Fumatul, câte persoane - adulte sau copii - ucide anual. Campanie împotriva tutunului

Fumatul ucide anual milioane de persoane
Fumatul ucide anual milioane de persoane

Tutunul continuă să facă victime, nu doar printre fumători, ci și printre cei care le stau alături. Astfel, cifrele arată creșteri îngrijorătoare ale cancerului de plămâni sau mortalitatea în rândul copiilor, din cauza afecțunilor respiratorii, produse de expunerea la fumul de țigară.

Mortalitatea prin cancer de plâmâni este a treia cauză de deces generală în România (după bolile cardiace ischemice și accidentul vascular cerebral), fiind în creștere față de 2017, când era a patra cauză pe lsta deceselor.

Societatea Română de Pneumonologie trage un semnal de alarmă asupra efectelor nocive pe care le are fumatul asupra sănătății plămânilor, numărul de cancere pulmonare, boli obstructive cronice și  alte afecțiuni respiratorii înregistrate fiind în creștere. Inițiativa vine cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, care are loc î fiecare an, pe 30 mai.

Datele statistice, îngrijorătoare

Statisticile arată că în 2018 au fost înregistrate 11.340 de cazuri noi de cancer de plămâni, aproape 2/3  înregistrându-se la sexul masculin. În România, un adult din trei fumează. Îngrijorător este și faptul că rata fumatului este în creștere în rândul adolescentelor(17% din fetele de 15 ani fumează frecvent).

“Consumul de tutun este principala cauză a cancerului de plămâni, iar riscul variază direct proporțional cu obiceiurile legate de fumat (durata, gradul de inhalare, numărul de țigări fumate, etc).  Expunerea la fumul de țigară se poate realiza nu numai prin fumat activ dar un tribut  exprimat în boli și decese poate fi plătit și prin  fumatul pasiv sau la «mâna a treia».

Riscul de apariție a acestui tip de cancer este de 10% la fumătorii pasivi iar la fumătorii activi riscul crește în funcție de diverși factori  de la 13 până la de 23 ori, potrivit unui comunicat de presă al Societății Române de Pneumologie.

Fumătorii a peste 20 de ţigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infectii respiratorii severe (pneumonii etc.) comparativ cu nefumătorii” a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, Societatea Română de Pneumologie.

Fumătorii pasivi, 7 milioane de decese anual

Fumul de țigară, însă, nu îi afectează doar pe fumatori, ci și pe cei din preajma celor care au acest viciu. Astfel, la nivel global, din 7 milioane de decese anual cauzate de fumat, 890.000 sunt persoane afectate de fumatul pasiv.

Există peste 7.000 de substanțe chimice în fumul de țigară, dintre care cel puțin 250 sunt cunoscute ca fiind dăunătoare și 69 dintre aceste sunt recunoscute ca substanțe cauzatoare de cancer, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Expunerea fătului la fumul de țigară, fie că mama fumează, fie că stă într-un loc în care se fumează, duce la o subdezvoltare a plămânilor și o funcționare deficitară a acestora. Expunerea copiilor de vârste mici la fumatul pasiv determină predispoziția acestora de a dezvolta astm, pneumonii și bronșite, precum și infecții respiratorii mai frecvente.

Copiii, victime ale fumatului pasiv

Statisticile arată că, la nivel global, 165.000 de copii mor înainte de împlini vârsta de 5 ani din cauza infecțiilor respiratorii cauzate de expunerea la fumul de țigară.

Societatea Română de Pneumologie a realizat un studiu în rândul studenților la medicină din București din anul 4 pentru a stabili dacă folosesc tutun încălzit sau țigară electronică, dar și pentru a identifica atitudinea lor cu privire la acest dispozitiv. La studiu, studenții au răspuns în proporție de 65,22% că preferă tutunul, 36% țigară electronică și 3,48% tutun încălzit, date îngrijorătoare care demonstrează că strategiile industriei tutunului s-au schimbat..

”Studiul ne-a arătat că introducerea unui nou dispozitiv, a unor noi oferte de tutun sau nicotină atrage întotdeauna consumatorul tânăr, iar simplitatea dispozitivului pare să primeze. Socializarea reprezintă principalul motiv al fumatului în cazul tinerilor și le poate dicta alegerea. Accesul la informații este mai mare și le influențează alegerea”, a declarat dr. Ioana Muntean, Institutul de Pneumologie ”Marius Nasta”.

“Programul “Stop Fumat” este și rămâne un sprijin permanent pentru fumătorul care are nevoie de sprijin pentru a se elibera de această dependență iar pneumologii sunt cei care sunt în prima linie prin ofertele generoase de consiliere a acestora abordând tabagismul ca o boală” a declarat D-na Dr Magda Ciobanu, expert al Ministerului Sănătăţii pentru controlul tutunului la Comisia Europeană şi OMS .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0