Emoțiile, asociate cu mâncatul compulsiv. Care sunt complicațiile acestuia și de ce este indicat un jurnal al emoțiilor

Emoțiile pot duce la mâncatul compulsiv, dar și la ratarea obiectivelor alimentare pe care ni le-am propus. De ce este important să avem un jurnal al emoțiilor.
Între mâncare și emoții există o legătură nevăzută, dar pe care mulți dintre noi o simțim. Atunci când suntem triști, dacă mâncăm ceva care ne face plăcere sunt șanse mari să be îmbunătățim starea de spirit, la fel cu momentul în care suntem bucuroși și vrem să sărbătorim consumând ceva ce ne place.
Totodată este cunoscut faptul că emoții, ce nu pot fi catalogate în pozitive sau negative, pot avea un impact important asupra stilului alimentar, mai ales dacă ne află la o dietă, fie că vorbim de una de scădere în greutate sau de menținere a acesteia.
”Emoțiile, stima de sine, încrederea în noi, toate aceste lucruri ne afectează și ne încurcă atunci când vine vorba de un obiectiv pe care nu reușim să ni-l atingem.
Și atunci este important să ne uităm și la aceste aspecte, să vedem ce putem face pentru repara anumite părți din noi.
În relația cu mâncarea nu abordăm doar alimentația, adică nu ne uităm doar la ceea ce avem în farfurie. Evident că dacă mâncăm peste măsură sau dacă nu facem suficient de mult sport atunci relația cu mâncarea este afectată.
Însă avem și aceste părți mai nevăzute, lumea noastră interioară care are și ea un punct important, un impact când vine vorba de relația cu mâncarea”, a declarat psihonutriționistul Andreea Cotofană la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Care sunt emoțiile cu impact asupra greutății și cum funcționează
Potrivit specialistului în psihonutriție, unele dintre emoțiile pe care le putem experimenta sunt legate, iar astfel acestea pot avea un impact și mai mare asupra alimentației noastre.
”Stima de sine, să spunem că nu am încredere în mine, cele două sunt legate. Încep să îmi pierd încrederea în mine că nu voi reuși ceea ce mi-am propus”, afirmă specialistul, care subliniază că este nevoie de o nouă abordare, schimbată, ”am mai încercat, nu mi-a ieșit, însă trebuie să văd ce puncte am învățat.
Adică ce puncte pozitive a avut procesul de dinainte. Care sunt experiențele cu care am ieșit din acest proces.
Poate nu am reușit să slăbesc cât mi-am propus, însă sunt mult mai atentă la organizarea meselor, sunt mult mai în contact cu emoțiile mele.
Am observat ce alimente îmi fac bine, ce alimente nu îmi fac bine, și mai fac odată, însă acum plec cu tot bagajul acesta pe care l-am acumulat și pe care îl folosesc în următorul pas”, a mai spus psihonutriționistul.
Un alt sentiment cu care ne putem confrunta este cel legat de viziunea asupra vieții.
Aceasta este adesea asociată de dificultatea procesului de slăbire, care este o provocare pentru mulți, ”dacă avem o viziune pesimistă, evident că lucrul acesta ne va face procesul mult mai dificil. dacă văd niște puncte slabe, unde nu sunt suficient de bun sau nu știu cum să fac lucrurile, pot să mă duc sa caut ajutor, suport, ceva care să îmi ofere suportul de care am nevoie ca să reușesc.
Analizez, văd ce nu merge bine și mă îndrept spre o direcție prin care să îmbunătățesc procesul”, a mai spus Andreea Coțofană.
Potrivit specialistului, emoțiile în relația cu mâncarea trebuie să fie conștiente, iar emoțiile nu sunt pozitive sau negative, ele fac parte din noi.
”Trebuie să învățăm să le descifrăm, de care sunt, de anxietate, de stres, de nervozitate, de excitabilitate.
Cu aceste emoții, în momentul în care ne uităm la ele, să fim conștienți de ele și să vedem ce putem să facem cu ele să le dirijăm într-un mod constructiv”, mai spune specialistul, subliniind că în relația cu mâncarea, deseori, emoțiile apar și produc acest mâncat compulsiv sau în sensul invers, oamenii nu pot să mănânce atunci când sunt stresați sau anxioși.
Emoțiile și mâncatul compulsiv
Potrivit specialistului, a ține un jurnal al emoțiilor poate să fie de folos în gestionarea mâncatului compulsiv.
”Aici putem să scriem cum ne simțim și care sunt factorii declanșatori. În ce momente ne simțim anxioși, ce putem face să reducem din anxietate în momentele acelea, în ce momente ne simțim stresați, cum afectează stresul relația mea cu mâncarea”, a precizat psihonutriționistul.
Mâncatul compulsiv vă determină să mâncați în exces chiar și atunci când nu vă este foame sau când corpul nu are nevoie de mâncare.
Mâncatul compulsiv poate provoca disconfort fizic, jenă socială, dar și suferință emoțională.
Simptomatologia mâncatului compulsiv include:
- mâncatul foarte rapid
- sentimentul de dezgust de sine sau de vinovăție după ce ați mâncat o cantitate mai mare de alimente chiar și atunci când nu v-a fost foame cu adevărat
- mâncatul unor cantități mari de alimente
- mâncatul până când devine fizic greu de continuat
- ascunderea obiceiurilor alimentare de prieteni și de familie din cauza sentimentelor de jenă
- schimbări rapide de greutate
- probleme gastro-intestinale
- acapararea alimentelor, arată Very Well Mind.
Unele persoane pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta această tulburare de alimentație compulsivă, care este o complicație a mâncatului compulsiv. Acestea sunt:
- persoanele obeze
- persoanele cu diabet de tip 1 și 2
- persoanele care trăiesc cu traume din copilărie
- persoanele cu rude care au tulburări de alimentație compulsivă.
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
-
-
-
-
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.