Excesul de vitamine poate dăuna ficatului și rinichilor. Cum trebuie administrate
Există un aport zilnic optim pentru fiecare tip de vitamine și minerale. Pentru fiecare persoană, aceasta va varia în funcție de vârstă, sex, condiții medicale cronice și capacitatea de a absorbi...
Rinichii sunt responsabili de producerea de hormoni și vitamine. Ele sunt importante pentru menținerea echilibrului fluidelor pentru magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, calciu și bicarbonat. Ficatul detoxifică organismul și trebuie să extragă substanțele necesare și nedorite din toate fluidele și alimentele. Depozitează și asimilează vitaminele grase solubile, notează Livestrong.
Vitamina A
Vitamina A activă sub orice formă se păstrează în ficat; deci aporturile dincolo de dozele recomandate ar putea fi toxice. Întrucât ficatul este locul de depozitare, prea mult ar putea copleși acest organ, determinându-l să se suprasolicite. Fundația Internațională a Hepatitei avertizează asupra consumului de vitamina A în exces ca fiind toxic pentru ficat. Administrarea a peste 100.000 de unități internaționale de vitamina A în fiecare zi în mod continuu timp de luni de zile, poate duce la simptome de toxicitate, cum ar fi greață sau vertigo.
Vitamina D
Există două tipuri de vitamina D; D-2 și D-3. Ambele devin forma de D de care corpul are nevoie după ce ficatul și rinichii le prelucrează. Prea mult aport de vitamina D duce la un exces de calciu în sânge. Dacă excesul continuă, depozitele de calciu ar putea ajunge la rinichi și alte organe.
Vitamina B-3
Pentru persoanele fără probleme hepatice, administrarea de miacină sau B-3 nu este o problemă. Dar pentru cei cu probleme hepatice sau boli, prea mult B-3 poate ridica teste ale funcției hepatice. Solicitați unui medic să vă monitorizeze dozele de vitamine pentru a fi în siguranță.
Vitamina C
Deși este un mit că excesul de vitamina C provoacă pietre la rinichi, potrivit Dr. Shari Lieberman, doctor, autor al „The Real Vitamine & Mineral Book", persoanele cu o funcție renală slabă trebuie să fie atenți la consumul de vitamina C. rinichii s-ar putea să nu poată face față excreției sale, iar acidul oxalic din urină poate crește, ceea ce este un semn al agravării funcționării rinichilor. De asemenea, vitamina B-12 poate fi epuizată, provocând alte probleme de sănătate, cum ar fi anemia. Dr. Lieberman recomandă zilnic între 500 mg și 5.000 mg vitamina C.
În opinia doctorului Lieberman, a lua o mulțime de vitamine dintr-o dată nu este ideal. Suplimentele sunt luate cel mai bine în timpul meselor în majoritatea cazurilor și ar trebui să fie răspândite pe parcursul zilei. Dacă luați zilnic 2.000 mg de vitamina C, luați, de exemplu, 1.000 mg de două ori pe zi cu alimente. Administrarea suplimentelor în mod corect va îmbunătăți absorbția și toleranța acestora.
-
Cel mai puternic, dar subestimat medicament natural28.10.2025, 18:54
-
Consumul de ciuperci, beneficii și riscuri majore în sezonul de toamnă28.10.2025, 15:47
-
-
Ce trebuie să știi despre exsudatul faringian. Dr. Mihai Craiu, lămuriri28.10.2025, 14:20
-
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
