Ecranele TV și smartphone-urile pot contamina casa cu substanțe toxice

Telefonul mobil
Telefonul mobil

Smartphone-ul, televizorul și ecranele computerului vă pot contamina casa cu substanțe chimice potențial toxice, sugerează un nou studiu.

 

O echipă internațională de cercetători a găsit substanțele chimice - numite monomeri cu cristale lichide - în aproape jumătate din zeci de mostre de praf de uz casnic pe care le-au colectat, notează Medicinenet. 

Monomerii cu cristale lichide sunt folosiți într-un număr mare de produse, de la televizoare cu ecran plat la panouri solare, au menționat autorii studiului.

Oamenii de știință au analizat 362 monomeri folosiți în mod obișnuit cu cristale lichide și au descoperit că aproape 100 ar putea fi toxici. De asemenea, au evaluat toxicitatea monomerilor des întâlnite în șase modele de smartphone-uri utilizate pe scară largă.

Monomerii de pe smartphone-uri erau potențial periculoși pentru animale și mediu. Mai exact, ei pot inhiba capacitatea animalelor de a digera nutrienții și, de asemenea, pot perturba funcționarea vezicii biliare și a tiroidei, asemănătoare cu dioxinele și retardanții de flacără despre care se știe că sunt toxici pentru oameni și animale sălbatice.

Pentru a stabili cât de obișnuite sunt aceste substanțe chimice în mediu, cercetătorii au testat praful adunat din șapte locații diferite din China - o cantină, dormitorul studenților, clădire didactică, hotel, reședință personală, laborator și instalație de reparații electronice. Aproape jumătate din cele 53 de probe au fost pozitive pentru monomeri cu cristale lichide.

"Aceste substanțe chimice sunt semi-lichide și pot intra în mediu în orice moment în timpul fabricării și reciclării și sunt vaporizate în timpul arderii. Acum știm, de asemenea, că aceste substanțe chimice sunt eliberate de produse doar prin utilizarea lor", a spus liderul studiului John Giesy. Este catedra de cercetare din Canada în toxicologia mediului la Universitatea din Saskatchewan.

„Nu știm încă dacă aceasta este o problemă, dar știm că oamenii sunt expuși, iar aceste substanțe chimice pot avea efecte adverse", a spus Giesy într-un comunicat de presă universitar.

"Nu există în prezent standarde pentru cuantificarea acestor substanțe chimice și nici standarde de reglementare", a spus Giesy. "Suntem la zero."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel