Fier în exces în sânge. Ce boli poate provoca

Angela Sabău |
Data publicării:
Plumb în sânge la copii
Plumb în sânge la copii

Fierul din sânge la un nivel optim este ideal pentru protecția împotriva anemiei sau a creșterii colesterolului, însă atunci când este în exces, pot să apară alte probleme de sănătate.

Un studiu global care analizează rolul pe care îl joacă fierul în 900 de boli a scos în evidență impactul atât al nivelului scăzut, cât și al celui ridicat al fierului – iar concluziile sunt amestecate.

Persoanele cu niveluri ridicate de fier sunt protejate împotriva anemiei și mai puțin susceptibile de a avea colesterol ridicat, potrivit unui studiu internațional condus de Imperial College London, Universitatea din South Australia (UniSA) și Universitatea din Ioannina.

Într-o lucrare publicată recent, cercetătorii au folosit date genetice și clinice de la aproximativ 500.000 de persoane din Marea Britanie Biobank, analizând rolul fieuluir și impactul său asupra sănătății. Deficitul de fier este bine documentat, aproximativ 1,2 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu anemie, ducând la probleme serioase de sănătate, dacă sunt lăsate netratate.

Ceea ce este mai puțin cunoscut este impactul excesului de fier, în cazul în care organismul stochează prea mult fier, ceea ce poate duce la boli hepatice, probleme cardiace și diabet în cazuri extreme.

Riscurile nivelului ridicat de fier

Aproximativ 25-65% dintre diferențele dintre indivizi în ce privește  nivelurile de fier se datorează factorilor genetici, conform geneticii UniSA Dr. Beben Benyamin, autor principal al lucrarii.

„Am folosit o metoda statistică numită randomizare mendeliană, care folosește date genetice pentru a estima mai bine efectul cauzal al nivelului de fier pe 900 de boli si afecțiuni. Prin aceasta, am găsit o legătură între excesul de fier și un risc redus de colesterol ridicat”, dr. Spune Benyamin. 

„Acest lucru ar putea fi semnificativ, dat fiind faptul că nivelul mare de colesterolul este un factor major în boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, cauzând în jur de 2,6 milioane de decese în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.”

Cu toate acestea, este vorba despre o sabie cu două tăișuri: nivelurile ridicate de fier ar putea duce, de asemenea, la un risc mai mare de infecții ale pielii bacteriene, cum ar fi celulita și abcesele.

Studiile anterioare au descoperit că bacteriile au nevoie de fier pentru a supraviețui și a înflori, dar studiul Biobank este primul care folosește date populare pe scară largă pentru a susține legătura dintre supraîncărcarea cu fier și infecțiile cutanate bacteriene.

Celulita afectează în jur de 21 de milioane de persoane în fiecare an, ducând la peste 17.000 de decese la nivel mondial, făcându-l o prioritate globală în domeniul sănătății.

Co-autorul principal al lucrării, Dr. Dipender Gill de la Imperial College din Londra, spune că o mare putere a studiului este capacitatea sa de a "determina rapid și eficient efectul nivelului de fier generat genetic asupra a sute de rezultate relevante din punct de vedere clinic".

„Am identificat efectul de protecție stabilit anterior de nivelul de fier mai mare pe trăsături legate de anemie și a arătat în continuare efecte de protecție legate de riscul de creștere a nivelului de colesterol și efectele nocive asupra riscului de boli de piele și infecții ale țesuturilor moi.

Studiile clinice au fost întreprinse pentru a trata nivelul de fier la pacienții anemici dar, până în prezent, niciun studiu nu a vizat niveluri de fier pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor cutanate sau pentru reglarea colesterolului. Datele experimentale sunt esențiale înainte de a fi recomandată manipularea fierului pentru aceste tulburări.

„În acest studiu am furnizat dovezi bazate pe populație că fierul este asociat cu anumite boli. Următorul pas este de a cerceta dacă manipularea directă a nivelurilor de fier îmbunătățesc rezultatele de sănătate prin studiile clinice”, mai spune dr. Benyamin.

"Asociațiile nivelului de fier determinat genetic în cadrul fenomenului: un studiu de randomizare mendeliană" este publicat în PLOS Medicine.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel