Mișcare, bătrâni. Câți pași ar trebui să facă pentru o bună sănătate

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Numărul de pași efectuați într-o zi au ca efect scăderea riscului de deces, arată un nou studiu care se referă la persoanele în vârstă. Cercetătorii au analizat cifra de 10.000 de pași pe zi, vehiculată ca optimă pentru o bună sănătate.

Multe dovezi arată că activitatea fizică este bună pentru sănătatea și longevitate, dar puține studii arată câți pași pe zi sunt asociați cu o sănătate bună, în special cu rezultatele pe termen lung ale sănătății.

Acesta a fost subiectul unui studiu condus de cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital, prin care au fost examinate rezultatele pe o durată mai mare de patru ani pentru femeile mai în vârstă dintr-un alt studiu, în care erau măsurați pașii participantelor timp de o săptămână, potrivit sciencedaily.com.

Echipa a raportat că, în rândul femeilor în vârstă, efectuarea a numai 4.400 de pași pe zi a fost semnificativ asociată cu un risc mai scăzut de deces, comparativ cu 2.700 de pași pe zi. Riscul de deces a continuat să scadă, pe măsură ce mai mulți pași erau făcuți, dar s-a stabilit la aproximativ 7.500 de pași pe zi - mai puțin decât obiectivul implicit de 10.000 de pași care este stabili de multe dispozitive portabile. Rezultatele echipei sunt prezentate la American College of Sports Medicine Annual Meeting și publicat în JAMA Internal Medicine.

S-ar putea spune chiar că și o mică creștere a numărului pașilor este legată de o mortalitate semnificativ mai mică la femeile mai în vârstă", a spus I-Min Lee, epidemiolog în cadrul Departamentului de Medicină Preventivă la Brigham. „Studiul nostru duce la o înțelegere tot mai mare a importanței a activității fizice pentru sănătate, clarifică numărul de pași asociat cu scăderea riscului de mortalitate și amplifică mesajul: „Mai mulți pași - chiar și un pic mai mult -  sunt de ajutor.”

Conform studiilor anterioare, numărul mediu de pași întreprinși de oamenii din S.U.A. este cuprins între 4.000 și 5.000 pe zi. Originea obiectivului de 10.000 de pași este neclară, dar poate fi din 1965, când o companie japoneză a început să comercializeze un pedometru numit Manpo-Kei, care se traduce "10.000 de pași" în limba japoneză.

Mai mulți pași, mai mic riscul de deces

Pentru studiul prezent al pașilor și al sănătății, aproape 18.000 de femei au fost rugate să poarte un dispozitiv de accelerometru ActiGraph GT3X + - pe care să-l poarte la șold timp de șapte zile consecutiv, în timpul orelor de activitate. Echipa a analizat 16.741 de femei care au purtat aparaul, iar vârsta lor medie a fost de 72 de ani.

Participantele au fost urmărite pentru o medie de peste patru ani, timp în care au murit 504 femei. Participantele care au efectuat 25% din pași pe jos (în medie 2.700 de pași pe zi) au avut cel mai mare risc de deces, 275 de femei murind. Cele care au mers puțin mai mult (în medie, 4.400 pe zi) au avut cu 41% mai mic riscul de deces, risc care a continuat să scadă odată cu numrul mai mare de pași efectuați, până la 7.500 de pași pe zi, după care riscul a fost eliminat. Echipa a constatat, de asemenea, că pentru femeile care au urmat acest număr de  pași pe zi, la aceeași intensitate nu a fost asociat riscul de deces.

Datorită naturii observaționale a studiului, autorii nu pot separa definitiv corelația dintre riscul de deces și numărul de pași efectuați. Cu toate acestea, echipa a luat mai multe măsuri pentru a se asigura că asocierea observată a fost cel mai probabil cauzală, cum ar fi excluderea femeilor cu boli de inimă, cancer, diabet sau mai puțin decât o excelentă sau bună autoevaluare a sănătății. Constatările sunt, de asemenea, susținute de experimentele anterioare care arată că activitatea fizică cauzează modificări benefice în markerii de sănătate pe termen scurt, de exemplu, tensiunea arterială, nivelurile de insulină / glucoză, profilul lipidic, inflamația și multe altele.

Studiul privind sănătatea femeilor a inclus în primul rând femeile albe mai în vârstă și vor fi necesare studii suplimentare în rândul populațiilor mai tinere și mai diverse pentru a determina dacă rezultatele sunt aplicabile și altor grupuri, în special celor care, în medie, pot lua mai mulți pași. Alte rezultate - cum ar fi calitatea vieții și riscul bolilor specifice - nu au fost evaluate, dar vor fi abordate în studii viitoare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel