Durere de stomac după consumul de legume, cauze și soluții
Deși fac parte dintr-o dietă sănătoasă și aduc o mulțime de beneficii, pentru unele persoane, legumele pot fi o cauză a durerilor de stomac. ...
Alături de conținutul ridicat de nutrienți, legumele conțin și o cantitate mare de fibre. În cele mai multe cazuri, fibra este extrem de benefică pentru organism. Când este consumată, ajută la împingerea deșeurilor prin sistemul gastrointestinal. Prin adăugarea simultană a masei în scaun și creșterea scaunului mai moale, o dietă bogată în fibre permite îmbunătățirea mișcărilor intestinale. Cu toate acestea, consumul de prea multă fibră poate provoca disconfort gastro-intestinal. Deoarece majoritatea legumelor prezintă un conținut ridicat de fibre, consumul prea mare, la un moment dat poate provoca gaze, balonare și indigestie, notează Livestrong.
Legume crude
Revista Body Ecology explică faptul că legumele crude sunt din ce în ce mai greu de digerat pentru organism decât legumele gătite. De fapt, revista explică faptul că majoritatea oamenilor se confruntă cu „tulburări digestive, cum ar fi gazele, balonarea și durerea abdominală" după ce au consumat legume crude. Spre deosebire de legumele gătite, legumele crude conțin un tip specific de fibre numit celuloză. Cu toate acestea, organismul nu este întotdeauna capabil să producă enzima necesară pentru a descompune celuloza. Drept urmare, sistemul gastrointestinal se lupta pentru a digera leguma, ceea ce provoacă dureri de stomac și balonare.
Probleme de pregătire
În unele cazuri, durerea de stomac se poate raporta de fapt la metoda de preparare a legumelor. De exemplu, ingerarea prea multă sare este o cauză frecventă a balonării stomacului și a disconfortului abdominal. În plus, unii oameni nu digeră bine sosutile grele și brânzeturile folosite la aromatizarea legumelor.
Alergie la legume
Unele persoane experimentează o alergie la fructe și legume specifice. Potrivit U.S. News and World Report, afecțiunea este cunoscută sub numele de sindrom de alergie orală, iar fructele și legumele respective provoacă o reacție alergică atunci când sunt în contact cu organismul. Printre simptome se numără umflarea, o erupție cu mâncărime, furnicături, bășici și dificultăți de respirație sau înghițire. Dacă legumele dăunătoare sunt înghițite, pot provoca și crampe intense ale stomacului împreună cu diaree sau vărsături.
soluţii
Urmăriți aportul zilnic de fibre pentru a determina dacă mâncați prea multă fibră. Dacă da, eliminați din aceste alimente fibroase timp de câteva zile. Odată ce disconfortul abdominal scade, introduceți încet fructe, legume și cereale integrale în alimentația voastră. În plus, înlocuiți legumele crude cu legumele gătite. Majoritatea legumelor își mențin beneficiile nutritive atunci când sunt coapte, fierte sau gătite la aburi. Cu toate acestea, evitați fierberea legumelor, care le epuizează din vitaminele și mineralele lor. Păstrați cu atenție cantitatea de sare și unt utilizate pentru prepararea legumelor. Clătiți și scurgeți legumele din conserve înainte de a le mânca. Și dacă durerea de stomac apare împreună cu simptomele tipice de alergie, adresați-vă medicului dumneavoastră.
-
Știința arată calea: Cum putem salva milioane de vieți12.12.2025, 08:15
-
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
De ce apare refluxul gastroesofagian. Explicații simple pe care trebuie să le știi
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
Combinația letală care îți distruge ficatul
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Cinci obiceiuri zilnice care dăunează pancreasului
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Bacteriile intestinale pot provoca boli grave de ficat. Cercetătorii propun tratament inovator
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
