Durere de stomac după consumul de legume, cauze și soluții
Deși fac parte dintr-o dietă sănătoasă și aduc o mulțime de beneficii, pentru unele persoane, legumele pot fi o cauză a durerilor de stomac. ...
Alături de conținutul ridicat de nutrienți, legumele conțin și o cantitate mare de fibre. În cele mai multe cazuri, fibra este extrem de benefică pentru organism. Când este consumată, ajută la împingerea deșeurilor prin sistemul gastrointestinal. Prin adăugarea simultană a masei în scaun și creșterea scaunului mai moale, o dietă bogată în fibre permite îmbunătățirea mișcărilor intestinale. Cu toate acestea, consumul de prea multă fibră poate provoca disconfort gastro-intestinal. Deoarece majoritatea legumelor prezintă un conținut ridicat de fibre, consumul prea mare, la un moment dat poate provoca gaze, balonare și indigestie, notează Livestrong.
Legume crude
Revista Body Ecology explică faptul că legumele crude sunt din ce în ce mai greu de digerat pentru organism decât legumele gătite. De fapt, revista explică faptul că majoritatea oamenilor se confruntă cu „tulburări digestive, cum ar fi gazele, balonarea și durerea abdominală" după ce au consumat legume crude. Spre deosebire de legumele gătite, legumele crude conțin un tip specific de fibre numit celuloză. Cu toate acestea, organismul nu este întotdeauna capabil să producă enzima necesară pentru a descompune celuloza. Drept urmare, sistemul gastrointestinal se lupta pentru a digera leguma, ceea ce provoacă dureri de stomac și balonare.
Probleme de pregătire
În unele cazuri, durerea de stomac se poate raporta de fapt la metoda de preparare a legumelor. De exemplu, ingerarea prea multă sare este o cauză frecventă a balonării stomacului și a disconfortului abdominal. În plus, unii oameni nu digeră bine sosutile grele și brânzeturile folosite la aromatizarea legumelor.
Alergie la legume
Unele persoane experimentează o alergie la fructe și legume specifice. Potrivit U.S. News and World Report, afecțiunea este cunoscută sub numele de sindrom de alergie orală, iar fructele și legumele respective provoacă o reacție alergică atunci când sunt în contact cu organismul. Printre simptome se numără umflarea, o erupție cu mâncărime, furnicături, bășici și dificultăți de respirație sau înghițire. Dacă legumele dăunătoare sunt înghițite, pot provoca și crampe intense ale stomacului împreună cu diaree sau vărsături.
soluţii
Urmăriți aportul zilnic de fibre pentru a determina dacă mâncați prea multă fibră. Dacă da, eliminați din aceste alimente fibroase timp de câteva zile. Odată ce disconfortul abdominal scade, introduceți încet fructe, legume și cereale integrale în alimentația voastră. În plus, înlocuiți legumele crude cu legumele gătite. Majoritatea legumelor își mențin beneficiile nutritive atunci când sunt coapte, fierte sau gătite la aburi. Cu toate acestea, evitați fierberea legumelor, care le epuizează din vitaminele și mineralele lor. Păstrați cu atenție cantitatea de sare și unt utilizate pentru prepararea legumelor. Clătiți și scurgeți legumele din conserve înainte de a le mânca. Și dacă durerea de stomac apare împreună cu simptomele tipice de alergie, adresați-vă medicului dumneavoastră.
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
-
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
5 alimente care te balonează cel mai tare
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Boala de reflux gastroesofagian crește riscul problemelor cardiace acute
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Bacteriile intestinale pot provoca boli grave de ficat. Cercetătorii propun tratament inovator
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
