Urmărește dezbaterea live

Dr Simona Trifu, dublă lansare de carte de Psihiatrie. Conferința Societății Române de Psihanaliză

Adisa Codruț |
Data publicării:
Creier
Creier

„Psihiatrie Psihodinamică. Teorii clinice” și „Pledoarie pentru copacii fără pădure” sunt două volume semnate de dr Simona Trifu, care vor fi lansate duminică, 27 octombrie, la ora 14.30, în București. 

Psihiatrie, Simona Trifu. Duminică, 27 octombrie, de la ora 14.30, la Hotel Parliament din Bucuresti se vor lansa volumele "Psihiatrie Psihodinamică. Teorii clinice și a cărții" și „Pledoarie pentru copacii fără pădure", semnate de dr. Simona Trifu, șef de lucrări din cadrul Catedrei de Psihiatrie a UMF Carol Davila din București.

La eveniment au fost invitați special criticul de artă Alex Ștefănescu, artistul plastic Mariana Panchiș și marele actor Ion Caramitru. Acesta din urmă va recita din volumul de versuri și „Pledoarie pentru copacii fără pădure", dedicat Tatianei Stepa. Manifestarea va fi moderată de către cunoscuții psihanaliști Bogdan Cuc, Camelia Petcu, Daniela Irimia, și se va desfășura în cadrul Conferinței naționale a Societății Române de Psihanaliză.

Ideea cărții de „Psihiatrie Psihodinamică. Teorii clinice." este una mai veche si cuprinde două părți. Prima este legată de perspectiva teoretică a ceea ce autorii consideră conceptual a aparține arealului Psihiatriei Psihodinamice, anul trecut fiind realizat – cu aceeași implicare a tinerilor specialiști, un volum care cuprinde partea practică – prezentări de cazuri clinice complexe.

„În ultimii ani, activitatea noastră s-a centrat în această zonă situată între psihiatrie - psihologie clinică - psihanaliză, cu referire la interpretări psihodinamice făcute pe cazuri de pacienți cu tulburări psihiatrice grave. Totodată, am încercat realizarea unei biblioteci de cazuri clinice, care acoperă aproape toată gama psihopatologiilor clinice. (...)„Am decis să legăm cele două cărți prin prisma secretului. Sublimarea ca motivație a scrisului poate fi un secret. A scrie dintr-o nevoie, din plăcere, din supratensiune, din elaborarea suferinței sau din reverberație în sine, este un secret. Pe de altă parte, scrii atunci când simți că te-ai definit pe tine, că ai reușit să îți definești în jur un areal profesional, o zonă în care să îți imprimi unicitatea profesională, căci noi - ca psihiatri și psihanaliști - suntem diferiți ca viziune, aptitudini, putință psihică de conținere, iar rezonanța de la inconștient la inconștient definește onoarea alianței terapeutice și calitatea actului profesional", a declarat șef de lucrări dr. Simona Trifu, potrivit unui comunicat.

Despre volumele lansate

Conform sursei citate, cartea „Psihiatrie Psihodinamică. Teorii clinice" aduce în prim plan tineri specialiști care au sădit pasiune, dăruire, aplombul debutului profesional și curiozitatea științifică. Printre aceștia se numără și Miruna Drăgoi, coautor atât al volumului teoretic, cât și al celui de cazuri clinice. Aceasta este psiholog clinician și psihoterapeut de orientare psihanalitică, doctorand la Catedra de Psihiatrie a UMF „Carol Davila", cu competențe în arealul clinic, management al situațiilor dificile de risc psihiatric, a cărei activitate predilectă este într-o secție de psihiatrie acuți, fapt ce deschide și altor specialiști din arealul „psi" speranța că psihiatria se va împleti tot mai mult cu intervențiile psihoterapeutice în tulburările psihiatrice severe.

„Pledoarie pentru copacii fără pădure" este al cincilea volum de versuri al medicului și psihanalistului Simona Trifu, volum pe care autoarea îl dedică memoriei impresionantei artiste Tatiana Stepa, chiar la un deceniu de la dispariția acesteia. „Un tren fără locuri la geam" , „Regiment de Dumnezei", „Îngeri la Cercul Polar", „Unicorn de iarmaroc" sau „Uragan în procedural" sunt doar câteva dintre cele 72 de poeme înscrise în acest volum.

Despre dr. Simona Trifu

Simona Trifu și-a dedicat viața psihiatriei, încercând să definească o viziune personală în care unicitatea ființei umane explică filiația psihopatologică, iar sensul sau scopul specialistului este de a pune construcții în locul deficitelor de mentalizare ale bolnavilor psihici, a pune afecte în locul golurilor și aplatizărilor dictate de tulburările invalidante sufletești, a pune empatie, remușcări, iubire și conținere acolo unde perspectiva traumatică și cumulul unei diateze încărcate determină eșuarea în psihiatrie, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel