Dr.Victor Costache: „85% din rezidenții de cardiologie intervențională renunță după anul I”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Chirurgul Victor Costache, profesor la Facultatea de Medicină din Sibiu, a afirmat, că 85 % din rezidenții de chirurgie cardiovasculară intervențională din România renunță după primul an și se reorientează spre alte specializări, din cauză că nu au posibilitatea să învețe și de la medicii din spitalele și clinicile private din țară.

Refuzul de până acum al statului român de a nu permite instruirea rezidenților și în clinici private din România duce la o rată mare de abadon în ramurile nou-dezvoltare din medicină, cum este chirurgiei intervenționale, spune profesorul Victor Costache, chirurg cardiolog și autor a numeroase intervenții - premieră în România, dar și la nivel internațional. 

Pe 11 septembrie 2018, Academy of World Records l-a premiat pe conf. dr. Victor Costache pentru realizarea primei operații complexe de disecție de aortă tratată endovascular.

Citește și: Chirurgie cardiovasculară de record mondial, la un spital din România

E un subiect care doare. Am foarte multe exemple de medici rezidenți deosebit de capabili. Rata de abandon în chirurgia intervențională a rezidenților după anul I este în momentul de față, în România anului 2018, este de 85%. Deci din 100 de rezidenți de chirurgie cardiovasculară, 85 vor abandona, deoarece sprijină pereții în așa-numitele centre mari și își dau seama după primul an că își ratează viitorul și fac altceva. Pentru aceasta este această inițiativă, pentru care am luptat de ani de zile, pentru rezidenții noștri, cât și pentru toți rezidenții din țară. Paradoxal, în Franța am avut rezidenți români. Deci, legea din România este aberantă. Primeam rezidenți din România care puteau fi formați fără nicio problemă, într-un spital sau chiar într-o clinică privată din Franța sau din Germania, lucru care nu mai era valabil în România. Același rezident nu putea să facă lucrul acesta într-un spital privat. Această aberație, sper să mai facem niște memorii, să trecem peste încă o aberație a sistemului sanitar și educațional din România”, a spus dr. Victor Costache.

Poate se vor schimba lucrurile de anul viitor

Facultatea de Medicină din Sibiu își dorește o colaborare pentru pregătirea rezidenților și în spitalul privat din oraș, Poliano. În acest sens există o solicitare a mai multor Facultăți de Medicină din țară, adresată Ministerului Sănătății, ca din 2019 rezidenții să poată fi pregătiți și în clinicile private românești.

Acest demers este făcut la nivel național. Am aflat și eu la întâlnirea decanilor de Medicină, a facultăților de Medicină din țară, care a avut loc în 7 decembrie. Este definitivată din câte am înțeles, de Ministerul Sănătății, metodologia pentru ca pregătirea rezidenților să se poată face și în clinicile private pe baza unui acord între universități și aceste clinici de mică sau de mare capacitate. (...) Probabil din 2019, odată cu repartiția în rezidențiat, să dea drumul și la aceste (acorduri între universități și clinici private n.r.)", a explicat decanul Facultății de Medicină din Sibiu, Gabriela Boța, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel