Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Această dietă este asociată cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer (prostată, stomac, sânge) și afecțiuni gastro-intestinale, însă poate duce și la deficiențe nutriționale dacă...
Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, precum şi anumite tipuri de cancer şi boli gastro-intestinale, însă pot întâmpina dificultăţi în acoperirea necesarului de omega-3 şi de vitamina D, estimează autorităţile franceze din domeniul sănătăţii, informează AFP, potrivit Agerpres.
Ce spun studiile despre alimentația vegetariană?
După analiza studiilor ştiinţifice pe această temă, Agenţia naţională pentru siguranţă sanitară (Anses) a evaluat "beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene" într-un aviz publicat joi, însoţit de recomandări alimentare pentru persoanele care adoptă acest regim.
Acestea sunt primele recomandări oficiale dedicate vegetarienilor publicate de agenţie, menite să îi ajute să "îşi optimizeze aportul nutriţional, ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitând expunerea la contaminanţi".
Vegetarienii, adică persoanele care exclud din alimentaţie orice fel de carne, se împart în două categorii: lacto-ovo-vegetarienii, care consumă ouă, produse lactate şi miere, şi veganii, care exclud toate produsele de origine animală.
Potrivit acestei expertize, s-a stabilit că vegetarienii prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu cei care consumă carne. De asemenea, aceştia ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer - cum ar fi cel de prostată, de stomac sau de sânge -, precum şi unele afecţiuni oftalmologice şi gastro-intestinale, conform altor studii.
Pe de altă parte, vegetarienii ar avea un risc mai mare de fracturi osoase şi dificultăţi sporite în acoperirea necesarului de fier, iod, omega-3 şi vitaminele B12 şi D (ca şi populaţia generală pentru aceasta din urmă). În plus, bărbaţii vegani pot avea un aport insuficient de zinc.
Aceste rezultate vor putea contribui la cercetările europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea produselor alimentare, precizează Anses.
Contaminarea din alimente, un pericol pentru toți
În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente - "o problemă majoră" pentru toate dietele alimentare -, agenţia "reaminteşte necesitatea de a reduce expunerea" populaţiei la "substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele".
Aceasta subliniază necesitatea de a acţiona asupra compoziţiei produselor, considerând că această abordare ar fi mai eficientă decât "deciziile luate la nivel individual de consumatori", care sunt insuficiente pentru "limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi" precum lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromaţi (substanţe utilizate ca agenţi ignifugi în industria mobilei şi a electronicelor).
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
-
-
Grăsimea de pe burtă crește riscul de deces cu 83%13.12.2025, 13:03
-
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
