Gravide tratate pentru epilepsie, probleme de comportament la copii mai târziu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Tratamentul pentru epilepsie luat de gravide poate duce la apariția unor probleme de comportament la copiii lor, mai târziu, în viață, arată un nou studiu publicat în jurnalul Epilepsia. E vorba de medicamentele valproat, carbamazepină, lamotrigină și levetiracetam.

În studiul publicat în jurnalul de specialitate Epilepsia, chestionare comportamentale au fost completate pentru 181 de copii în vârstă de 6 - 7 ani, ai căror mame aveau diagnostic de epilepsie și au fost tratate pentru această afecțiune în perioada cât au fost gravide. Copiii au fost împărțiți în patru grupe în funcție de medicamentele pentru epilepsie cu care au fost tratate mamele lor .

Cele patru medicamente studiate

Cele patru medicamente antiepileptice implicate în studiu sunt: valproat, carbamazepină, lamotrigină și levetiracetam. De asemenea, și părinții acestor copii au completat chestionare comportamentale legate de odraslele lor.

În toate cele patru grupuri de expunere la medicamente antiepileptice s-au constatat procente mari de copii cu probleme de comportament relevante din punct de vedere clinic.

Pe baza evaluărilor parentale, copiii expuși la valproat în perioada intrauterină au fost cei mai afectați, dar și părinții copiilor expuși la carbamazepină, lamotrigină și levetiracetam au raportat, de asemenea, probleme de comportament.

Copiii trebuie examinați periodic

„Este important să se monitorizeze copiii mamelor cu epilepsie și, de asemenea, să se ia în considerare alți factori care ar putea contribui, cum ar fi factorii familiali. Asta poate oferi puncte de plecare pentru intervenții, pentru a ajuta părinții să facă față sau chiar să diminueze problemele comportamentale ale copiilor lor", a spus autorul principal Yfke Huber-Mollema, care are un master în științe, de la Stichting Epilepsy Instellingen Nederland (SEIN) și Universitatea din Amsterdam.

De asemenea, a notat autorul, este important ca acești copiii expuși prenatal la medicamente contra epilepsiei să fie examinați în mod regulat pentru a diagnostica din timp probleme de comportament, astfel încât să le poată fi acordat un ajutor adecvat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel