Durere de stomac după consumul de legume, cauze și soluții
Deși fac parte dintr-o dietă sănătoasă și aduc o mulțime de beneficii, pentru unele persoane, legumele pot fi o cauză a durerilor de stomac. ...
Alături de conținutul ridicat de nutrienți, legumele conțin și o cantitate mare de fibre. În cele mai multe cazuri, fibra este extrem de benefică pentru organism. Când este consumată, ajută la împingerea deșeurilor prin sistemul gastrointestinal. Prin adăugarea simultană a masei în scaun și creșterea scaunului mai moale, o dietă bogată în fibre permite îmbunătățirea mișcărilor intestinale. Cu toate acestea, consumul de prea multă fibră poate provoca disconfort gastro-intestinal. Deoarece majoritatea legumelor prezintă un conținut ridicat de fibre, consumul prea mare, la un moment dat poate provoca gaze, balonare și indigestie, notează Livestrong.
Legume crude
Revista Body Ecology explică faptul că legumele crude sunt din ce în ce mai greu de digerat pentru organism decât legumele gătite. De fapt, revista explică faptul că majoritatea oamenilor se confruntă cu „tulburări digestive, cum ar fi gazele, balonarea și durerea abdominală" după ce au consumat legume crude. Spre deosebire de legumele gătite, legumele crude conțin un tip specific de fibre numit celuloză. Cu toate acestea, organismul nu este întotdeauna capabil să producă enzima necesară pentru a descompune celuloza. Drept urmare, sistemul gastrointestinal se lupta pentru a digera leguma, ceea ce provoacă dureri de stomac și balonare.
Probleme de pregătire
În unele cazuri, durerea de stomac se poate raporta de fapt la metoda de preparare a legumelor. De exemplu, ingerarea prea multă sare este o cauză frecventă a balonării stomacului și a disconfortului abdominal. În plus, unii oameni nu digeră bine sosutile grele și brânzeturile folosite la aromatizarea legumelor.
Alergie la legume
Unele persoane experimentează o alergie la fructe și legume specifice. Potrivit U.S. News and World Report, afecțiunea este cunoscută sub numele de sindrom de alergie orală, iar fructele și legumele respective provoacă o reacție alergică atunci când sunt în contact cu organismul. Printre simptome se numără umflarea, o erupție cu mâncărime, furnicături, bășici și dificultăți de respirație sau înghițire. Dacă legumele dăunătoare sunt înghițite, pot provoca și crampe intense ale stomacului împreună cu diaree sau vărsături.
soluţii
Urmăriți aportul zilnic de fibre pentru a determina dacă mâncați prea multă fibră. Dacă da, eliminați din aceste alimente fibroase timp de câteva zile. Odată ce disconfortul abdominal scade, introduceți încet fructe, legume și cereale integrale în alimentația voastră. În plus, înlocuiți legumele crude cu legumele gătite. Majoritatea legumelor își mențin beneficiile nutritive atunci când sunt coapte, fierte sau gătite la aburi. Cu toate acestea, evitați fierberea legumelor, care le epuizează din vitaminele și mineralele lor. Păstrați cu atenție cantitatea de sare și unt utilizate pentru prepararea legumelor. Clătiți și scurgeți legumele din conserve înainte de a le mânca. Și dacă durerea de stomac apare împreună cu simptomele tipice de alergie, adresați-vă medicului dumneavoastră.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
