Grăsimea abdominală te omoară mai repede: cât e de riscantă pentru sănătate

Grăsimea abdominală ar putea crește riscul de deces prematur, indiferent de cauze, potrivit ultimelor studii în domeniu. Cercetătorii au analizat forma corpului și distribuția grăsimii pentru a evalua riscul de...
Excesul de grăsime stocat în jurul abdomenului este asociat cu un risc mai mare de deces precoce din orice cauză, indiferent de grăsimea corporală generală, în timp ce șoldurile și coapsele mai mari sunt asociate cu un risc mai mic, constată un studiu publicat astăzi de BMJ.
Rezultatele sugerează că măsurarea grăsimii abdominale poate fi un indicator mai fiabil al riscului de deces din cauza excesului de greutate și ar putea fi utilizat alături de indicele de masă corporală pentru a ajuta la determinarea riscului de deces prematur, spun cercetătorii.
Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură simplă utilizată pe scară largă pentru a evalua greutatea oamenilor. Dar fiabilitatea sa este adesea criticată, deoarece nu distinge grăsimea de mușchi și nu ne spune unde este depozitată grăsimea corporală.
Obezitatea, risc de boli cardiace
Este deja bine cunoscut faptul că supraponderalitatea sau obezitatea este legată de un risc mai mare de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, boli de rinichi și tulburări neurologice.
Dovezile sugerează, de asemenea, că grăsimea abdominală ar putea fi mai puternic asociată cu riscul de deces decât obezitatea generală, dar datele anterioare sunt neconcludente.
Pentru a explora acest lucru, o echipă internațională de cercetători și-a propus să examineze dacă măsurile de grăsime centrală sunt asociate cu riscul de mortalitate de orice cauză în populația generală.
Constatările lor se bazează pe rezultatele a 72 de studii care au implicat peste 2,5 milioane de participanți, care au fost urmăriți între 3 și 24 de ani.
Toate studiile au raportat estimări de risc pentru cel puțin trei măsuri ale grăsimii abdominale. Acestea includ circumferința taliei, circumferința șoldului, circumferința coapsei, raportul talie-șold, raportul talie-înălțime, raportul talie-coapsă, indicele adipozității corpului (o măsură a masei corporale totale făcută numai din țesut adipos) și un indice al corpului în formă de A (o măsură combinată a înălțimii corpului, a masei și a circumferinței taliei).
Cercetătorii au descoperit că majoritatea măsurilor de grăsime abdominală, inclusiv circumferința taliei, raportul talie-șold, raportul talie-înălțime, raportul talie-coapsă și un indice de formă corporală au fost asociate în mod semnificativ și pozitiv cu o mortalitate mai mare din toate cauzele risc.
De exemplu, fiecare creștere cu 10 cm a circumferinței taliei a fost asociată cu un risc cu 11% mai mare de mortalitate indiferent de cauze, în timp ce fiecare creștere cu 0,1 unități a raportului talie-șold, raportului talie-înălțime și a raportului talie coapse a fost asociat cu un risc cu aproximativ 20% mai mare.
În contrast, circumferința mai mare a șoldului și a coapsei a fost asociată cu un risc mai mic de mortalitate de orice cauză.
De exemplu, fiecare creștere cu 10 cm a circumferinței șoldului a fost asociată cu un risc cu 10% mai mic de mortalitate indiferent de cauze, în timp ce fiecare creștere de 5 cm a circumferinței coapsei a fost asociată cu un risc de deces cu 18% mai mic.
Grăsimea abdominală, cea mai periculoasă
Cercetătorii observă că aceste asociații au rămas semnificative după ce au luat în considerare indicele de masă corporală, sugerând că depunerea abdominală de grăsime, independent de obezitatea generală, este asociată cu un risc mai mare de deces prematur.
Acestea indică unele limitări, cum ar fi posibilitatea ca unele studii să fi inclus pacienți cu boală preexistentă nediagnosticată. Cu toate acestea, punctele forte includ calitatea înaltă a studiilor și numărul mare de participanți din diferite populații.
Ca atare, cercetătorii spun că rezultatele lor sugerează că „măsurile grăsimii abdominale ar putea fi utilizate ca o abordare suplimentară, în combinație cu indicele de masă corporală, pentru a determina riscul de deces prematur”.
Și spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua mai detaliat gradul și forma asociațiilor pentru aceste măsuri.
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.