Fructe și legume pe care să le mănânci în toamna asta

O alimentație sănătoasă presupune în primul rând să mănânci fructe și legume de sezon. Spre deosebire de vară, toamna poate să nu pară la fel de ofertantă. Greșit, spun medicii...
Afinele și dovlecii sunt starletele sezonului, dar este timpul să împartă lumina reflectoarelor cu alte fructe și legume de toamnă. Este posibil să fiți nevoit să priviți dincolo de galantarul magazinului dvs. local pentru câteva dintre ele, dar merită călătoria până în piață.
Fenelul sau feniculul
Oricum i-am spune, fenelul este apreciat în țările mediteraneene și puțin folosit în bucătăria noastră. Puteți folosi frunzele – care dau aromă și gust dulceag. Rădăcina sau bulbul merge bine în în mâncăruri cu napi, morcovi, rubarbă, ca garnitură pentru fripturi, spre exemplu. Au 31 de calorii la 100 de grame și 3,1 grame de fibre alimentare.
Andivele
Sunt o variantă bună pentru salatele de toamnă. Sunt ușor amare, dar răcoritoare, perfecte ca garnitură pentru pește sau carne, dar merg și la aperitiv. Au 17 calorii pe 100 de grame, și 3,1 grame de fibre alimentare, vitamina A, C, Calciu, Fier și Magneziu.
Afinele-gigant
Seamănă cu cele naturale, doar că sunt mai mari și mai dulci. De obicei sunt cultivate, dar se găsesc și prin păduri. Dacă le găsiți prin păduri și vi se face poftă, să vă amintiți și că sunt preferate de urși, care în perioada aceasta se hrănesc pentru hibernare!
Varza de Bruxelles
E ca o varză în miniatură și, doar fiartă, nu are un gust prea bun. În mâncăruri însă sau făcută la grătar cu o crustă ușor stropită cu ulei de măsline poate fi delicioasă. Au 42 de calorii la 100 de grame, fibre alimentare 3,8 gr, zahăr 2,2 gr și 3,4 gr de proteine.
Napii suedezi
Aceste vegetale-rădăcinoase se culeg toamna și sunt numai bune de copt cu feniculul și alte legume. Culoarea lor aduce cu sfecla, iar gustul e ușor dulceag. Au 37 de calorii la 100 de grame, conțin și vitamina A, D, B6 și B12, dar și minerale precum magneziu, fier și calciu.
Rodiile
Sunt delicioase și foarte sănătoase. Pot fi stoarse pentru sucuri, mâncate cu iaurt, dar și folosite în mâncăruri și salate. Persanii fac din ele sosuri pentru salate și fripturi și siropuri. Au 82 de calorii la 100 de grame, dar și 14 grame de zahăr, așa că nu exagerați! Conțin și vitaminele A, C, D, B6 și B12, plus Calciu, Magneziu și Fier, arată experții de la WeMD.com.
Struguri
Sunt tradiționali toamna și producătorii de vin acum chiar au de muncă. Bineînțeles, strugurii sunt numai buni de mâncat, dar atenție la conținutul lor mare de zahăr. Pot fi folosiți fie ca desert, fie în salate! Au 66 de calorii și 16 grame de zahăr, la suta de grame!
Dovleacul
Vorbim de cei mari și cu miez portocaliu, pentru că acum e sezonul lor. Nu sunt doar buni de decorație pentru Halloween, ci și delicioși gătiți în tot felul de moduri: copți, ca cuptor, fierți, în plăcinte, în salare – rași și în supe, mâncăruri sau ca garnitură. Merg și în milkshake-uri. Au 20 de calorii la suta de grame și 2 grame de fibre și 5 de carbohidrați.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum scap de pofta de dulce
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.