Grăsimile din plante, mai bune pentru inimă decât grăsimile animale?
Grasimile monosaturate - care intră în categoria grăsimilor nesaturate - se găsesc în măsline, nuci și avocado, precum și în carne și produse lactate. Dar cele care provind din plante sunt mai...
Unele studii au arătat că dietele bogate în grăsimi monosaturate reduc riscul bolilor de inimă dar și cel de deces din orice cauză, pe când altele nu. Și se pare că sursa acestor grăsimi est cea care face diferența.
Asta potrivit cercetătorilor de la Harvard, Școala de Sănătate Publică T.H. Chan, care au studiat datele legate de dietă, înregistrate de-a lungul a 22 de ani, între anii 1990 și 2012, de la mai mult de 93.000 de persoane (63.442 de femei și 29.942 de bărbați).
Cum scade riscul de deces
Riscul bolii cardiace a fost mai mic atunci când grăsimile saturate nesănătoase, carbohidrații rafinați sau grăsimile trans au fost înlocuite cu grăsimi mononesaturate provenite din plante, dar nu cu grăsimi mononesaturate provenite de la animale.
Studiul cercetătorilor de la Harvard arată că un consum mai mare de grăsimi provenite din plante a fost asociat cu un risc de 16% mai mic de a muri de orice cauză.
În schimb, consumul ridicat de grăsimi animale a fost legat de un risc de 21% mai mare de a muri de orice cauză.
Studiul, care a fost unul observațional, publicat în martie 2018 în Jurnalul American de Nutriție Clinică, aduce dovezi suplimentare ale beneficiilor pentru sănătate pe care le are o dietă pe bază de plante.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
