Excesul de potasiu în corp. Simptome și complicații

Hiperkalemia sau excesul de potasiu în sânge este o afecțiune medicală potențial fatală. Nivelurile normale de potasiu din sânge variază între 3,6 și 4,8 mEq / L. Nivelurile de potasiu din sânge de peste 6,0 mEq / L sunt periculoase și necesită o asistență medicală imediată, potrivit MayoClinic.com.

Hiperkalemia rezultă, de obicei, din boala renală care stă la bază și care inhibă capacitatea rinichilor de a elimina excesul de potasiu din organism, dar aportul excesiv de potasiu, fie din alimente, fie din suplimente, poate provoca, de asemenea, un nivel periculos de ridicat de potasiu din sânge, notează Livestrong.

Centrul Medical al Universității din Maryland recomandă adulților sănătoși să consume 2.000 mg de potasiu pe zi.

Oboseală, slăbiciune și tulburări de digestie

Simptomele generale ale nivelului periculos de ridicat de potasiu din sânge includ oboseală, slăbiciune, greață și vărsături. Deși niciunul dintre aceste simptome nu este exclusiv de hiperkalemie, dacă aveți aceste simptome și se încadrează într-un grup cu risc ridicat de hiperkalemie, ar trebui să solicitați asistență medicală imediată. Grupurile cu risc ridicat includ persoanele care au suferit recent o intervenție chirurgicală sau au suferit leziuni de arsură sau zdrobire, diabetici de tip 1 și cei cu boala Addison, boală renală, afecțiuni hemolitice și rabdomioliză. Dacă nu vă încadrați într-un grup cu risc ridicat și ați luat potasiu prescris din cauza nivelului scăzut de potasiu, ar trebui să fiți conștienți că efectele secundare ale suplimentului de potasiu pot imita simptomele generale ale hiperkalemiei. Universitatea din Maryland Medical Center recomandă să vă adresați medicului dumneavoastră dacă simptomele progresează dincolo de simptomele generale, până la dureri severe de stomac, bătăi neregulate ale inimii sau dureri în piept.

Simptome neuromusculare

Potasiul joacă un rol major în reglarea funcției musculare și a homeostaziei sau în echilibrarea impulsurilor chimice și electrice ale corpului. Când nivelul de potasiu din sânge este prea mare, poate inhiba reglarea mușchilor, inclusiv bătăile inimii. Acest lucru poate duce la o bătăi inimii neregulate, puls redus sau absent, slăbiciune musculară și dificultăți de respirație. Simptomele suplimentare pot include furnicături și amorțeală la extremități și paralizie.

Analize

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că puteți suferi de hiperkalemie, el poate efectua teste atât pentru a măsura cantitatea de potasiu din fluxul sanguin, cât și pentru a determina dacă afecțiunea v-a afectat inima. O electrocardiogramă poate dezvălui blocaje cardiace și aritmii asociate cu hiperkalemie, iar un test de sânge va arăta niveluri ridicate de potasiu din sânge, conform Institutelor Naționale de Sănătate

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel