Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Această dietă este asociată cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer (prostată, stomac, sânge) și afecțiuni gastro-intestinale, însă poate duce și la deficiențe nutriționale dacă...
Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, precum şi anumite tipuri de cancer şi boli gastro-intestinale, însă pot întâmpina dificultăţi în acoperirea necesarului de omega-3 şi de vitamina D, estimează autorităţile franceze din domeniul sănătăţii, informează AFP, potrivit Agerpres.
Ce spun studiile despre alimentația vegetariană?
După analiza studiilor ştiinţifice pe această temă, Agenţia naţională pentru siguranţă sanitară (Anses) a evaluat "beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene" într-un aviz publicat joi, însoţit de recomandări alimentare pentru persoanele care adoptă acest regim.
Acestea sunt primele recomandări oficiale dedicate vegetarienilor publicate de agenţie, menite să îi ajute să "îşi optimizeze aportul nutriţional, ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitând expunerea la contaminanţi".
Vegetarienii, adică persoanele care exclud din alimentaţie orice fel de carne, se împart în două categorii: lacto-ovo-vegetarienii, care consumă ouă, produse lactate şi miere, şi veganii, care exclud toate produsele de origine animală.
Potrivit acestei expertize, s-a stabilit că vegetarienii prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu cei care consumă carne. De asemenea, aceştia ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer - cum ar fi cel de prostată, de stomac sau de sânge -, precum şi unele afecţiuni oftalmologice şi gastro-intestinale, conform altor studii.
Pe de altă parte, vegetarienii ar avea un risc mai mare de fracturi osoase şi dificultăţi sporite în acoperirea necesarului de fier, iod, omega-3 şi vitaminele B12 şi D (ca şi populaţia generală pentru aceasta din urmă). În plus, bărbaţii vegani pot avea un aport insuficient de zinc.
Aceste rezultate vor putea contribui la cercetările europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea produselor alimentare, precizează Anses.
Contaminarea din alimente, un pericol pentru toți
În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente - "o problemă majoră" pentru toate dietele alimentare -, agenţia "reaminteşte necesitatea de a reduce expunerea" populaţiei la "substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele".
Aceasta subliniază necesitatea de a acţiona asupra compoziţiei produselor, considerând că această abordare ar fi mai eficientă decât "deciziile luate la nivel individual de consumatori", care sunt insuficiente pentru "limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi" precum lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromaţi (substanţe utilizate ca agenţi ignifugi în industria mobilei şi a electronicelor).
-
Noua armă împotriva cancerului. Cum ne poate ajuta corpul18.11.2025, 18:59
-
Ministerul Sănătății, anunț important despre consultațiile gratuite18.11.2025, 17:37
-
-
Ceaiul care îți taie pofta de dulce în 10 minute18.11.2025, 13:31
-
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
