Fructe și legume pe care să le mănânci în toamna asta
O alimentație sănătoasă presupune în primul rând să mănânci fructe și legume de sezon. Spre deosebire de vară, toamna poate să nu pară la fel de ofertantă. Greșit, spun medicii...
Afinele și dovlecii sunt starletele sezonului, dar este timpul să împartă lumina reflectoarelor cu alte fructe și legume de toamnă. Este posibil să fiți nevoit să priviți dincolo de galantarul magazinului dvs. local pentru câteva dintre ele, dar merită călătoria până în piață.
Fenelul sau feniculul
Oricum i-am spune, fenelul este apreciat în țările mediteraneene și puțin folosit în bucătăria noastră. Puteți folosi frunzele – care dau aromă și gust dulceag. Rădăcina sau bulbul merge bine în în mâncăruri cu napi, morcovi, rubarbă, ca garnitură pentru fripturi, spre exemplu. Au 31 de calorii la 100 de grame și 3,1 grame de fibre alimentare.
Andivele
Sunt o variantă bună pentru salatele de toamnă. Sunt ușor amare, dar răcoritoare, perfecte ca garnitură pentru pește sau carne, dar merg și la aperitiv. Au 17 calorii pe 100 de grame, și 3,1 grame de fibre alimentare, vitamina A, C, Calciu, Fier și Magneziu.
Afinele-gigant
Seamănă cu cele naturale, doar că sunt mai mari și mai dulci. De obicei sunt cultivate, dar se găsesc și prin păduri. Dacă le găsiți prin păduri și vi se face poftă, să vă amintiți și că sunt preferate de urși, care în perioada aceasta se hrănesc pentru hibernare!
Varza de Bruxelles
E ca o varză în miniatură și, doar fiartă, nu are un gust prea bun. În mâncăruri însă sau făcută la grătar cu o crustă ușor stropită cu ulei de măsline poate fi delicioasă. Au 42 de calorii la 100 de grame, fibre alimentare 3,8 gr, zahăr 2,2 gr și 3,4 gr de proteine.
Napii suedezi
Aceste vegetale-rădăcinoase se culeg toamna și sunt numai bune de copt cu feniculul și alte legume. Culoarea lor aduce cu sfecla, iar gustul e ușor dulceag. Au 37 de calorii la 100 de grame, conțin și vitamina A, D, B6 și B12, dar și minerale precum magneziu, fier și calciu.
Rodiile
Sunt delicioase și foarte sănătoase. Pot fi stoarse pentru sucuri, mâncate cu iaurt, dar și folosite în mâncăruri și salate. Persanii fac din ele sosuri pentru salate și fripturi și siropuri. Au 82 de calorii la 100 de grame, dar și 14 grame de zahăr, așa că nu exagerați! Conțin și vitaminele A, C, D, B6 și B12, plus Calciu, Magneziu și Fier, arată experții de la WeMD.com.
Struguri
Sunt tradiționali toamna și producătorii de vin acum chiar au de muncă. Bineînțeles, strugurii sunt numai buni de mâncat, dar atenție la conținutul lor mare de zahăr. Pot fi folosiți fie ca desert, fie în salate! Au 66 de calorii și 16 grame de zahăr, la suta de grame!
Dovleacul
Vorbim de cei mari și cu miez portocaliu, pentru că acum e sezonul lor. Nu sunt doar buni de decorație pentru Halloween, ci și delicioși gătiți în tot felul de moduri: copți, ca cuptor, fierți, în plăcinte, în salare – rași și în supe, mâncăruri sau ca garnitură. Merg și în milkshake-uri. Au 20 de calorii la suta de grame și 2 grame de fibre și 5 de carbohidrați.
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
-
Pasta de dinți făcută din păr uman ar putea regenera smalțul dentar05.11.2025, 21:56
-
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
