Grăsimea brună: aliatul împotriva obezității și a bolilor metabolice. Perspective noi în tratarea obezității prin intermediul grăsimii brune și a proteinelor asociate

Află mai multe despre cum activarea grăsimii brune sănătoase din organism ar putea fi cheia în lupta împotriva obezității.
Cercetătorii de la Southern Danish University au descoperit că activarea grăsimii brune sănătoase din organism poate ajuta la protejarea împotriva obezității. Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu obezitate va ajunge la 4 miliarde până în 2050. Obezitatea poate dăuna sănătății generale și poate crește riscul multor boli, astfel că cercetătorii caută modalități de a combate această afecțiune.
Grăsimea brună, care stochează cantități mici de grăsime, poate transforma caloriile din alimente în căldură, care este ulterior „pierdută” pentru organism. Activarea grăsimii brune poate duce la întoarcerea caloriilor din alimente, ceea ce este benefic în cazul obezității și al bolilor cardiometabolice, spre deosebire de grăsimea albă, care este mult mai puțin capabilă să facă acest lucru
Activarea grăsimii brune protejează împotriva obezității
Cercetătorii au descoperit o proteină numită AC3-AT, care este responsabilă pentru „oprirea” activării grăsimii brune. Această proteină este unică pentru grăsimea brună și este creată atunci când este activată de expunerea la frig la șoareci și la oameni. Aceasta ajută la oprirea proprietăților benefice ale grăsimii brune, crescând utilizarea caloriilor și activarea metabolică.
Inactivarea AC3-AT ar putea elibera această „întrerupere” a activării grăsimii brune și ar putea face ca grăsimea brună să fie activă pentru perioade mai lungi. Un model de șoarece a fost folosit pentru a testa teoria, iar șoarecii cu AC3-AT eliminat din genomul lor au fost protejați de obezitate. Acest lucru sugerează că inactivarea AC3-AT poate duce la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății metabolice în cazul obezității.
Alte abordări la oameni includ anticorpi, medicamente pe bază de ARN și molecule mici. Jan-Wilhelm Kornfeld, profesor și co-fondator al Centrului Fundației Novo Nordisk pentru semnalizarea adipocitelor, crede că AC3-AT este doar vârful aisbergului și că pot exista multe alte proteine inductibile de frig cu funcții evazive. O astfel de proteină este PGC1-ATT-sursă încredințată, care reglează mitocondriile, o genă crucială pentru centralele energetice celulare.
Citește și: Halitoza, primele semne de avertizare ale organismului. De ce apare și cum să o tratezi corect
Grăsimea brună și obezitatea
Grăsimea brună este cea mai abundentă la om, ajutându-l să se încălzească în timpul copilăriei. Pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea de grăsime brună scade, adulții având cantități mici în zone precum umerii, gâtul, măduva spinării, rinichii și inima, potrivit MedicalNewsToday.
Studii anterioare au explorat activarea grăsimii brune pentru a reduce greutatea și a proteja împotriva obezității, studiile indicând că aceasta îmbunătățește metabolismul și ar putea fi țintită pentru tratamentele împotriva obezității și diabetului. Expunerea la frig și exercițiile fizice pot declanșa grăsimea brună, iar un studiu din octombrie 2023 a identificat căile nervoase specifice necesare pentru a activa grăsimea brună.
Nivelul de grăsime brună la adulți
Grăsimea brună, un tip de grăsime care ajută la protejarea împotriva obezității, nu este în prezent larg acceptată. Cu toate acestea, studiile au arătat că declinul grăsimii brune poate fi întârziat prin abordări farmaceutice și de mediu, cum ar fi expunerea la frig și anumite medicamente. Întrucât aceste medicamente au efecte secundare puternice, cercetătorii explorează modalități mai sigure de a restabili activitatea grăsimii brune, în special în cazul obezității și al vârstei înaintate, sau de a preveni pierderea acesteia pe tot parcursul vieții.
Studiile actuale explorează modalități de creștere a nivelului de grăsime brună la adulți prin exerciții fizice sau prin utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi tiazolidinedionele și agoniștii GLP-1. Cu toate acestea, grăsimea brună nu este produsă la fetuși și poate fi dezvoltată doar pe măsură ce indivizii îmbătrânesc. Pentru a stimula celulele de grăsime brună, oamenii pot folosi metode precum aplicarea de gheață în zone precum umerii sau băi cu apă rece.
În timp ce aceste metode pot fi utile, este crucial ca persoanele să facă alegerile alimentare corecte pentru a obține o pierdere în greutate de succes. Concluzia este că, deși aceste metode pot fi utile, este esențial ca persoanele să facă alegerile alimentare corecte pentru a menține pierderea în greutate.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.