Emoțiile și mâncatul necontrolat. Care sunt tehnicile ce ne pot ajuta în lupta cu frigiderul

Mâncatul emoțional, o senzație cu care cei mai mulți dintre noi ne-am confruntat, poate fi controlat. Respirația este una dintre tehnici.
Mâncatul emoțional afectează multe persoane și cu siguranță fiecare dintre noi a trecut măcar o dată prin această situație, în care și-a găsit liniștea sufletească savurând ceva dulce sau ceva bun.
Invitată în emisiunea Tinerețe fără bătrânețe de la Digi 24, Florina Badea, specialist în nutriție și wellness, a explicat care sunt mecanismele mâncatului emoțional, dar și cum poate fi acesta gestionat.
”Am traversat ultimii doi ani de pandemie și nu au fost deloc cei mai ușori ani, din punct de vedere emoțional. Nu se poate pune neapărat degetul, adică o persoană nu poate să spună Hop, că mănânc emoțional, decât după ce are un anumit parcurs și începe să conștientizeze.
De obicei se observă faptul că acumulăm kilograme în plus, că începem să mâncăm fără să avem neapărat nevoie, mai mult decât are corpul nevoie și de obicei alegem alimente care să ne calmeze. Observăm că începem să acordăm prea multă importanță mâncării, să ne gândim prea mult la mâncare, mai mult de atât, să experimentăm anumite emoții legate de mâncare.
După ce am finalizat momentul mesei ne simțim vinovați, nu avem acele gânduri de bucurie, de apreciere la adresa propriei persoane și a alegerilor pe care le facem, din păcate”, a explicat specialistul.
Conștientizarea este primul pas, să nu uităm că atunci când este vorba de mâncat emoțional este mai puțin vorba despre mâncare, partea tehnică, ce meniuri, ci mai mult despre a folosi mâncarea ca mecanism de a face față emoțiilor, stresului.
”Este vorba mai mult despre emoții și despre nevoi, și mai puțin despre mâncare, așa că primul pas, acela al conștientizării că este nevoie să schimbăm ceva este cel mai important. Cred că de aici începe totul. Și sunt persoane care doresc și vin la coaching cu dorința Aș dori să-mi schimb relația cu mâncarea, pe lângă cele care spun Cred că este deja o problemă și trebuie să mă raportez altfel la modul în care mănânc.
Și atunci, în acest proces de conștientizare trebuie să spunem că este un proces care durează, este nevoie de răbdare, de înțelegere, de cultivarea acestui spațiu de iubire de sine, noi nu prea suntem așa de obișnuiți cu termenul acesta, de blândețe și compasiune.
În spațiul acesta este bine să ne facem o listă cu emoțiile care ne conduc către alegerea anumitor alimente, care sunt acele emoții care ne fac să mâncăm necontrolat. Fiecare ar trebui să-și clarifice pentru sine.
Un alt pas ar fi să conștientizăm tipurile de alimente pe care le alegem atunci când simțim anumite emoții din acea categorie a emoțiilor neplăcute, de care de obicei fugim.
Este vorba de a ne recunoaște emoțiile, a le înțelege, a le îmbrățișa, pentru că sunt ale noastre, chiar dacă nu sunt bune, pozitive”, a mai spus Florina Badea.
Theo Rose, despre crizele de anxietate. Cum se poate scăpa de ele printr-un exercițiu banal
Care sunt factorii declanșatori ai mâncatului emoțional
Cât privește procesul de conștientizare, mai spune specialistul în nutriție, este foarte important să identificăm care sunt factorii declanșatori ai mâncatului emoțional, exemplificând câțiva dintre triggeri, iar pandemia a fost unul dintre ele.
”În pandemie a început partea aceasta de mâncat emoțional din cauza școlii online. Pur și simplu simțea că pierde controlul lucrurilor. Era vorba și de job-ul său, pe care trebuia să îl desfășoare de acasă, și de școala online a copiilor, de teme și practic, suma responsabilităților crescuse exponențial pentru cele 24 de ore și simțea că doar apelarea la acest mecanism o mai calmează”, a explicat Florina Badea doar una dintre situațiile cu care s-a confruntat la ședințele de coaching.
În opinia sa, factorii declanșatori sunt foarte importanți, ”când apare un episod de mâncat emoțional, ce facem, unde suntem, cu cine suntem? Iar toate aceste lucruri este bine să fie analizate. Fac parte din procesul de conștientizare. Acesta ar fi un pas”, a mai spus specialistul.
ANXIETATEA, cum apare și cum o putem gestiona
Cum putem să scăpăm de mâncatul emoțional
La fel ca și în cazul atacurilor de panică, și mâncatul emoțional poate fi ajutat prin tehnici de respirație.
”Noi oamenii, din păcate ne-am pierdut abilitatea de când eram copii, bebeluși, de a respira corect, și nu o facem întotdeauna așa. Respirația calmează sistemul nervos central și ne duce în acea stare în care să facem alegeri înțelepte.
Mai este o tehnică, aceea a body-scan-ului, care înseamnă acea stare de liniște în care stai și începi să îți scanezi corpul, din cap până în tălpi și să vezi ce semnale transmite și este foarte important acel check-in, starea de pauză, de liniște, pe care este bine să o aducem, să ne-o dorim, să facă parte din rutina noastră, în care ne verificăm emoțiile. Ce simt acum? Ce mă deranjează? Ce nu este în regulă cu mine? Ce tip de emoție este? Ce pot face cu ea? Să încercăm să facem acest check-in poate de mai multe ori pe zi, poate înaintea meselor”, a mai spus Florina Badea.
-
-
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma08.08.2025, 14:57
-
-
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!08.08.2025, 13:21
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.