Gătitul și mâncatul acasă, noul trend în 2024. Dr. Mihaela Bilic: Adio, mâncat pe ascuns sau compulsiv!

Dr. Mihaela Bilic propune o abordare simplă, dar revoluționară pentru începutul anului 2024: consumul exclusiv de mâncare gătită, ideal preparată acasă.
Într-o lume plină de produse ambalate și procesate, Dr. Mihaela Bilic propune o abordare simplă, dar revoluționară pentru începutul anului 2024: consumul exclusiv de mâncare gătită, ideal preparată acasă. Această rezoluție nu se axează pe privarea de alimente sau pe diete restrictive, ci pe revenirea la esențialul și familiarul gust al mâncării preparate acasă.
”Nu vă pierdeți speranța, iată o sugestie care promit să funcționeze: vă propun ca în anul 2024 să consumați doar mâncare gătită, ideal făcută de voi, acasă. Gata cu produsele ambalate și procesate, cu ingrediente nenumărate! Haideți să ne întoarcem la mâncarea simplă, clasică, pe care simțurile noastre știu să o evalueze”, a spus aceasta pe pagina sa de Facebook.
”Ca să începeți anul bine! Aveți nevoie de o rezoluție de început de an și nu știți care/cum să fie? Probabil v-ați săturat sau ați eșuat în încercări de tipul “vreau să slăbesc”sau “vreau să mănânc sănătos”. Când vine vorba de slăbit organismul ne sabotează, între siluetă și plăcere va câștiga întotdeauna mâncarea… puțin probabil să vină ziua în care o să uitați de ea.
foto:freepik@senivpetro
Unul dintre aspectele majore evidențiate este renunțarea la produsele de ronțăit, adesea consumate fără senzația de foame reală și care adaugă calorii fără să ofere satisfacție. Consumul de mâncare gătită implică un ritual mai conștient și nu permite alimentelor ambalate să intre subtil în dieta noastră zilnică.
”Mâncarea care se consumă dintr-o farfurie, nu dintr-o pungă!Care sunt avantajele mâncării gătite? Spui ADIO tuturor produselor de ronțăit, fie ele dulci sau sărate, pe care le mănânci fără să-ți fie foame și pe care capul nu le percepe ca mâncare…deși ele dublează aportul caloric dintr-o zi!!”, a mai adăugat aceasta.
Mâncarea gătită nu doar că hrănește corpul, ci și mintea. O așezare la masă și savurarea unei mese gătite cu dragoste și atenție oferă oportunitatea de a ne conecta la actul de a mânca într-un mod mult mai conștient, contrar mâncatului pe fugă sau pe pilot automat.
”Spui ADIO mâncatului pe fugă sau pe pilot automat, tolănit în canapea, plictisit în fața unui ecran, iritat și agitat în trafic, obosit și nemulțumit la birou. Ciorba și tocănița trebuie consumate cu lingura, așezați la masă…un obicei care trebuie recăpătat! Tot ce este gătit este bogat în apă, are volum mare și densitate calorică mică, deci ni se pare că am mâncat mult și ne săturăm mai repede decât dintr-un pachet de biscuiți uscați…fie ei și digestivi”, a explicat dr Mihaela Bilic, pe pagina ei de Facebook.
Beneficiile propuse de Dr. Bilic includ și abordarea calorică mai eficientă a mâncării gătite, care, datorită volumului mare și densității calorice scăzute, poate săture mai repede decât alimentele ambalate. Mai mult, controlul ingredientelor și a modului de gătire elimină E-urile și alte aditivi nocivi din dieta noastră.
”Produsele ambalate sunt un fel de concentrat de calorii, din care lipsește ingredientul esențial pentru sănătate și siluetă: apa! Mâncarea gătită este făcută din ingrediente simple, pe care tu le pui în oală sau în cratiță, deci poți controla cantitatea de zahăr și grăsime, alegi rețeta și metoda de gătire… ADIO E-uri, conservanți, emulsifianți, coloranți și alte chimicale care seamănă a mâncare! ADIO mâncat pe ascuns sau compulsiv, ADIO scotocit prin dulapuri în toiul nopții după ceva dulce, ADIO ciuguleli de poftă… ciorba și tocănița le mănânci de foame și chiar presupun un pic de efort și de organizare, trebuie gătite și încălzite, ne dau răgazul să ne gândim de două ori dacă merită “cheltuiala” de calorii”, a mai explicat medicul.
Pe lângă aspectul nutrițional, întoarcerea la gătitul acasă poate aduce ordine și disciplină în alimentație. Actul de a pregăti și a savura mâncarea poate reduce mâncatul compulsiv sau pe ascuns și poate încuraja alegerile alimentare mai ponderate și sănătoase.
”Vreți curățenie, ordine și disciplină în alimentația voastră? Atunci mâncarea gătită va ajută să împușcați mai mulți iepuri deodată!! Și slăbiți fără cură de slăbire”, a încheiat doctorul Mihaela Bilic.
Propunerea de a reveni la mâncarea gătită se dovedește a fi o modalitate holistică de a îmbunătăți sănătatea, fără a apela la diete stricte sau restricții alimentare severe. Acest simplu act poate oferi multiple beneficii, de la controlul caloriilor până la o legătură mai profundă cu alimentele și procesul de nutriție.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Ce să faci ca să nu ți se mai aburească ochelarii iarna. Trucul care chiar funcționează
Te-ai săturat să nu vezi nimic prin ochelari iarna? Descoperă trucurile care îți fac lentilele imune la aburire.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!