EXCLUSIV Dr Adrian Wiener, care sunt politicile României privind grăsimile trans și zaharurile
Dr Adrian Wiener (USR), membru al Comisiei de Sănătate din Senat, a vorbit la Interviurile DC Medical despre grăsimi trans și zaharuri, dar și cum sunt prinse acestea în legislație.
Invitat la Interviurile DC Medical, dr Adrian Wiener, medic specialist pe Boli Interne în Arad și reprezentant al românilor în Comisia de Sănătate a Senatului din partea USR, a discutat despre legislația privind grăsimile trans din România și direcțiile la nivelul UE despre zaharuri. "Sunt nenumărate probleme în sistemul de sănătate. De departe, ce a frământat opinia publică foarte mult a fost incidentul de la Spitalul Floreasca și cât de sigur este pentru pacient sistemul de sănătate și care sunt vulnerabilitățile care există în sistemul de sănătate", susține acesta.
Legat de legile aflate în atenția Senatului se numără și cele care se referă la cea mai mare cauză a mortalitățile evitabile, cum sunt factorii de risc, factorii nutriționali, de fumat, acei "factorii corectabili care se traduc, net, prin moarte evitabilă". Dintre aceștia, Adrian Wiener amintește interzicerea unor tipuri de grăsimi: acei acizi trans (uleiuri vegetale hidrogenate), care, spune medicul sunt "cel mai toxic macronutrient din alimente" - , de interzicerea aditivării produselor cu acest tip de aditiv care crește riscul de infarct și AVC cu până la 35%.
Wiener precizează că fabricile nu mai au voie să introducă acest mecanism de macronutrienți în rețete. "Foarte multe țări din Europa au făcut acest pas, de civilizație până la urmă. În România, de 3 ani este blocată inițiativa la Camera Deputaților după ce a trecut de Senat și comisii", adaugă invitatul. Acesta consideră că producătorii care s-au opus scoaterii grăsimilor trans din alimente – deși există o directivă europeană în acest sens – aveau "impresia că se vor scumpi semnificativ produsele".
Dr Adrian Wiener amintește o directivă europeană, emisă acum 3 luni, care obligă toate statele să interzică adăugarea acestor acizi trans în produse.
În ce privește zaharurile sunt foarte multe discuții la nivelul UE pentru ameliorarea riscului nutrițional, legat de ce strategii să se adopte. "Zahărul omoară mai mulți oameni față de praful de pușcă azi în lume", susține Wiener. Cei din UE au decis introducerea unei accizări în trepte, doar pentru băuturile răcoritoare întrucât este principalul aport pe segmentul de oameni care are ca trend ascendent obezitatea, adică tinerii. Unii producători din UE au redus cantitatea de zahăr din produse, fie la 5 grame pe 100 de mililitri, fie la 8 grame la 100 de mililitri. Asta înseamnă o linguriță la sută de mililitri. În România se ajunge la 12-13 grame pe suta de mililitri, mai mult decât dublu.
Dr Adrian Wiener consideră că riscurile nutriționale sunt mai mari dacă individul își asumă riscuri nutriționale mai mari și nu ține cont de niciuna dintre recomandările de sănătate publică foarte mediatizate, cele legate de evitarea consumului în exces de sare, zahăr și grăsimi.
-
-
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat08.12.2025, 17:15
-
-
Colesterolul ridicat din naștere: testele standard nu-l detectează08.12.2025, 14:01
-
Obiceiurile de condus pot trăda primele semne ale declinului cognitiv08.12.2025, 12:37
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
