Extractul de plante care îmbunătățește memoria. Susține funcționarea creierului și ameliorează simptomele demenței

Monika Baciu |
Data publicării:
extractul de plante care imbunatateste memoria - FOTO: Freepik@Art Of Innovation
extractul de plante care imbunatateste memoria - FOTO: Freepik@Art Of Innovation

Extractul de plante care îmbunătățește memoria poate susține funcționarea creierului și ameliorează simptomele demenței.

Extractul de plante care îmbunătățește memoria dă speranțe celor care suferă de demență. Un extract herbal numit SaiLuoTong (SLT) pare să arate promisiuni în tratarea deficiențelor cognitive ușoare. Acest extract de plante poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcției executive la persoanele care suferă de deficiențe cognitive ușoare.

Într-un studiu mic, s-a raportat că suplimentul este eficient în susținerea funcției cognitive. Cercetătorii spun că sunt necesare mai multe cercetări cu un grup mai mare de participanți pentru a determina eficacitatea SLT.

Efect asupra Alzheimer

Cercetători din Australia raportează într-un studiu publicat de Asociația Alzheimer că SaiLuoTong (SLT) ar putea fi util în îmbunătățirea memoriei și a funcției executive.

”Persoanele cu deficiențe cognitive ușoare au un risc crescut de a dezvolta demență - de peste cinci ori în unele cazuri. Concluziile noastre sunt foarte promițătoare, deoarece arată că chiar și după o perioadă relativ scurtă de tratament de doar 12 săptămâni, SLT poate susține aspecte importante ale memoriei și gândirii la persoanele cu deficiențe cognitive ușoare.

De asemenea, este bine tolerat”, a declarat Genevieve Steiner-Lim, autoarea principală a studiului și membră a Institutului de Cercetare a Sănătății NICM din Australia, într-un comunicat de presă.

Deficiența cognitivă ușoară poate cauza dificultăți în gândire și memorie. Simptomele nu sunt la fel de grave ca în cazul bolii Alzheimer sau altor forme de demență, și persoanele cu deficiență cognitivă ușoară pot, de obicei, să ducă vieți normale și să aibă grijă de ele însele.

Vezi și: 7 condimente cu efect antiinflamator pentru organism. Beneficiile sunt uimitoare

Prevalența deficienței cognitive ușoare

Aproximativ 10% până la 20% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani suferă de deficiențe cognitive ușoare, iar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele care trăiesc cu această afecțiune au un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer sau alte forme de demență. Estimările sugerează că aproximativ una sau două persoane din zece cu deficiențe cognitive ușoare dezvoltă demență într-un interval de 12 luni.

Deși unele probleme de memorie pot fi normale pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, cei cu deficiențe cognitive ușoare pot întâmpina mai multe dificultăți decât colegii lor.

”Există nuanțe atunci când decidem dacă schimbările de memorie ale unei persoane sunt normale sau simptome ale deficienței cognitive ușoare. De multe ori, oamenii vor spune că uită unele nume sau că gândesc mai lent.

Unele dintre aceste lucruri pot fi normale. Suntem mai îngrijorați dacă începe să le limiteze capacitatea de a funcționa normal sau dacă există o schimbare în timp.

Cu siguranță, dacă cineva este îngrijorat, ar trebui să caute o evaluare de la medicul lor de familie”, a declarat Dr. Jessica Kalender-Rich, medic specialist în medicină geriatrică la Universitatea din Kansas Health System, care nu a fost implicată în studiu, a declarat pentru Medical News Today.

Deficiența cognitivă ușoară, greu de tratat

”Este dificil să tratăm deficiența cognitivă ușoară, deoarece nu toate cazurile evoluează către demență. Prin urmare, nu știm întotdeauna dacă tratamentele noastre sunt benefice din cauza unui eșantion care nu a dezvoltat demență.

În plus, deficiența cognitivă ușoară este adesea subdiagnosticată, deoarece este uneori dificil de distins de îmbătrânirea normală fără teste specifice și o istorie detaliată a funcției pacientului”, a adăugat ea.

Vezi și: Osteopenia, densitate osoasă scăzută. Cum este diagnosticată și ce poți face să o previi

Ce este SaiLuoTong

În cadrul studiului australian, cercetătorii au examinat siguranța și eficacitatea unui supliment herbal numit SaiLuoTong (SLT). Acesta conține extracte de panax ginseng, ginkgo biloba și crocus sativus L. Este atât antiinflamator, cât și antioxidant.

Pentru a testa eficacitatea suplimentului, cercetătorii au recrutat 78 de participanți cu vârsta de 60 de ani sau mai mult care sufereau de deficiențe cognitive ușoare. Participanții au primit fie 180 mg de SLT în fiecare zi, fie un placebo. Suplimentele au fost furnizate de o companie farmaceutică.

Cercetările vor continua

Cercetătorii au raportat că, după 12 săptămâni, cei care au primit SLT au înregistrat o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere statistic a scorurilor de memorie și a funcției executive în comparație cu cei care au primit placebo. De asemenea, s-a constatat că SLT îmbunătățește performanța funcției executive.

”În ansamblu, rezultatele sugerează că SLT poate fi util în susținerea recuperării memoriei și a funcției executive la persoanele cu deficiențe cognitive ușoare”, au scris autorii studiului.

Cu toate acestea, aceștia susțin că mai sunt necesare cercetări suplimentare pe un eșantion mai mare.

”Următorul pas este să efectuăm un alt studiu cu un eșantion mai mare și o perioadă de tratament mai lungă pentru a testa dacă SLT poate fi utilizat pentru tratarea deficiențelor cognitive ușoare și, eventual, pentru a amâna diagnosticul de demență”, a declarat Steiner-Lim.

Dr. Victor Henderson, profesor de epidemiologie, sănătate a populației și științe neurologice și neurologie la Universitatea Stanford, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că rezultatele sunt intrigante, dar sunt necesare mai multe cercetări.

”Rezultatele generale sunt interesante, poate chiar entuziasmante, dar există și mult loc pentru precauție în acest stadiu”, a declarat el pentru Medical News Today.

Vezi și: Ce se întâmplă în creier când amâni alarma ceasului. Ce este inerția somnului și cum îți afectează întreaga funcționare

Medicamente pentru amelioarea simptomelor demenței

Opțiunile de tratament pentru deficiențele cognitive sunt limitate Medicamentul lecanemab a primit aprobare din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru tratamentul deficiențelor cognitive ușoare din cauza bolii Alzheimer, dar Henderson argumentează că acesta nu este un tratament eficient pentru MCI.

”Nu cred că medicamentul funcționează foarte bine. Aceste medicamente sunt administrate prin perfuzie intravenoasă, elimină amiloidul din creier, iar rezultatele studiilor par să sugereze că amiloidul este îndepărtat din creier.

Acesta este unul dintre compușii implicați în boala Alzheimer. Cu toate acestea, diferența reală din studii este foarte, foarte mică”, a spus el.

Dacă SLT se dovedește eficient într-un grup mai mare de subiecți, unul dintre avantajele potențiale este că suplimentul poate fi administrat sub formă de comprimate, în loc de infuzie intravenoasă.

Deși opțiunile de tratament pentru deficiențele cognitive ușoare sunt limitate, Henderson este optimist că, cu mai multe cercetări, se vor găsi terapii eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel