Hartă interactivă cu zonele unde sunt căpușe și țânțari. Ce mai face aplicația

Adisa Codruț |
Data publicării:
Harta interactivă  FOTO: printscreen aplicație
Harta interactivă FOTO: printscreen aplicație

Cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj au creat o aplicație interactivă cu distribuția geografică a căpușelor și insectelor hematofage.

Specialiști de la Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au creat împreună cu companie din Cluj o aplicație mobilă gratuită – VectExcel – care informează oamenii privind riscul prezentat de bolile transmise prin vectori.

Aplicația, explică cercetătorii, include mai multe secțiuni, unele informative, altele interactive.

Ce face aplicația

"Utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuție geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpușe din România, precum și ale 58 de specii de țânțari și opt de flebotomi. Aplicația permite vizualizarea hărților reale de distribuție atât individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru două sau mai multe specii. O altă secțiune a aplicației include calcularea probabilității prezenței în zona de localizare a utilizatorului (pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil) a celei mai importante specii de căpușă vector din România, Ixodes ricinus. Această specie este responsabilă printre altele de transmiterea borreliozei Lyme, a encefalitei de căpușă, dar și a altor boli vectoriale atât la om, cât și la animale", se explică într-un comunicat postat pe site-ul universității.

Astfel, oamenii pot afla, într-un limbaj simplu, informații detaliate despre principalele boli transmise prin vectori în România, dar și ce măsuri să ia în cazul în care au fost mușcați de o căpușă.

Reacția cercetătorilor

"Aplicația încurajează cetățenii să se implice activ în cercetare, promovând conceptul de ”citizen science”, pentru prima oară în țara noastră în domeniul bolilor vectoriale. Astfel, oricine dorește poate să trimită echipei noastre imagini sau specimene, contribuind astfel de lărgirea datelor de distribuție a artropodelor vector", a declarat, conform sursei citate, profesorul Andrei D. Mihalca, specialistul din cadrul Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca.

Despre aplicație

Aplicația VectExcel este disponibilă gratuit atât pe sistemele Android, cât și iOS, precum și în format web, la adresa http://ce-ne-inteapa.ro.

Aceasta a fost realizată în cadrul proiectului "Platformă One Health multidisciplinară de excelență pentru studiul bolilor vectoriale neglijate și emergente", finanțat de UEFISCDI. Proiectul este coordonat de Andrei D. Mihalca de la USAMV Cluj-Napoca și de dr Sabina Marinovici din partea firmei private implicate în inițiativă.

Potrivit versiunii pentru desktop a aplicației, VectExcel a fost pus în practică de un consorțiu care include Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino", Institutul de Virusologie "Ștefan S.Nicolau", Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" - I.N.C.D.D.D. Tulcea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel