Factori care cresc riscul de cancer secundar

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancer, factori de risc
Cancer, factori de risc

Cancerul nu mai este o boală incurabilă, tratamentele noi și inovative făcându-l, mai degrabă, o boală cronică. Însă există factori care pot crește riscul ca boala să recidiveze. Iată o listă de factori la care ar trebui să fiți atenți, dacă ați suferit sau suferiți de această maladie.

Mai mulți factori pot crește riscul de a dezvolta un cancer secundar. Unii dintre factori pot fi controlați. Alții nu. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile dvs. și să aflați ce puteți face pentru a reduce riscul de a dezvolta, din nou, cancer.

La fel de important este să discutați cât de des trebuie să faceți screening, astfel încât să puteți descoperi din timp orice tip de cancer nou.

Cancerul copilăriei. Dacă ați dezvoltat cancer înainte de vârsta de 15 ani, va trebui să vă mențineți sănătatea în anii următori. Unele tumori din copilărie sunt cauzate de sindroame moștenite, care contribuie la un risc crescut de cancer pe tot parcursul vieții. De exemplu, sindromul Li-Fraumeni poate duce la sarcom, leucemie și cancer de creier și sân. Tratamentele pe care le-ați primit pentru a combate cancerul copiilor vă pot face, de asemenea, mai vulnerabile la viitoarele malignități.

Istoric de familie. Când aveți mai multe rude apropiate care au dezvoltat cu toții un anumit cancer, acesta este un indiciu foarte puternic că familia dvs. are o susceptibilitate genetică. Deși nu vă puteți schimba genele, puteți fi testat pentru modificări genetice care sunt asociate cu un risc crescut de cancer și, dacă aveți un risc mai mare, puteți fi examinat pentru aceste tipuri de cancer și să luați alte măsuri preventive.

Tratament pentru cancer. Radiațiile, chimioterapia și alte terapii împotriva cancerului, deși sunt necesare pentru a vă vindeca boala, pot declanșa, de asemenea, modificări celulare care vă fac mai vulnerabili la un cancer secundar. Medicul dumneavoastră va depune toate eforturile posibile pentru a vă structura tratamentul inițial - de exemplu, reglarea fină a medicamentului și doza - pentru a distruge cancerul, reducând în același timp riscurile viitoare de cancer.

Vârsta. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât crești riscul de cancer. Fiecare an care trece aduce mai multe afecțiuni cronice, mai multă expunere la factori de mediu care cresc riscul și o capacitate mai mică a celulelor de a repara daunele.

Stilul de viață. Stilul de viață este un risc de cancer pe care îl puteți controla. Multe dintre alegerile pe care le faceți în fiecare zi vă pot influența - uneori în mod semnificativ - șansele de a face un viitor cancer. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscurile:

- Alegeți o dietă hrănitoare, care conține alimente ce luptă împotriva cancerului, cum ar fi broccoli și alte legume crucifere, verdeață cu frunze verzi, fasole și mazăre, fructe de pădure, cireșe, roșii și nuci.

- Faceți exerciții pentru cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.

- Mențineți indicele de masă corporală (IMC) într-un interval sănătos.

- Dacă fumați, cereți medicului dumneavoastră ajutor pentru a renunța. De asemenea, evitați fumul pasiv.

- Limitați consumul de alcool la cel mult un pahar de vin de 170 ml (sau echivalentul) pe zi pentru femei și unul sau două pahare pentru bărbați.

- Folosiți protecție solară UVA / UVB ori de câte ori ieșiți afară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel