Durerea de cap de dimineață, cauze. Când trebuie să vezi un medic

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerea de cap de dimineata - FOTO: Freepick@wayhomestudio
durerea de cap de dimineata - FOTO: Freepick@wayhomestudio

Durerea de cap de dimineață este destul de frecventă, chiar dacă am dormit o noapte întreagă. Există mai multe motive care stau la baza durerilor de cap.

Durerea de cap de dimineață este frecventă și, de obicei, nu trebuie să vă faceți griji din cauza acesteia, dar este important să știți când să solicitați asistență medicală. Când se dezvoltă o durere de cap în timpul zilei, este adesea posibil să se identifice cauza. Acesta poate fi o durere de cap tensiune de la care nu bea suficientă apă sau o migrenă de la expunerea la lumini luminoase sau pâlpâitoare.

Durerea de cap de dimineață - cauze

Dacă v-ați trezit cu o durere de cap, pot exista multe motive pentru aceasta.

Vezi și: Deficitul de vitamine și burnout-ul, cauze pentru apariția cearcănelor. Cum poți scăpa de ele

Modele de somn perturbate

A nu dormi suficient sau a dormi prea mult poate provoca migrene matinale. De exemplu, atunci când dormi mai mult într-un weekend vă poate provoca migrene matinale. Tiparele de somn perturbate pot declanșa, de asemenea, o durere de cap, de exemplu dacă sunteți lucrător în schimburi.

Migrenele matinale tind, de asemenea, să fie mai frecvente la persoanele cu tulburări de somn, cum ar fi insomnia, apneea în somn și scrâșnirea dinților (bruxism), arată Healtily.

Vezi și: Nașterea prematură, asociată cu ADHD. Cercetător: Scorul de hiperactivitate, cu 23% mai mare

Tipuri de dureri de cap matinale

Există diferite tipuri de "dureri de cap de dimineață", care sunt legate de somn, cum ar fi tensiunea și migrenele, deci este probabil că una dintre acestea să fie de vină.

Migrenă

Acest tip de durere de cap este cel mai frecvent între 4am și 9am. De fapt, jumătate din migrene apar în această perioadă. Nu este clar de ce, dar schimbările în tiparele de somn sau lipsa somnului pot declanşa o migrenă. Migrene pot fi severe, de obicei, provocând o durere supărătoare pe partea laterală a capului. De asemenea, este posibil să vă simțiți rău și să deveniți mai sensibili la zgomot și lumină. Acestea afectează mai multe femei decât bărbați (1 din 5 femei, comparativ cu 1 din 15 bărbați).

Vezi și: Zacusca, o tradiție dietetică. Nutriționist: Și cei cu tulburări digestive o pot tolera foarte bine

Durere de cap de tensiune

Acest tip de durere de cap este uneori cunoscut sub numele de "dureri de cap de zi cu zi". Nu este clar de ce s-ar putea trezi cu o durere de cap, dar acest tip de durere poate avea mai multe cauze. Acestea includ:

- nu bei suficiente lichide

- modele neregulate de alimentaţiei

- postură proastă

- iluminare prea puternică

- lipsa de exercițiu

De obicei, afectează ambele părți ale capului și durerea se va simți presurizată. Dacă aveți o durere de cap de tensiune, este posibil să simțiți, de asemenea, că mușchii gâtului și umărului sunt strânși. Este posibil ca durerile de cap de tensiune să devină cronice, în special la persoanele cu depresie. Fiecare durere de cap poate dura oriunde între câteva ore până la câteva zile.

Vezi și: TikTok, dăunător pentru sănătatea tinerilor. Psiholog: Creierul tânjește după următoarea doză de divertisment

Dureri de cap cluster

Deși mai rare decât celelalte două tipuri, durerile de cap cluster sunt cel mai probabil să vină pe în timpul somnului, ceea ce înseamnă că v-ați putea trezi cu durere. Nu este clar de ce vă treziți cu o durere de cap cluster, dar acestea sunt legate de o parte a creierului (hipotalamus), care este implicat în reglarea ceasului biologic (ritmuri circadiene).

Acest tip de durere de cap este mai frecventă la bărbați și tinde să provoace dureri intense în spatele ochiului pe o parte a capului. Fiecare durere de cap poate dura minute sau ore, însă în unele cazuri poate dura chiar și săptămâni. Dacă credeți că aveți o durere de cap cluster și nu ați avut  înainte, consultați un medic. Acesta va fi în măsură să excludă alte condiții care stau la bază și poate prescrie analgezice, deoarece este posibil să aveți nevoie de o doză mai puternică pentru a face față durerii de cap.

Când trebuie să vezi un medic

Când să vezi un medic pentru o durere de cap de dimineață. Ar trebui să consultați un medic dacă vă treziți cu o durere de cap și oricare dintre următoarele simptome:

- durerea de cap nu dispare sau continuă să revină

- te simți rău

- ești mai sensibil la lumină și zgomot

- braţele sau picioarele se simt slabe

- durerea de cap se agravează în ciuda faptului că luați analgezice

Vezi și: Criza vârstei a doua, semne și cât durează. Care e "vârsta a DOUA" și de ce fericirea are formă de U. Leca: Femeile vor un partener uluitor, bărbații încep să fie puști

Ar trebui să obțineți ajutor medical imediat dacă durerea de cap este persistentă și:

- Te doare când îţi mişti maxilarul

- vederea ta este încețoșată sau ai pierderi ale vederii

- partea de sus a capului (scalpului) este delicată

- v-ați rănit recent la cap

- îți este greu să vorbești sau să-ți amintești lucruri

- albul ochilor este roșu

- aveți o temperatură ridicată (febră), frisoane, o erupție cutanată sau gât rigid

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel