Grăsimea abdominală te omoară mai repede: cât e de riscantă pentru sănătate
Grăsimea abdominală ar putea crește riscul de deces prematur, indiferent de cauze, potrivit ultimelor studii în domeniu. Cercetătorii au analizat forma corpului și distribuția grăsimii pentru a evalua riscul de...
Excesul de grăsime stocat în jurul abdomenului este asociat cu un risc mai mare de deces precoce din orice cauză, indiferent de grăsimea corporală generală, în timp ce șoldurile și coapsele mai mari sunt asociate cu un risc mai mic, constată un studiu publicat astăzi de BMJ.
Rezultatele sugerează că măsurarea grăsimii abdominale poate fi un indicator mai fiabil al riscului de deces din cauza excesului de greutate și ar putea fi utilizat alături de indicele de masă corporală pentru a ajuta la determinarea riscului de deces prematur, spun cercetătorii.
Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură simplă utilizată pe scară largă pentru a evalua greutatea oamenilor. Dar fiabilitatea sa este adesea criticată, deoarece nu distinge grăsimea de mușchi și nu ne spune unde este depozitată grăsimea corporală.
Obezitatea, risc de boli cardiace
Este deja bine cunoscut faptul că supraponderalitatea sau obezitatea este legată de un risc mai mare de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, boli de rinichi și tulburări neurologice.
Dovezile sugerează, de asemenea, că grăsimea abdominală ar putea fi mai puternic asociată cu riscul de deces decât obezitatea generală, dar datele anterioare sunt neconcludente.
Pentru a explora acest lucru, o echipă internațională de cercetători și-a propus să examineze dacă măsurile de grăsime centrală sunt asociate cu riscul de mortalitate de orice cauză în populația generală.
Constatările lor se bazează pe rezultatele a 72 de studii care au implicat peste 2,5 milioane de participanți, care au fost urmăriți între 3 și 24 de ani.
Toate studiile au raportat estimări de risc pentru cel puțin trei măsuri ale grăsimii abdominale. Acestea includ circumferința taliei, circumferința șoldului, circumferința coapsei, raportul talie-șold, raportul talie-înălțime, raportul talie-coapsă, indicele adipozității corpului (o măsură a masei corporale totale făcută numai din țesut adipos) și un indice al corpului în formă de A (o măsură combinată a înălțimii corpului, a masei și a circumferinței taliei).
Cercetătorii au descoperit că majoritatea măsurilor de grăsime abdominală, inclusiv circumferința taliei, raportul talie-șold, raportul talie-înălțime, raportul talie-coapsă și un indice de formă corporală au fost asociate în mod semnificativ și pozitiv cu o mortalitate mai mare din toate cauzele risc.
De exemplu, fiecare creștere cu 10 cm a circumferinței taliei a fost asociată cu un risc cu 11% mai mare de mortalitate indiferent de cauze, în timp ce fiecare creștere cu 0,1 unități a raportului talie-șold, raportului talie-înălțime și a raportului talie coapse a fost asociat cu un risc cu aproximativ 20% mai mare.
În contrast, circumferința mai mare a șoldului și a coapsei a fost asociată cu un risc mai mic de mortalitate de orice cauză.
De exemplu, fiecare creștere cu 10 cm a circumferinței șoldului a fost asociată cu un risc cu 10% mai mic de mortalitate indiferent de cauze, în timp ce fiecare creștere de 5 cm a circumferinței coapsei a fost asociată cu un risc de deces cu 18% mai mic.
Grăsimea abdominală, cea mai periculoasă
Cercetătorii observă că aceste asociații au rămas semnificative după ce au luat în considerare indicele de masă corporală, sugerând că depunerea abdominală de grăsime, independent de obezitatea generală, este asociată cu un risc mai mare de deces prematur.
Acestea indică unele limitări, cum ar fi posibilitatea ca unele studii să fi inclus pacienți cu boală preexistentă nediagnosticată. Cu toate acestea, punctele forte includ calitatea înaltă a studiilor și numărul mare de participanți din diferite populații.
Ca atare, cercetătorii spun că rezultatele lor sugerează că „măsurile grăsimii abdominale ar putea fi utilizate ca o abordare suplimentară, în combinație cu indicele de masă corporală, pentru a determina riscul de deces prematur”.
Și spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua mai detaliat gradul și forma asociațiilor pentru aceste măsuri.
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
