Ficat: mâncare bună, mâncare rea. Ce alimente să consumați

Florina Pop |
Data publicării:
Prea mult zahăr nu face bine ficatului  FOTO: pexels.com
Prea mult zahăr nu face bine ficatului FOTO: pexels.com

Oricât de ispititoare ar arăta și oricât de apetisante ar fi la gust, unele alimente nu fac casă bună cu ficatul. Dimpotrivă, îl îmbolnăvesc.

Fulgii de ovăz, brocoli și cafeaua sunt câteva dintre alimentele care îi plac ficatului. Ar fi bine să evitați chips-urile și produsele de panificație deoarece sunt pline de zahăr, sare și grăsimi. Platforma webmd.com a realizat o listă cu câteva exemple de mâncăruri sănătoase și nesănătoase pentru ficat.

Iată câteva:

1. Făina de ovăz - fibrele ajută ficatul să lucreze la maximum. Începeți-vă ziua cu fulgi de ovăz; cercetările arată că aceștia vă scapă de câteva kilograme în plus și de grăsime de pe abdomen, iar asta reprezintă o modalitate bună de a preveni afecțiunile hepatice.

2. Stați departe de alimentele grase - cartofii prăjiți și burgeri; consumul de prea multe alimente bogate în grăsimi saturate îngreunează munca ficatului, iar în timp, asta poate duce la inflamație, respectiv, la ciroză.

3. Mai puțin zahăr, sare și alcool - Prea mult dulce nu-i place ficatului. Sarcina lui e să transforme zahărul în grăsime, iar dacă exagerați, ficatul va face prea multă grăsime care ajunge unde nu trebuie. Pe termen lung ar putea duce la o afecțiune ca boala ficatului gras. Corpul are nevoie de puțină sare - o dietă bogată în sodiu poate duce la fibroză, care este prima etapă a cicatrizării hepatice. Evitați alimentele procesate, alegeți proaspete în loc de legume conservate. Și prea mult alcool duce, în timp la ciroză. Chiar și băuturile ocazionale - 4 băuturi pentru femei și 5 pentru bărbați - pot fi și ele dăunătoare. Încercați să vă limitați la o băutură pe zi dacă sunteți o femeie sau două pe zi, dacă sunteți bărbat.

4. Brocoli - unele studii sugerează că această hrană vă ajută să protejați de boala ficatului gras nealcoolic.

5. Cafea - Dacă nu reușiți să treceți ziua fără ea, veți fi bucuroși să aflați că studiile recomandă consumul a 2-3 cești pe zi: poate proteja ficatul de daunele cauzate de prea multă alcool sau de o dietă nesănătoasă. Unele cercetări sugerează că pot scădea riscul de apariție a cancerului la ficat.

6. Ceaiul verde - Este plin de un tip de antioxidant numit catechină. Cercetările sugerează că aceasta poate proteja împotriva unor forme de cancer, inclusiv a ficatului.

7. Apa – consumul de apă este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru ficat este menținerea unei greutăți sănătoase. Ar fi bine să vă creați obiceiul de a bea apă în loc de băuturi îndulcite (sucuri, băuturi sportive). Ați fi uimiți de câte calorii vă va salva în fiecare zi.

8. Migdalele - sunt surse bune de vitamina E, un nutrient pe care studiile sugerează că pot ajuta la protejarea împotriva bolii hepatice grase. Migdalele sunt bune și pentru inimă.

9. Spanacul - verdele frunzelor are un puternic antioxidant numit glutation, care ajută la buna funcționare a ficatului.

10 Afine - au în ele substanțe nutritive numite polifenoli care vă pot ajuta să vă protejați împotriva bolii hepatice nealcoolice grase, care de multe ori merge mână în mână cu obezitatea și colesterolul ridicat.

11. Ierburi și condimente - sunt o bună sursă de polifenoli sănătoși. Avantaje suplimentare: vă ajută să reduceți sarea din alimentație, protejează și inima, și ficatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel