Gripa închide școlile din România! Minivacanța pentru copii, ca să nu se îmbolnăvească

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Școlile vor fi închise și vineri, din cauza gripei. Cum mâine e sărbătoare legală și oricum nu mergeau la școală, elevii s-au ales cu încă o minivacanță! Specialiștii de la Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică au anunțat au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic din acest sezon gripal.

Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săpătămâna anterioară acesteia.

Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou, cu peste 20% față de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă și cea de a 3-a săptămâna consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemie de gripă în România!

24-25 ianuarie, liber!

Ministerul Sănătății a informat, astăzi, Ministerul Educației Naționale despre situația prinvind evoluția infecțiilor gripale și despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor școlare pentru dată de 25 ianuarie 2019. Această măsură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educației Naționale. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată ofical zi liberă – Sărbătorim Mica unire de la 24 ianuarie 1859 -, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități. Un soi de minivacanță pentru toți copiii din învățământul preuniversitar ca să nu se îmbolnăvească!

Vom continuă să supraveghem atent evoluția gripei în toată țară. Împreună cu Ministerul Educației, vom continuă triajul epidemiologic în unitățile de învățământ săptămâna viitoare, odată cu realuarea activității în unitățile școlare. Recomand părinților să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivități", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Măsurile de prevenire și control demarate de Ministerul Sănătății săptămâna trecută, la debutul sezonului gripal, se mențin în perioada următoare.

Autorităție au anunțat și că deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp se vor aplică punctual, ceea ce însemană că dacă amenințarea continuă să crească probabil școlile vor fi închise mai mult timp.

Vor cumpăra încă 25.000 de doze de vaccin 

De asemenea, în urmă analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de Directile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor din categoriie de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgență procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie", a mai spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Specialiștii recomandă populației să aplice cu rigurozitate a recomandările pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal.

Recomandări, cum te protejezi de gripă

Acestea sunt:

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

- Respectarea etichetei tusei și a strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

- Igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

- Continuarea vaccinării antigripale.

În funcție de situația epidemiologică, unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel