Dr. Lucian Negoiță, KIT de URGENȚĂ, în situații extreme: Cine nu poate face sport, să țină câteva cuburi de gheață în palmă două minute

Rodica Mitu |
Data publicării:
Foto Pexels
Foto Pexels

Dr. Lucian Negoiță, lector universitar, psiholog, doctor în științele educației, a explicat, într-un interviu pentru DCNews, cum putem să facem față anxietății pe timpul pandemiei.

Dr. Lucian Negoiță, lector universitar, psiholog, doctor în științele educației, a explicat cum putem să facem față anxietății pe timpul pandemiei.

„Ceea ce au în comun aceste pandemii este faptul că ele ne induc frica. Frica este emoția primară care ne activează conștient și inconștient resursele interioare. Depinde de fiecare dintre noi ce strategii de reziliență ne activăm, unde reziliența este capacitatea de a ne adapta la o nouă situație, după o traumă, pierdere, eveniment negativ. Unii dintre noi începem să luptăm, să căutăm soluții, alții ne blocăm, ne panicăm. Sau unii dintre noi negăm, evităm să acceptăm, și minimizăm efectele acestui virus”, a spus Lucian Negoiță.

Un kit de urgență, în situații extreme

„În situații extreme, când sunt copleșit de anxietate, recomand folosirea unei truse de prim ajutor, a unui kit de urgență: pentru a scădea intensitatea și durata anxietății, recomand ca, în acele momente, să includem mișcarea fizică intensă (abdomen, flotări, genoflexiuni), să producem durere fizică în corp. Astfel, creierul se va comuta de pe emoție și vor intra în acțiune alte rețele neuronale, se vor activa neurotransmițătorii ce ne vor da adrenalină, serotonină, endorfine”, a spus Lucian Negoiță.

„După cum observați, trebuie să folosim tehnici prin care schimbăm chimia creierului. Cine nu poate face sport, recomand un duș cu apă mai rece sau câteva cuburi de gheață ținute în palmă două minute, trei minute. Pe același principiu, inducerea unei dureri fizice. Ca psiholog, a trebuit să-mi adaptez intervențiile după cum funcționează creierul și implicit psihicul și mintea”, a spus Lucian Negoiță.

„Pentru cititorii interesați le recomand cărțile sau tutorialele lui Daniel Siegel”, a mai precizat specialistul Lucian Negoiță.

 

Citește pe DC Medical: Afecțiuni pe termen lung după ce ai fost infectat cu SARS-CoV-2. Academicianul Victor Voicu: Oboseală, un fel de ceață pe creier

Citește pe DC Medical: Îți bei corect cafeaua dimineața? Prof. dr. Vlad Ciurea te învață să trăiești sănătos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel