EXCLUSIV Dr Adrian Wiener, care sunt politicile României privind grăsimile trans și zaharurile

Dr Adrian Wiener (USR), membru al Comisiei de Sănătate din Senat, a vorbit la Interviurile DC Medical despre grăsimi trans și zaharuri, dar și cum sunt prinse acestea în legislație.
Invitat la Interviurile DC Medical, dr Adrian Wiener, medic specialist pe Boli Interne în Arad și reprezentant al românilor în Comisia de Sănătate a Senatului din partea USR, a discutat despre legislația privind grăsimile trans din România și direcțiile la nivelul UE despre zaharuri. "Sunt nenumărate probleme în sistemul de sănătate. De departe, ce a frământat opinia publică foarte mult a fost incidentul de la Spitalul Floreasca și cât de sigur este pentru pacient sistemul de sănătate și care sunt vulnerabilitățile care există în sistemul de sănătate", susține acesta.
Legat de legile aflate în atenția Senatului se numără și cele care se referă la cea mai mare cauză a mortalitățile evitabile, cum sunt factorii de risc, factorii nutriționali, de fumat, acei "factorii corectabili care se traduc, net, prin moarte evitabilă". Dintre aceștia, Adrian Wiener amintește interzicerea unor tipuri de grăsimi: acei acizi trans (uleiuri vegetale hidrogenate), care, spune medicul sunt "cel mai toxic macronutrient din alimente" - , de interzicerea aditivării produselor cu acest tip de aditiv care crește riscul de infarct și AVC cu până la 35%.
Wiener precizează că fabricile nu mai au voie să introducă acest mecanism de macronutrienți în rețete. "Foarte multe țări din Europa au făcut acest pas, de civilizație până la urmă. În România, de 3 ani este blocată inițiativa la Camera Deputaților după ce a trecut de Senat și comisii", adaugă invitatul. Acesta consideră că producătorii care s-au opus scoaterii grăsimilor trans din alimente – deși există o directivă europeană în acest sens – aveau "impresia că se vor scumpi semnificativ produsele".
Dr Adrian Wiener amintește o directivă europeană, emisă acum 3 luni, care obligă toate statele să interzică adăugarea acestor acizi trans în produse.
În ce privește zaharurile sunt foarte multe discuții la nivelul UE pentru ameliorarea riscului nutrițional, legat de ce strategii să se adopte. "Zahărul omoară mai mulți oameni față de praful de pușcă azi în lume", susține Wiener. Cei din UE au decis introducerea unei accizări în trepte, doar pentru băuturile răcoritoare întrucât este principalul aport pe segmentul de oameni care are ca trend ascendent obezitatea, adică tinerii. Unii producători din UE au redus cantitatea de zahăr din produse, fie la 5 grame pe 100 de mililitri, fie la 8 grame la 100 de mililitri. Asta înseamnă o linguriță la sută de mililitri. În România se ajunge la 12-13 grame pe suta de mililitri, mai mult decât dublu.
Dr Adrian Wiener consideră că riscurile nutriționale sunt mai mari dacă individul își asumă riscuri nutriționale mai mari și nu ține cont de niciuna dintre recomandările de sănătate publică foarte mediatizate, cele legate de evitarea consumului în exces de sare, zahăr și grăsimi.
-
Medicament experimental promițător pentru recuperarea după un AVC18.10.2025, 20:30
-
-
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci18.10.2025, 15:30
-
-
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!