Grăsimea brună: aliatul împotriva obezității și a bolilor metabolice. Perspective noi în tratarea obezității prin intermediul grăsimii brune și a proteinelor asociate

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Grasimea bruna Foto: Freepik
Grasimea bruna Foto: Freepik

Află mai multe despre cum activarea grăsimii brune sănătoase din organism ar putea fi cheia în lupta împotriva obezității.

Cercetătorii de la Southern Danish University au descoperit că activarea grăsimii brune sănătoase din organism poate ajuta la protejarea împotriva obezității. Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu obezitate va ajunge la 4 miliarde până în 2050. Obezitatea poate dăuna sănătății generale și poate crește riscul multor boli, astfel că cercetătorii caută modalități de a combate această afecțiune.

Grăsimea brună, care stochează cantități mici de grăsime, poate transforma caloriile din alimente în căldură, care este ulterior „pierdută” pentru organism. Activarea grăsimii brune poate duce la întoarcerea caloriilor din alimente, ceea ce este benefic în cazul obezității și al bolilor cardiometabolice, spre deosebire de grăsimea albă, care este mult mai puțin capabilă să facă acest lucru

Vezi și: Rolul genelor și a obiceiurilor sănătoase când vine vorba de longevitate. Cum poți contracara efectele genetice care scurtează viața

Activarea grăsimii brune protejează împotriva obezității

Cercetătorii au descoperit o proteină numită AC3-AT, care este responsabilă pentru „oprirea” activării grăsimii brune. Această proteină este unică pentru grăsimea brună și este creată atunci când este activată de expunerea la frig la șoareci și la oameni. Aceasta ajută la oprirea proprietăților benefice ale grăsimii brune, crescând utilizarea caloriilor și activarea metabolică.

Inactivarea AC3-AT ar putea elibera această „întrerupere” a activării grăsimii brune și ar putea face ca grăsimea brună să fie activă pentru perioade mai lungi. Un model de șoarece a fost folosit pentru a testa teoria, iar șoarecii cu AC3-AT eliminat din genomul lor au fost protejați de obezitate. Acest lucru sugerează că inactivarea AC3-AT poate duce la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății metabolice în cazul obezității.

Alte abordări la oameni includ anticorpi, medicamente pe bază de ARN și molecule mici. Jan-Wilhelm Kornfeld, profesor și co-fondator al Centrului Fundației Novo Nordisk pentru semnalizarea adipocitelor, crede că AC3-AT este doar vârful aisbergului și că pot exista multe alte proteine inductibile de frig cu funcții evazive. O astfel de proteină este PGC1-ATT-sursă încredințată, care reglează mitocondriile, o genă crucială pentru centralele energetice celulare.

Citește și: Halitoza, primele semne de avertizare ale organismului. De ce apare și cum să o tratezi corect

Grăsimea brună și obezitatea

Grăsimea brună este cea mai abundentă la om, ajutându-l să se încălzească în timpul copilăriei. Pe măsură ce îmbătrânim, cantitatea de grăsime brună scade, adulții având cantități mici în zone precum umerii, gâtul, măduva spinării, rinichii și inima, potrivit MedicalNewsToday.

Studii anterioare au explorat activarea grăsimii brune pentru a reduce greutatea și a proteja împotriva obezității, studiile indicând că aceasta îmbunătățește metabolismul și ar putea fi țintită pentru tratamentele împotriva obezității și diabetului. Expunerea la frig și exercițiile fizice pot declanșa grăsimea brună, iar un studiu din octombrie 2023 a identificat căile nervoase specifice necesare pentru a activa grăsimea brună.

Nivelul de grăsime brună la adulți

Grăsimea brună, un tip de grăsime care ajută la protejarea împotriva obezității, nu este în prezent larg acceptată. Cu toate acestea, studiile au arătat că declinul grăsimii brune poate fi întârziat prin abordări farmaceutice și de mediu, cum ar fi expunerea la frig și anumite medicamente. Întrucât aceste medicamente au efecte secundare puternice, cercetătorii explorează modalități mai sigure de a restabili activitatea grăsimii brune, în special în cazul obezității și al vârstei înaintate, sau de a preveni pierderea acesteia pe tot parcursul vieții.

Studiile actuale explorează modalități de creștere a nivelului de grăsime brună la adulți prin exerciții fizice sau prin utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi tiazolidinedionele și agoniștii GLP-1. Cu toate acestea, grăsimea brună nu este produsă la fetuși și poate fi dezvoltată doar pe măsură ce indivizii îmbătrânesc. Pentru a stimula celulele de grăsime brună, oamenii pot folosi metode precum aplicarea de gheață în zone precum umerii sau băi cu apă rece.

În timp ce aceste metode pot fi utile, este crucial ca persoanele să facă alegerile alimentare corecte pentru a obține o pierdere în greutate de succes. Concluzia este că, deși aceste metode pot fi utile, este esențial ca persoanele să facă alegerile alimentare corecte pentru a menține pierderea în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel