
Drobul de miel este un aliment specific sărbătorilor pascale și este foarte bogat în nutrienți. Care este porția recomandată și cine trebuie să-l consume cu...
Drobul este o altă mâncare tradițională de Paști și se realizează din organe de miel și foarte multă verdeață. Drobul este un aliment bogat în minerale și nutrienți, însă există două categorii de persoane care trebuie să fie precaute când aleg să mănânce acest fel culinar.
”Drobul este fără grăsimi, pentru că pui organele de miel, tocate la cuțit, și pui multă ceapă, ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel, ou. Acesta este un aliment foarte bun de consumat. Acum mai mulți ani se spunea să nu mănânci prea multe ouă, că se face colesterol.
Așa am crescut, cu ideea că oul nu este sănătos să mănânci prea mult. Bine-înțeles că cine are glicemia mare și trigliceridele ridicate sau colesterolul mare nu este recomandat să mănânce multe ouă, Două pe zi, maximum, dar pentru un om sănătos, poți să mănânci 3-4 ouă, liniștit. Au un indice caloric de 80 de calorii la un ou, au proteine.
Deci punem ceapă, ouă, organele, și prapurul, cel care să îmbrace drobul. Se poate renunța oricând la el. Iar dacă vrei să fie cât mai nutrițional, cât mai în echilibru, trebuie pus cât mai multă ceapă, usturoi și verdeață”, a declarat Chef Ștefan Popescu, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, în exclusivitate pentru DC Medical, Spectacola și DC News.
Drobul, aliment bogat în nutrienți
Drobul, dacă este realizat ”ca la carte” nu trebuie să pună probleme în privința kilogramelor, iar în acest sens spune Chef Ștefan Popescu, ”o felie de drob este chiar bună pentru organism. Nu ai de ce să îți faci griji că te îngrași”.
Mai ales dacă este consumat alături de o salată, iar primăvara avem o varietate de salate, după preferințe.
”Salatele sunt importante, pentru că ele au vitamine și minerale foarte multe, de la ridichi, roșii, ceapă verde, și ajută și organismul. Practic, îți dă și o stare de sațietate. Conțin multă apă și te ajută și la o digestie mai bună. Să mai compensezi restul de carne pe care o mănânci”, a mai spus Chef Ștefan Popescu.
Organele, beneficii pentru sănătate
Organele pot fi un adaos grozav la dieta dumneavoastră. Acestea sunt pline de nutrienți, cum ar fi vitamina B12 și acidul folic, necesare în special în perioada sarcinii pentru dezvoltarea neuronală a fătului, și sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fier și proteine.
Cele mai frecvente organe folosite pentru diverse preparate culinare sunt: ficatul, limba, inima, rinichii, creierul, glanda timus lși pancreasul, burta.
Beneficiile adăugării organelor în dietă includ:
Sursă excelentă de fier. Organele conține fier heme, care este foarte biodisponibil, astfel încât este mai bine absorbit de organism decât fierul non-heme din alimentele vegetale.
Vă menține sătul pentru mai mult timp. Multe studii au arătat că dietele bogate în proteine pot reduce pofta de mâncare și pot crește senzația de sațietate. De asemenea, acestea pot promova pierderea în greutate prin creșterea ratei metabolice.
Poate ajuta la menținerea masei musculare. Organele sunt o sursă de proteine de înaltă calitate, care sunt importante pentru construirea și păstrarea masei musculare.
Sursă excelentă de colină. Organele se numără printre cele mai bune surse de colină din lume, care este un nutrient esențial pentru sănătatea creierului, a mușchilor și a ficatului, pe care mulți oameni nu îl consumă suficient.
Economic. În ciuda beneficiilor pe care le au, organele nu sunt un tip de produc animal foarte popular, iar acest lucru se vede prin prețul redus la care le puteți găsi. Consumul acestor părți ale animalului reduce, de asemenea, risipa de alimente, arată Healthline.
Consumul de organe, precauții
Oricât de sănătoase sunt organele, există și anumite categorii de persoane care trebuie să fie atente la consumul acestora, șicu moderație.
Astfel, persoanele cu gută trebuie să aibă un consum moderat, deoarece această afecțiune, un tip comun de artrită, este cauzată de nivelurile ridicate de acid uric din sânge.
Purinele din alimentație formează acid uric în organism. Organele sunt deosebit de bogate în purine, așa că este important să consumați aceste alimente cu moderație dacă aveți gută.
Femeile însărcinate ar trebui să fie atente la consumul de organe, care sunt bogate în vitamina A, în special ficatul.
În timpul sarcinii, vitamina A joacă un rol esențial în creșterea și dezvoltarea fătului.
Cu toate acestea, National Institutes of Health recomandă un nivel maxim de aport de 10.000 UI de vitamina A pe zi, deoarece aportul excesiv a fost asociat cu malformații și anomalii grave la naștere, mai arată sursa menționată.
Mai multe în video:
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.