Fructul sfânt din Himalaya protejează inima și ficatul. 7 beneficii ale uleiului de cătină de mare

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
catina de mare Foto: Freepik
catina de mare Foto: Freepik

Află mai multe despre efectele terapeutice ale uleiului extras din fructele, frunzele și semințele plantei de cătină de mare.

Uleiul de cătină de mare, extras din fructele, frunzele și semințele plantei de cătină de mare, este folosit de mii de ani ca remediu natural pentru diferite afecțiuni. Cunoscut ca fiind fructul sfânt din Himalaya, este un remediu popular în medicina ayurvedică și în medicina tradițională chineză, oferind beneficii pentru sănătate, cum ar fi părul și pielea radiantă, riscuri mai mici de cancer și boli de inimă și îmbunătățirea sănătății pielii.

Iată o listă cu 7 avantaje, susținute de cercetări, ale utilizării uleiului de cătină de mare.

Bogat în multe substanțe nutritive

Cătina de mare este o sursă bogată de vitamine, minerale și compuși vegetali, inclusiv antioxidanți care protejează împotriva îmbătrânirii și a unor boli precum cancerul și bolile de inimă. Boabele sale sunt bogate în vitaminele A, C, K, E, fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru și zinc.

Semințele și frunzele de cătină de mare sunt bogate în fitosteroli, care pot bloca absorbția colesterolului, reducând riscul de boli de inimă. Uleiul de cătină de mare, provenit din semințe sau fructe de pădure, este considerat cea mai valoroasă componentă a plantei.

Acesta conține o proporție ridicată de acid palmitoleic, care se găsește în grăsimea pielii umane și despre care se crede că accelerează vindecarea rănilor și menține pielea sănătoasă.

Uleiul de cătină de mare ar putea fi unul dintre singurele alimente vegetale cunoscute care furnizează toți cei patru acizi grași omega, peste jumătate din grăsimile găsite fiind grăsimi mono și polinesaturate.

Vezi și: Exercițiile de rezistență te protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Ai nevoie de 75 de minute pe săptămână pentru a simții efectele

Poate să îți protejeze pielea

Uleiul de cătină de mare este un tratament tradițional pentru piele, cunoscut pentru conținutul său bogat în grăsimi nesaturate, antioxidanți, fitosteroli, carotenoizi, vitaminele E și K, acid palmitoleic, acid linoleic (LA), acid gama-linolenic (GLA) și compuși care protejează pielea de razele UV. Este bogat în acid palmitoleic, care poate trata arsurile și favoriza vindecarea rănilor.

În plus, uleiul de cătină de mare conține acid linoleic (LA), cel mai abundent acid gras omega-6 din pielea umană, care poate reduce acneea și psoriazisul, protejează împotriva pielii uscate sau solzoase și ajută la reducerea eczemelor și la ameliorarea acneei.

Este adăugat în mod obișnuit la produsele pro-îmbătrânire sau de reducere a ridurilor și este, de asemenea, utilizat pentru tratarea pielii uscate, iritate, descuamate sau cu mâncărimi.

Cu toate acestea, puține dintre aceste beneficii au fost cercetate la om, un studiu raportând scăderea simptomelor de psoriazis după aplicarea unui extract de cătină de mare timp de 4-8 săptămâni.

Promovează sănătatea inimii

Uleiul de cătină de mare este o sursă bogată de fitosteroli, compuși antioxidanți și antiinflamatori care protejează organismul împotriva daunelor și bolilor, inclusiv a bolilor de inimă. Acești compuși ajută, de asemenea, la blocarea absorbției colesterolului, împiedicând colesterolul LDL să creeze blocaje în vasele de sânge și artere.

Uleiul de cătină de mare reprezintă o sursă bună de quercetină, un antioxidant legat de un risc mai mic de boli de inimă. Un studiu de 30 de zile a constatat că administrarea zilnică a 0,15 lingurițe de ulei de cătină de mare a ajutat la reducerea nivelului tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială ridicată și a redus nivelul trigliceridelor și al colesterolului total și LDL.

Cu toate acestea, efectele asupra tensiunii arteriale normale și a nivelurilor de colesterol au fost mai puțin pronunțate. Extractele de cătină de mare pot reduce nivelul colesterolului la persoanele cu o sănătate cardiacă precară, dar nu și la participanții sănătoși.

Vezi și: Cele mai sănătoase moduri de a găti și de a savura ouăle. Tehnici de gătit pentru o masă delicioasă și plină de nutrienți

Foto: Freepik @yarunivstudio

Reduce nivelul de zahăr din sânge

Uleiul de cătină de mare poate ajuta la prevenirea diabetului prin creșterea secreției și sensibilității la insulină.

Acestea fiind spuse, puține studii la om au examinat în mod direct efectul de scădere a glicemiei al uleiului de cătină de mare. În cadrul unui studiu recent, 38 de persoane cu tulburări de reglare a glicemiei au consumat piure de fructe de cătină de mare sau un placebo timp de 5 săptămâni.

Nivelul de zahăr din sânge la post a fost semnificativ mai mic după administrarea piureului, dar scăderea a fost de numai 0,14 mmol/L, ceea ce este considerat mic.

Poate stimula sistemul imunitar

S-a constatat că uleiul de cătină de mare, bogat în compuși flavonoizi, protejează organismul împotriva infecțiilor, inclusiv gripa, herpesul și HIV. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de flavonoide, care întărește sistemul imunitar și crește rezistența la boli. Antioxidanții din  uleiul de cătină de mare pot proteja împotriva microbilor, conform Healthline.

Susține sănătatea ficatului

Uleiul de cătină de mare, bogat în grăsimi sănătoase, vitamina E și carotenoizi, poate favoriza un ficat sănătos prin protejarea celulelor hepatice împotriva deteriorării.

Studiile au arătat că uleiul de cătină de mare poate îmbunătăți indicatorii funcției hepatice la șobolanii cu leziuni hepatice, iar la persoanele cu boli hepatice avansate, care au luat 15 grame de extract de cătină de mare de trei ori pe zi, au crescut semnificativ indicatorii funcției hepatice din sânge, comparativ cu un placebo.

Poate avea efecte anticancerigene

Acesta conține flavonoide și antioxidanți, inclusiv quercetină, care poate avea efecte anticancerigene. Alți antioxidanți, cum ar fi carotenoizii și vitamina E, pot oferi, de asemenea, protecție.

Studiile în eprubetă și pe animale sugerează că extractele de cătină de mare pot preveni răspândirea celulelor canceroase și pot proteja celulele sănătoase de efectele radioterapiei. Cu toate acestea, aceste efecte nu au fost testate la om, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin beneficiile potențiale ale cătinăi de mare.

Uleiul de cătină de mare, folosit de secole, este în general considerat sigur, cu efecte secundare rare. Nu există cercetări privind siguranța la persoanele însărcinate sau care alăptează, la copii sau cu medicamente sau suplimente.

Uleiul de cătină de mare este un remediu alternativ popular pentru diverse afecțiuni datorită conținutului său bogat în nutrienți. Acesta poate îmbunătăți pielea, sistemul imunitar, ficatul, inima și poate proteja împotriva diabetului și a anumitor tipuri de cancer. În ciuda utilizării sale tradiționale de mii de ani, uleiul de cătină de mare are puține efecte secundare, dar nu au fost efectuate multe teste așa că cel mai bine este să consulți un medic înainte de a-l folosi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel