îi ajute să "îşi optimizeze aportul nutriţional, ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitând expunerea la contaminanţi".
Vegetarienii, adică persoanele care exclud din alimentaţie orice fel de carne, se împart în două categorii: lacto-ovo-vegetarienii, care consumă ouă, produse lactate şi miere, şi veganii, care exclud toate produsele de origine animală.
Potrivit acestei expertize, s-a stabilit că vegetarienii prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu cei care consumă carne. De asemenea, aceştia ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer - cum ar fi cel de prostată, de stomac sau de sânge -, precum şi unele afecţiuni oftalmologice şi gastro-intestinale, conform altor studii.
Pe de altă parte, vegetarienii ar avea un risc mai mare de fracturi osoase şi dificultăţi sporite în acoperirea necesarului de fier, iod, omega-3 şi vitaminele B12 şi D (ca şi populaţia generală pentru aceasta din urmă). În plus, bărbaţii vegani pot avea un aport insuficient de zinc.
Aceste rezultate vor putea contribui la cercetările europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea produselor alimentare, precizează Anses.
Contaminarea din alimente, un pericol pentru toți
În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente - "o problemă majoră" pentru toate dietele alimentare -, agenţia "reaminteşte necesitatea de a reduce expunerea" populaţiei la "substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele".
Aceasta subliniază necesitatea de a acţiona asupra compoziţiei produselor, considerând că această abordare ar fi mai eficientă decât "deciziile luate la nivel individual de consumatori", care sunt insuficiente pentru "limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi" precum lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromaţi (substanţe utilizate ca agenţi ignifugi în industria mobilei şi a electronicelor).
-
-
-
Cum îți aranjezi părul ca să pară mai puțin gras? Trucuri simple28.11.2025, 17:47
-
De ce sunt mereu obosit? Cauzele lipsei de energie28.11.2025, 15:05
-
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
