Gătitul și mâncatul acasă, noul trend în 2024. Dr. Mihaela Bilic: Adio, mâncat pe ascuns sau compulsiv!

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
gatitul foto:freepik@senivpetro
gatitul foto:freepik@senivpetro

Dr. Mihaela Bilic propune o abordare simplă, dar revoluționară pentru începutul anului 2024: consumul exclusiv de mâncare gătită, ideal preparată acasă.

Într-o lume plină de produse ambalate și procesate, Dr. Mihaela Bilic propune o abordare simplă, dar revoluționară pentru începutul anului 2024: consumul exclusiv de mâncare gătită, ideal preparată acasă. Această rezoluție nu se axează pe privarea de alimente sau pe diete restrictive, ci pe revenirea la esențialul și familiarul gust al mâncării preparate acasă.

”Nu vă pierdeți speranța, iată o sugestie care promit să funcționeze: vă propun ca în anul 2024 să consumați doar mâncare gătită, ideal făcută de voi, acasă. Gata cu produsele ambalate și procesate, cu ingrediente nenumărate! Haideți să ne întoarcem la mâncarea simplă, clasică, pe care simțurile noastre știu să o evalueze”, a spus aceasta pe pagina sa de Facebook.

”Ca să începeți anul bine! Aveți nevoie de o rezoluție de început de an și nu știți care/cum să fie? Probabil v-ați săturat sau ați eșuat în încercări de tipul “vreau să slăbesc”sau “vreau să mănânc sănătos”. Când vine vorba de slăbit organismul ne sabotează, între siluetă și plăcere va câștiga întotdeauna mâncarea… puțin probabil să vină ziua în care o să uitați de ea.

foto:freepik@senivpetro

Unul dintre aspectele majore evidențiate este renunțarea la produsele de ronțăit, adesea consumate fără senzația de foame reală și care adaugă calorii fără să ofere satisfacție. Consumul de mâncare gătită implică un ritual mai conștient și nu permite alimentelor ambalate să intre subtil în dieta noastră zilnică.

”Mâncarea care se consumă dintr-o farfurie, nu dintr-o pungă!Care sunt avantajele mâncării gătite? Spui ADIO tuturor produselor de ronțăit, fie ele dulci sau sărate, pe care le mănânci fără să-ți fie foame și pe care capul nu le percepe ca mâncare…deși ele dublează aportul caloric dintr-o zi!!”, a mai adăugat aceasta.

Mâncarea gătită nu doar că hrănește corpul, ci și mintea. O așezare la masă și savurarea unei mese gătite cu dragoste și atenție oferă oportunitatea de a ne conecta la actul de a mânca într-un mod mult mai conștient, contrar mâncatului pe fugă sau pe pilot automat.

”Spui ADIO mâncatului pe fugă sau pe pilot automat, tolănit în canapea, plictisit în fața unui ecran, iritat și agitat în trafic, obosit și nemulțumit la birou. Ciorba și tocănița trebuie consumate cu lingura, așezați la masă…un obicei care trebuie recăpătat! Tot ce este gătit este bogat în apă, are volum mare și densitate calorică mică, deci ni se pare că am mâncat mult și ne săturăm mai repede decât dintr-un pachet de biscuiți uscați…fie ei și digestivi”, a explicat dr Mihaela Bilic, pe pagina ei de Facebook.

Beneficiile propuse de Dr. Bilic includ și abordarea calorică mai eficientă a mâncării gătite, care, datorită volumului mare și densității calorice scăzute, poate săture mai repede decât alimentele ambalate. Mai mult, controlul ingredientelor și a modului de gătire elimină E-urile și alte aditivi nocivi din dieta noastră.

”Produsele ambalate sunt un fel de concentrat de calorii, din care lipsește ingredientul esențial pentru sănătate și siluetă: apa! Mâncarea gătită este făcută din ingrediente simple, pe care tu le pui în oală sau în cratiță, deci poți controla cantitatea de zahăr și grăsime, alegi rețeta și metoda de gătire… ADIO E-uri, conservanți, emulsifianți, coloranți și alte chimicale care seamănă a mâncare! ADIO mâncat pe ascuns sau compulsiv, ADIO scotocit prin dulapuri în toiul nopții după ceva dulce, ADIO ciuguleli de poftă… ciorba și tocănița le mănânci de foame și chiar presupun un pic de efort și de organizare, trebuie gătite și încălzite, ne dau răgazul să ne gândim de două ori dacă merită “cheltuiala” de calorii”, a mai explicat medicul.

Pe lângă aspectul nutrițional, întoarcerea la gătitul acasă poate aduce ordine și disciplină în alimentație. Actul de a pregăti și a savura mâncarea poate reduce mâncatul compulsiv sau pe ascuns și poate încuraja alegerile alimentare mai ponderate și sănătoase.

”Vreți curățenie, ordine și disciplină în alimentația voastră? Atunci mâncarea gătită va ajută să împușcați mai mulți iepuri deodată!! Și slăbiți fără cură de slăbire”, a încheiat doctorul Mihaela Bilic.

Propunerea de a reveni la mâncarea gătită se dovedește a fi o modalitate holistică de a îmbunătăți sănătatea, fără a apela la diete stricte sau restricții alimentare severe. Acest simplu act poate oferi multiple beneficii, de la controlul caloriilor până la o legătură mai profundă cu alimentele și procesul de nutriție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel