Excesul de vitamine poate dăuna ficatului și rinichilor. Cum trebuie administrate

Există un aport zilnic optim pentru fiecare tip de vitamine și minerale. Pentru fiecare persoană, aceasta va varia în funcție de vârstă, sex, condiții medicale cronice și capacitatea de a absorbi...
Rinichii sunt responsabili de producerea de hormoni și vitamine. Ele sunt importante pentru menținerea echilibrului fluidelor pentru magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, calciu și bicarbonat. Ficatul detoxifică organismul și trebuie să extragă substanțele necesare și nedorite din toate fluidele și alimentele. Depozitează și asimilează vitaminele grase solubile, notează Livestrong.
Vitamina A
Vitamina A activă sub orice formă se păstrează în ficat; deci aporturile dincolo de dozele recomandate ar putea fi toxice. Întrucât ficatul este locul de depozitare, prea mult ar putea copleși acest organ, determinându-l să se suprasolicite. Fundația Internațională a Hepatitei avertizează asupra consumului de vitamina A în exces ca fiind toxic pentru ficat. Administrarea a peste 100.000 de unități internaționale de vitamina A în fiecare zi în mod continuu timp de luni de zile, poate duce la simptome de toxicitate, cum ar fi greață sau vertigo.
Vitamina D
Există două tipuri de vitamina D; D-2 și D-3. Ambele devin forma de D de care corpul are nevoie după ce ficatul și rinichii le prelucrează. Prea mult aport de vitamina D duce la un exces de calciu în sânge. Dacă excesul continuă, depozitele de calciu ar putea ajunge la rinichi și alte organe.
Vitamina B-3
Pentru persoanele fără probleme hepatice, administrarea de miacină sau B-3 nu este o problemă. Dar pentru cei cu probleme hepatice sau boli, prea mult B-3 poate ridica teste ale funcției hepatice. Solicitați unui medic să vă monitorizeze dozele de vitamine pentru a fi în siguranță.
Vitamina C
Deși este un mit că excesul de vitamina C provoacă pietre la rinichi, potrivit Dr. Shari Lieberman, doctor, autor al „The Real Vitamine & Mineral Book", persoanele cu o funcție renală slabă trebuie să fie atenți la consumul de vitamina C. rinichii s-ar putea să nu poată face față excreției sale, iar acidul oxalic din urină poate crește, ceea ce este un semn al agravării funcționării rinichilor. De asemenea, vitamina B-12 poate fi epuizată, provocând alte probleme de sănătate, cum ar fi anemia. Dr. Lieberman recomandă zilnic între 500 mg și 5.000 mg vitamina C.
În opinia doctorului Lieberman, a lua o mulțime de vitamine dintr-o dată nu este ideal. Suplimentele sunt luate cel mai bine în timpul meselor în majoritatea cazurilor și ar trebui să fie răspândite pe parcursul zilei. Dacă luați zilnic 2.000 mg de vitamina C, luați, de exemplu, 1.000 mg de două ori pe zi cu alimente. Administrarea suplimentelor în mod corect va îmbunătăți absorbția și toleranța acestora.
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!