Fructul care poate reduce riscurile de diabet de tip 2. Îl găsești peste tot în această toamnă
Fructul care poate reduce riscurile de diabet de tip 2. Care este și ce alte beneficii mai aduce asupra sănătății.
Merele, aceste fructe crocante și suculente, nu numai că sunt delicioase, dar și extrem de sănătoase. Ele sunt un aliment de bază în dieta multor persoane și sunt disponibile într-o varietate impresionantă de culori, forme și arome.
Ceaiul care ameliorează anxietatea. Este renumit pentru capacitățile sale vindecătoare
Merele au doar aproximativ 60 de calorii fiecare, oferindu-vă multe beneficii nutriționale în schimbul numărului de calorii. Beneficiați cel mai mult de proprietăților merelor atunci când le consumați întregi, crude și cu coajă. Sucul, nectarul și piureul de mere nu sunt la fel de sănătoase, deoarece gătitul și procesarea merelor înlătură nutrienții valoroși, conform Cleveland Clinic.
Cu toate acestea, toate merele sunt bogate în nutrienți, inclusiv:
Antioxidanți: Cojile de mere sunt bogate în antioxidanți, în special quercetină. Acest nutrient se găsește în alimente bogate în pigmenți (colorate), precum fructele citrice, fructele de pădure, ceaiul verde și vinul roșu.
Fibre: Merele sunt o sursă bună de fibre, care ajută la digestie.
Apă: Merele conțin aproximativ 85% apă, făcându-le o gustare hidratantă.
Beneficiile pentru sănătate ale merelor
Combinația de antioxidanți și fibre face din mere o sursă nutrițională deosebită.
1. Stabilizează nivelul zahărului din sânge
Nivelurile ridicate de glucoză pe termen lung pot duce la diabetul de tip 2, o afecțiune cronică care afectează mai mult de 33 de milioane de americani. Vestea bună pentru fanii merelor este că un studiu efectuat pe peste 38.000 de persoane a descoperit că cei care au consumat mai mult de un măr pe zi au avut cu 28% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care nu au consumat deloc mere, conform Cleveland Clinic.
Antioxidanții pot proteja pancreasul de daune. Pancreasul produce insulină pentru a elimina glucoza din sânge. Fibrele încetinesc absorbția glucozei în fluxul sanguin.
2. Scade colesterolul
Având un nivel ridicat de colesterol reprezintă un factor major de risc pentru bolile de inimă, deoarece acesta înfundă arterele, restricționând fluxul sanguin către inimă. Cu toate acestea, antioxidanții și fibrele din mere sunt o combinație câștigătoare pentru a ajuta la reducerea acestui număr. Tipul de fibră care se evidențiază aici este pectina, care se leagă de colesterolul din tractul dumneavoastră digestiv și îl elimină.
3. Asigură o digestie sănătoasă
Fibrele din mere ajută la menținerea unei funcții digestive sănătoase și previn constipația. Ele pot, de asemenea, stimula producția de sucuri gastrice pentru o digestie mai eficientă
4. Menții controlul greutății
Datorită conținutului lor ridicat de fibre și a capacității de a furniza senzația de sațietate, merele pot fi utile în controlul greutății și în gestionarea poftei de mâncare.
5. Îmbunătățirea sănătății inimii
Potasiul din mere poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, reducând astfel riscul de boli de inimă.
6. Poate preveni riscul de cancer
Antioxidanții din mere au fost asociați cu reducerea riscului de cancer, în special de cancer de colon și de plămâni.
7. Îmbunătățește funcția respiratorie
Consumul regulat de mere a fost asociat cu o funcție pulmonară mai bună și cu reducerea riscului de astm.
8. Menține sănătatea oculară
Vitamina A din mere este esențială pentru menținerea sănătății ochilor și poate ajuta la reducerea riscului de degenerescență maculară legată de vârstă.
Valoarea nutrițională a merelor
Merele sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali și fibre.
Fibre: Merele sunt bogate în fibre alimentare, mai ales în coajă. Aceste fibre contribuie la digestie și la menținerea senzației de sațietate.
Vitamine: Ele conțin vitamina C, vitamina A, vitamine din complexul B (cum ar fi B1, B2 și B6) și niacină.
Minerale: Merele furnizează minerale importante, inclusiv potasiu, calciu, magneziu și fier.
Antioxidanți: Aceste fructe conțin antioxidanți precum quercetina, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Vezi și: Artrita reumatoidă: cauze, simptome, tratament. Care sunt primele semne ale bolii
Merele sunt un aliment minunat, cu beneficii impresionante pentru sănătate. Fie că le consumați ca gustare sau le includeți în rețete, aceste fructe versatile merită să facă parte din dieta dumneavoastră zilnică. Nu numai că vă pot menține sănătoși, dar vă pot și răsfăța papilele gustative.
-
De câtă Omega-3 avem nevoie zilnic12.12.2025, 22:00
-
-
-
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care este cu adevărat mai sănătoasă12.12.2025, 18:00
-
EXCLUSIV Lepra: Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț clarifică riscurile12.12.2025, 15:46
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
