Durere de stomac după consumul de legume, cauze și soluții

Dieta vegana
Dieta vegana

Deși fac parte dintr-o dietă sănătoasă și aduc o mulțime de beneficii, pentru unele persoane, legumele pot fi o cauză a durerilor de stomac.

 

Alături de conținutul ridicat de nutrienți, legumele conțin și o cantitate mare de fibre. În cele mai multe cazuri, fibra este extrem de benefică pentru organism. Când este consumată, ajută la împingerea deșeurilor prin sistemul gastrointestinal. Prin adăugarea simultană a masei în scaun și creșterea scaunului mai moale, o dietă bogată în fibre permite îmbunătățirea mișcărilor intestinale. Cu toate acestea, consumul de prea multă fibră poate provoca disconfort gastro-intestinal. Deoarece majoritatea legumelor prezintă un conținut ridicat de fibre, consumul prea mare, la un moment dat poate provoca gaze, balonare și indigestie, notează Livestrong.

Legume crude

Revista Body Ecology explică faptul că legumele crude sunt din ce în ce mai greu de digerat pentru organism decât legumele gătite. De fapt, revista explică faptul că majoritatea oamenilor se confruntă cu „tulburări digestive, cum ar fi gazele, balonarea și durerea abdominală" după ce au consumat legume crude. Spre deosebire de legumele gătite, legumele crude conțin un tip specific de fibre numit celuloză. Cu toate acestea, organismul nu este întotdeauna capabil să producă enzima necesară pentru a descompune celuloza. Drept urmare, sistemul gastrointestinal se lupta pentru a digera leguma, ceea ce provoacă dureri de stomac și balonare.

Probleme de pregătire

În unele cazuri, durerea de stomac se poate raporta de fapt la metoda de preparare a legumelor. De exemplu, ingerarea prea multă sare este o cauză frecventă a balonării stomacului și a disconfortului abdominal. În plus, unii oameni nu digeră bine sosutile grele și brânzeturile folosite la aromatizarea legumelor.

Alergie la legume

Unele persoane experimentează o alergie la fructe și legume specifice. Potrivit U.S. News and World Report, afecțiunea este cunoscută sub numele de sindrom de alergie orală, iar fructele și legumele respective provoacă o reacție alergică atunci când sunt în contact cu organismul. Printre simptome se numără umflarea, o erupție cu mâncărime, furnicături, bășici și dificultăți de respirație sau înghițire. Dacă legumele dăunătoare sunt înghițite, pot provoca și crampe intense ale stomacului împreună cu diaree sau vărsături.

soluţii

Urmăriți aportul zilnic de fibre pentru a determina dacă mâncați prea multă fibră. Dacă da, eliminați din aceste alimente fibroase timp de câteva zile. Odată ce disconfortul abdominal scade, introduceți încet fructe, legume și cereale integrale în alimentația voastră. În plus, înlocuiți legumele crude cu legumele gătite. Majoritatea legumelor își mențin beneficiile nutritive atunci când sunt coapte, fierte sau gătite la aburi. Cu toate acestea, evitați fierberea legumelor, care le epuizează din vitaminele și mineralele lor. Păstrați cu atenție cantitatea de sare și unt utilizate pentru prepararea legumelor. Clătiți și scurgeți legumele din conserve înainte de a le mânca. Și dacă durerea de stomac apare împreună cu simptomele tipice de alergie, adresați-vă medicului dumneavoastră.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel