Gătitul și mâncatul acasă, noul trend în 2024. Dr. Mihaela Bilic: Adio, mâncat pe ascuns sau compulsiv!

Dr. Mihaela Bilic propune o abordare simplă, dar revoluționară pentru începutul anului 2024: consumul exclusiv de mâncare gătită, ideal preparată acasă.
Într-o lume plină de produse ambalate și procesate, Dr. Mihaela Bilic propune o abordare simplă, dar revoluționară pentru începutul anului 2024: consumul exclusiv de mâncare gătită, ideal preparată acasă. Această rezoluție nu se axează pe privarea de alimente sau pe diete restrictive, ci pe revenirea la esențialul și familiarul gust al mâncării preparate acasă.
”Nu vă pierdeți speranța, iată o sugestie care promit să funcționeze: vă propun ca în anul 2024 să consumați doar mâncare gătită, ideal făcută de voi, acasă. Gata cu produsele ambalate și procesate, cu ingrediente nenumărate! Haideți să ne întoarcem la mâncarea simplă, clasică, pe care simțurile noastre știu să o evalueze”, a spus aceasta pe pagina sa de Facebook.
”Ca să începeți anul bine! Aveți nevoie de o rezoluție de început de an și nu știți care/cum să fie? Probabil v-ați săturat sau ați eșuat în încercări de tipul “vreau să slăbesc”sau “vreau să mănânc sănătos”. Când vine vorba de slăbit organismul ne sabotează, între siluetă și plăcere va câștiga întotdeauna mâncarea… puțin probabil să vină ziua în care o să uitați de ea.
foto:freepik@senivpetro
Unul dintre aspectele majore evidențiate este renunțarea la produsele de ronțăit, adesea consumate fără senzația de foame reală și care adaugă calorii fără să ofere satisfacție. Consumul de mâncare gătită implică un ritual mai conștient și nu permite alimentelor ambalate să intre subtil în dieta noastră zilnică.
”Mâncarea care se consumă dintr-o farfurie, nu dintr-o pungă!Care sunt avantajele mâncării gătite? Spui ADIO tuturor produselor de ronțăit, fie ele dulci sau sărate, pe care le mănânci fără să-ți fie foame și pe care capul nu le percepe ca mâncare…deși ele dublează aportul caloric dintr-o zi!!”, a mai adăugat aceasta.
Mâncarea gătită nu doar că hrănește corpul, ci și mintea. O așezare la masă și savurarea unei mese gătite cu dragoste și atenție oferă oportunitatea de a ne conecta la actul de a mânca într-un mod mult mai conștient, contrar mâncatului pe fugă sau pe pilot automat.
”Spui ADIO mâncatului pe fugă sau pe pilot automat, tolănit în canapea, plictisit în fața unui ecran, iritat și agitat în trafic, obosit și nemulțumit la birou. Ciorba și tocănița trebuie consumate cu lingura, așezați la masă…un obicei care trebuie recăpătat! Tot ce este gătit este bogat în apă, are volum mare și densitate calorică mică, deci ni se pare că am mâncat mult și ne săturăm mai repede decât dintr-un pachet de biscuiți uscați…fie ei și digestivi”, a explicat dr Mihaela Bilic, pe pagina ei de Facebook.
Beneficiile propuse de Dr. Bilic includ și abordarea calorică mai eficientă a mâncării gătite, care, datorită volumului mare și densității calorice scăzute, poate săture mai repede decât alimentele ambalate. Mai mult, controlul ingredientelor și a modului de gătire elimină E-urile și alte aditivi nocivi din dieta noastră.
”Produsele ambalate sunt un fel de concentrat de calorii, din care lipsește ingredientul esențial pentru sănătate și siluetă: apa! Mâncarea gătită este făcută din ingrediente simple, pe care tu le pui în oală sau în cratiță, deci poți controla cantitatea de zahăr și grăsime, alegi rețeta și metoda de gătire… ADIO E-uri, conservanți, emulsifianți, coloranți și alte chimicale care seamănă a mâncare! ADIO mâncat pe ascuns sau compulsiv, ADIO scotocit prin dulapuri în toiul nopții după ceva dulce, ADIO ciuguleli de poftă… ciorba și tocănița le mănânci de foame și chiar presupun un pic de efort și de organizare, trebuie gătite și încălzite, ne dau răgazul să ne gândim de două ori dacă merită “cheltuiala” de calorii”, a mai explicat medicul.
Pe lângă aspectul nutrițional, întoarcerea la gătitul acasă poate aduce ordine și disciplină în alimentație. Actul de a pregăti și a savura mâncarea poate reduce mâncatul compulsiv sau pe ascuns și poate încuraja alegerile alimentare mai ponderate și sănătoase.
”Vreți curățenie, ordine și disciplină în alimentația voastră? Atunci mâncarea gătită va ajută să împușcați mai mulți iepuri deodată!! Și slăbiți fără cură de slăbire”, a încheiat doctorul Mihaela Bilic.
Propunerea de a reveni la mâncarea gătită se dovedește a fi o modalitate holistică de a îmbunătăți sănătatea, fără a apela la diete stricte sau restricții alimentare severe. Acest simplu act poate oferi multiple beneficii, de la controlul caloriilor până la o legătură mai profundă cu alimentele și procesul de nutriție.
-
-
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
-
Terapia care reduce colesterolul cu aproape 50%20.10.2025, 17:01
-
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.